[ annonse ]
Investorer er engstelig for at Thailand skal oppleve slike scener igjen. Her fra «Gulskjortenes» demonstrasjoner i Bangkok i 2010. Investorer er engstelig for at Thailand skal oppleve slike scener igjen. Her fra «Gulskjortenes» demonstrasjoner i Bangkok i 2010. Foto: Terje Engø
28. februar 2020

Investorer flykter – frykter virus og politisk uro

Skrevet av 
[ annonse ]

En ulykke kommer sjelden alene. Thailandsk økonomi har vært utsatt for flere ulykker den senere tid, og investorer handler deretter. De frykter at dommen som oppløste opposisjonspartiet Future Forward skal føre til politiske demonstrasjoner igjen, slik landet er beryktet for.

 

Man kan ikke gi myndighetene skylden for rekordtørke og coronavirus, men problemer i et tøylesløst militærvesen – som kom for dagen etter skyteepisoden i Korat – og oppløsningen av landets nest største opposisjonsparti er noe kritikerne ber myndighetene ta på egen kappe.

 

Ifølge en analyse hos Bloomberg kunne dommen mot partiet Future Forwards ledergruppe i utgangspunktet bli sett på som en seier for dagens regjering. 

 

LES: Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet

 

Men de er raske med å si fra at det ikke sees på som noen seier blant internasjonale investorer, som ifølge Bloomberg har solgt seg ut av thailandske verdipapirer til en verdi av 1,1 milliarder dollar i år. 

[ annonser ]

 

Og nå omtaler de det thailandske aksjemarkedet som verdens verste, etter at SET-indeksen gikk ned hele 5,1 prosent på onsdag, den største nedgangen på seks år. 

 

Hovedårsaken er problemer i turistindustrien, med forbud mot pakketurer i Kina og engstelse for en reduksjon i turismen til Thailand også fra andre land. Tørken hjelper ikke, ei heller problemene med å få vedtatt et budsjett i nasjonalforsamlingen.

 

LES: Thailand mister charterturister, tror det verste er over om to måneder

LES: Offisielle turisttall for 2019: Ennå ikke 40 mill, og nå kan det gå ned

 

Men alt dette er forbigående problemer. Det som ikke virker å være forbigående, er problemer i politikken og hardhendt oppførsel fra landets militærvesen. 

 

Kritikere både innenlands og utenlands ser dommen i Grunnlovsretten 21. februar som en forlengelse av militærets store makt i landet. I den strenge dommen ble partiet Future Forward oppløst uten mulighet for å anke, og 16 ledere i partiet ble utestengt fra all politisk virksomhet i ti år. 

 

De åpnet også for at Valgkommisjonen kan gå til straffesak mot partilederne, og da risikerer de fengselsstraffer på inntil tre år – og inntil fem år for partileder Thanathorns vedkommende. Det er allerede politiske aktivister som har anmeldt partilederne til Valgkommisjonen og bedt dem om å gå til en slik sak.

 

I noe som kan virke som en direkte hevnaksjon fra Future Forwards ledelse, har de nå gått ut offentlig og beskyldt juntaen som styrte mellom 2014 og 2019 for å være medskyldig i etterspillet etter Malaysias 1MDB-skandale. Juntaen på sin side truer med injuriesøksmål mot de i ledelsen som har sagt dette.

 

De siste dagene har det vært flere demonstrasjoner på universiteter her, og også tilløp til demonstrasjoner på videregående skoler. Mulig kommende politiske uroligheter, på linje med det man har sett i Thailand mange ganger tidligere, er ikke noe investorer ser positivt på.

 

De vil heller at regjeringen gir opposisjonen en stemme, istedenfor å slå ned på den.

 

Statsminister Prayuth Chan-ocha kom i går med en tale til nasjonen, etter at studenter helt ned på videregående nivå begynte å protestere. Han forsøkte å komme med en forsonende melding, ved å be ungdommen om å høre på informasjon både fra opposisjonen og fra myndighetene selv.

 

Men den forsonende meldingen endte med at han advarte om de tidligere protestantene som nå befinner seg i fengsel. Så gjenstår det å se om studentene lar seg skremme av dette, eller om de isteden blir egget frem til flere demonstrasjoner. 

 

Bangkok Post

Det pågår protestaksjoner blant studenter i Bangkok for tiden. (Faksimile: Bangkok Post)

 

Både EU, USA, og nå sist Canada, har uttrykt bekymring for dommen overfor thailandske myndigheter.

 

Finland og Danmark stilte i fjor vår opp til forsvar for Future Forwards leder. Norske myndigheter har ikke kommet med noen signaler i saken.

 

LES: Finland og Danmark til Thanathorns forsvar (april 2019)

 

Vi tok kontakt med det norske utenriksdepartementet, og spurte pressetalsperson Siri R. Svendsen:

 

– Har norske myndigheter kommet med noen offisiell reaksjon i denne saken?

– Norske myndigheter følger den innenrikspolitiske utviklingen i Thailand nøye, og vil fortsette å ha kontakt med både myndighetene og opposisjonen.

 

Eiendomssektoren i landet er også i en usikker periode. Det bygges for tiden mange leilighetsbygg med kinesere for øyet. Men de er i stor grad forhindret fra å komme hit og investere i eiendom, grunnet coronaviruset.

 

LES: 30 år med høyhus på Jomtien Beach – nå er det kinesere det bygges for

 

Budsjettproblemene trenger også å løses, slik at offentlig forbruk kan være med på å hindre ytterligere økonomisk nedtur i landet.

 

En positiv nyhet oppe i det hele, er at bahten endelig har svekket seg noe, etter å ha vært regionens sterkeste valuta lenge.

 

Dette er en god nyhet for mange utlendinger i Thailand, men ikke for nordmenn. Bahten har nemlig holdt seg omtrent konstant mot norske kroner de siste månedene.

 

LES: Krona ned ni prosent på et halvt år (februar 2019)

LES: IMF ber Thailand bruke mer penger, kan bli gunstig for kursen (oktober 2019)

 

Ting endrer seg raskt i investorers verden. For kun tre måneder siden meldte Thailands Tidende at bahten var for sterk og at investorer brukte Thailand som en sikker havn for sine investeringer. Nå er altså situasjonen snudd.

 

LES: Sterk baht: – Myndighetene angriper problemet feil (november 2019)

 

Coronaviruset er uansett det store usikkerhetsmomentet både i Thailands økonomi og tildels også i verdensøkonomien som helhet.  

 

Økonomen Chartchai Parasuk skriver i gårdagens Bangkok Post at det er to store risikomomenter.

 

For det første er det mange bærere av viruset som ikke er blitt identifisert. For det andre er det en fare for at Kina avslutter tiltakene mot viruset for tidlig, slik at antall tilfeller blusser opp igjen.

 

Jo lenger Kina må opprettholde de drakoniske tiltakene overfor innbyggerne, jo verre blir situasjonen for næringslivet. Mange vil risikere konkurs. Kinas økonomi vil uansett oppleve resesjon som følge av viruset, og flere land – som Thailand – kan risikere å følge etter. Parasuk skriver at eksporttallene for Thailand i februar vil komme til å gi mange et sjokk.

 

Mange små- og mellomstore bedrifter i Thailand har utrygge fremtidsutsikter nå. Mange lever fra hånd til munn, og kan ikke tåle flere måneder med reduserte inntekter fra turismen, på toppen av en redusert lokal etterspørsel.

 

Parasuk anbefaler myndighetene å fokusere sine hjelpetiltak på småbedrifter, for å unngå sterk økning i arbeidsledigheten i Thailand. 

(© Thailands Tidende. 28. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)