[ annonse ]
Orakelet svarer: Kan min thailandske kone arve meg? Ill: Alpha Stock Images/Thailands Tidende
8. januar 2020

Orakelet svarer: Kan min thailandske kone arve meg?

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg hadde en norsk samboer for en tid tilbake. Hennes datter mener at hun har større rett till å arve meg enn hva min sønn har, fordi jeg bodde sammen med hennes mor.

Nå har jeg vært gift med ei thaidame i tre år. Jeg ønsker at hun skal arve alt etter meg, men den norske dama sier at det er hun som har rett til alt etter meg.

Jeg bor i Thailand. Jeg vil skrive testamente og gi alt til thaidama. Hus, bil og to motorsykler jeg har kjøpt i Thailand står på henne. Hvordan er loven?

Mvh. I. S.

 

Svar: Din sønn skal i teorien arve mye

 

Presisering (13. februar 2020): Vi har fått noen kommentarer til denne artikkelen, og presiserer at vi i tilsvaret antar at leseren ikke er registrert som emigrert fra Norge. Da vil normalt norsk arvelov gjelde, slik vi skriver. Hvis leseren derimot er registrert som emigrert fra Norge, er det i utgangspunktet arveloven i Thailand som gjelder. Men det finnes unntak, så det kan lønne seg å ta opp dette med en advokat. Red.

 

[ annonser ]

For det første: Datteren til din tidligere norske samboer har ingen arverettigheter fra deg. Samboere har ingen rettigheter i henhold til den norske arveloven, og samboerens datter er ikke ditt barn, og har derfor heller ingen rettigheter.

 

Vi antar videre følgende fra ditt spørsmål: Du har kun ett barn, og det er den norske sønnen, som du har med en norsk kvinne du nå er skilt fra.

 

Samtidig antar vi at du og thaidamen har registrert ekteskapet i Thailand men ikke i Norge.

 

Du må i første omgang fokusere på den norske arveloven. I motsetning til den thailandske, spesifiserer den at livsarvinger har rett på deler av arven. Din fraskilte kone har ingen rettigheter, men sønnen skal i teorien arve alt fra deg. 

 

Hvis du oppretter et testamente i Norge, så kan du testamentere bort deler til andre enn sønnen, men sønnen har krav på to tredeler av arven, begrenset oppad til en million kroner.

 

For øvrig er det vedtatt en ny arvelov i Norge, som vil tre i kraft fra 2021. Der blir livsarvingenes del fortsatt to tredeler, men nå begrenset oppad til 15 ganger grunnbeløpet (G) i folketrygden, noe som i dag utgjør rundt 1,5 millioner kroner. Fordelen med dette er at beløpet justeres etter inflasjonen og ikke forblir et fast beløp i alle år.

 

Du har kanskje ikke så mye eiendeler i Norge lenger. Uansett har sønnen i teorien rett på deler av dine eiendeler i Thailand.

 

Problemet med det, er at du har valgt å sette dine investeringer i Thailand i navnet til din thailandske kone. Når det gjelder eiendom du har investert i – i din kones navn – så har verken du eller din sønn noen rettigheter der.

 

Det er nemlig slik at utlendinger ikke kan eie land i Thailand, og du som ektefelle skal skrive under på et formular på landkontoret om at du er oppmerksom på dette, og at det er din thailandske ektefelle som helt og holdent eier land du har investert i.

 

Bil og to motorsykler i hennes navn kan gi opphav til tolkninger. Din sønn har i teorien rettigheter til å arve 2/3 av dette, men i praksis kan det bli vanskelig for ham, hvis din thailandske kone ikke er villig til å overdra dette. Da må han gå via en thailandsk domstol.

 

Noe annet du kan tenke på, er hva som skjer hvis din kone dør før deg. Hvis du ønsker å beholde rettighetene til huset så bør hun ha et testamente hvor hun testamenterer huset til deg. Det er faktisk eneste unntaket fra regelen om at utlendinger ikke kan eie land i Thailand. Du har rett til å eie land som er arvet, men kun i ett år. Deretter må landet selges.

(© Thailands Tidende. 8. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)