[ annonse ]
Under åpningen av studentsenteret, Knut Inge Bergem (th.) sammen med Inge Ekelyck, som er styremedlem i BCM. Under åpningen av studentsenteret, Knut Inge Bergem (th.) sammen med Inge Ekelyck, som er styremedlem i BCM. Foto: Madeleine Ekelyck
9. juli 2019

Studenthjem for stammefolk finansiert av skandinaver

Skrevet av 
[ annonse ]

Tidligere sjømannsprest Knut Inge Bergem (55) har gjennom snart 20 år tatt seg av fattige barn av statsløse stammefolk i Chiang Rai. Flere går videre til høyere utdanning. De bor nå sammen på et nytt studentsenter, og ungdommen klarer seg selv helt uten oppsyn!

 

Det opprinnelige skolehjemmet ble bygget i 1997 og ligger på HuaDoi, 13 km øst for Chiangrai sentrum. Der bor det for tiden 43 barn og unge i alderen 6 – 16 år. De fleste av dem reiser hjem til sine landsbyer i skoleferiene.

 

Rett utenfor Chiangrai sentrum har organisasjonen Baan Chivit Mai (BCM) åpnet et studentsenter for ungdommer som har vokst opp på skolehjemmet og som nå ønsker høyere utdanning. Nye hus ble ferdigstilt våren 2019 og det er for tiden 13 ungdommer i alderen 17–20 år som bor der.

 

– Det er alltid spennende å møte barna på Huadoi igjen i mai etter endt sommerferie. Hvordan har de hatt det? Kommer alle tilbake igjen? Er de like hele? Har de fått nok mat?

 

Bergem forteller om livet de har på sine hjemsteder:

[ annonser ]

– I landsbyene er det som oftest veldig enkle livsvilkår, med hus uten innlagt vann, lite mat, få meningsfulle oppgaver for barna og nesten ingen fokus på helse eller allmenn kunnskap. Foreldrene er for det meste analfabeter og snakker i tillegg dårlig thai. Livet leves fra hånd til munn.

 

Fra livet på barnehjemmet. (Foto: Privat)

 

– Er barna fortsatt statsløse?

– Vi har for tiden ti statsløse. Når de kommer til oss snakker de dårlig thai, men etter ganske kort tid er språket på plass. Vi gir ekstra undervisning i tillegg til det de får på skolen. Vi styrer prosessen for å skaffe dem statsborgerskap, men det er et vanskelig arbeid.

 

– Hva gjør leserne våre hvis de vil støtte dette prosjektet? Hva er vanligst måte å gi på? For folk som bor hhv. i Norge og Thailand?

– Nordmenn som er faste givere bruker kontoen til ThAid i DnB. I Thailand gir de enten kontanter når de er på besøk hos oss eller til vår konto i Bangkok Bank.

 

Han legger til:

– Vi har faste givere i Pattaya også!

 

LES: Nytt liv til stammefolk i Chiang Rai (1. mai 2015)

 

Bergem

Vi traff Knut Inge Bergem på 17.maifeiring på Sjømannskirken i Pattaya. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Lørdag 25. mai var offisiell innvielse av det nye studentsenter. Det ligger ganske nært sentrum av Chiangrai og gir enkel vei både til videregående skoler og universitet. Ungdommene flytter dit fra skolehjemmet på Huadoi når de er ferdige med ungdomsskolen.

 

På området til det nye studentsenteret er det nå bygget et tre nye hus. Et for jentene, et for guttene og et for en ansatt. Der skal de klare seg selv med frokost i de enkelte husene og felles middag i den ansattes hus. Det vil også bli kvelds – og helge undervisning i områder som økonomi, religion, samfunnskunnskap, familieplanlegging, arbeidssøking og språk.

 

Fra det nye studenthjemmet. (Foto: Privat)

 

– Er det virkelig kun én ansatt på studentsenteret?

– Ja, han er thai og bare 21 år. Vokst opp hos oss. Han er også student.

 

– Hvordan holder man styr på så mange tenåringer? Man har vel da et portforbud etter et visst tidspunkt på kvelden?

– Alle ungdommene har vokst opp hos oss, så de er som søsken. De er alle til å stole på og vi har ingen disiplinære problemer. De vet hvor heldige de er som får et så flott tilbud gjennom oss. De bor to og to på rommene sine, og styrer hverdagen sin selv. De spiser frokost og middag sammen. Vi har regler som vi har laget sammen med dem. Jeg tror dette er et ganske enestående prosjekt i Thailand.

 

Det meste av pengene til tomt og bygninger kom fra salg av steder som BCM tidligere har drevet barnehjem. I tillegg fikk BCM finansiell hjelp fra støttespillere i Norge.

 

– Hva var de totale kostnadene med å bygge dette senteret?

– Byggekostnadene var på ca. 3,5 millioner baht. Det meste av disse pengene kom fra salget av et hjem vi tidligere drev i Maesuai, Chiangrai.

 

ThAid i Norge er sammen med ChildFriend i Sverige stiftelsene som finansierer BCMs arbeid i Thailand. Uten den økonomiske hjelpen fra disse to stiftelsene måtte BCM ha avsluttet sitt arbeid for de vanskeligstilte barna der.

– De siste årene har både den norske og svenske kronekursen sunket med 30 prosent i forhold til thailandske baht, noe som medfører utfordringer i form av at vi trenger å samle inn mer penger. De som kommer på besøk til BCM blir imponert over hvor mye som kommer ut av hver krone som blir gitt.

 

– Er målet at de skal over på et universitet i Chiang Rai etter hvert, og har dere hatt noen studenter som nå er på universitet?

– Bare de som er motiverte, interesserte og dyktige. Vi har noen som går på diplomstudier og universitet nå, i Chiang Rai.

 

Bergem forteller om ei jente hvis mor ønsket at hun skulle komme hjem igjen og hjelpe henne. Jenta ville studere videre, men måtte høre på foreldrene.

– Situasjonen er beskrivende for hva vi møter her. Jeg blir både stolt og lei meg. Stolt fordi vi ser at barna våre er reflekterte og ønsker å utvikle seg. Lei meg fordi vi vet at barna og ungdommene hos oss må følge beskjeden de får fra sine foreldre.

 

– Hvor stor andel av ungene reiser hjem igjen for å hjelpe foreldrene sine? Og hva kan dere evt. gjøre for å få sendt dem på videre utdanning isteden?

– Tidligere så var det mange av barna som sluttet skolen etter ferdig Matayom 3 og deretter reiste hjem til landsbyene. Nå fortsetter nesten 100 prosent av barna videre på skole. De aller fleste går på yrkesskole og noen få på vanlig videregående. Noen fortsetter etter Matayom 6 på diplomstudier og /eller universitet. Vi støtter de økonomisk hele veien til Bachelor grad hvis de er motiverte og dyktige. Med åpningen av det nye studentsenteret tror jeg denne motivasjonen skal bli større.

(© Thailands Tidende. 9. juli 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)