[ annonse ]
Saltavgift skal gi bedre helse for thaier Ill: Pixabay
27. november 2019

Saltavgift skal gi bedre helse for thaier

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene jobber med en ekstra avgift på salt, for å gjøre noe med høyt saltinnhold i ferdigmat og sykdommer som stammer fra høyt saltinntak.

 

Dette kommer etter at myndighetene 1. oktober økte avgiftene på sukker for matprodusenter, en avgift som bringer landet ca. 1,5 milliarder baht ekstra i inntekter, ifølge Asia One.

 

Saltinntaket til thaier ligger på ca. 10 gram pr dag, som er det samme som saltinntaket i Norge. Dette er minst dobbelt så høyt som FNs anbefalte inntak. Høyt saltinntak kan resultere i høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Nyresykdommer kan også skyldes høyt saltinntak.

 

Skattesjefen Patchara Anutasilpa sier at avgiftsordningen vil bli ferdig utarbeidet i løpet av året og presentert til finansministeren.

 

Avgiften vil bli etter modell av sukkeravgiften, som er pålagt ferdigmat i poser, hermetikkbokser og frossenmat.

[ annonser ]

 

LES: Til kamp mot sukker – økte skatter og forbud mot kjemikalier i dyrkingen

 

Industrikrefter sier at en avgift på salt er mer komplisert enn en sukkeravgift. Det er vanskelig å finne erstatninger for salt i maten, sier leder av Food Science and Technology Association of Thailand, Anid Nitithamyong, til Food Navigator Asia.

 

Han sier at det ikke vil bli enkelt for matprodusenter å rette seg etter den nye avgiften, selv om det blir en overgangsperiode på 1–2 år hvor industrien får sjansen til å tilpasse seg den nye avgiften.

 

Det hevdes fra industrihold at den avgiftsbelagte maten kun utgjør 20 prosent av thaiers daglige konsum, resten er mat folk lager selv eller kjøper på lokale markeder.

 

LES: Snacks gjør thailandske barn usunne

(© Thailands Tidende. 27. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)