[ annonse ]
Kommentar: Skal du reise hjem? Illustrasjonsfoto: Pixabay
20. mars 2020

Kommentar: Skal du reise hjem?

Skrevet av 
[ annonse ]

Dette er det stor diskusjonstemaet for både nordmenn i Thailand og thaier i Norge i disse dager. Svaret er ikke så enkelt som myndighetene vil ha det til.

 

Vi tar for oss nordmenn i Thailand først:

 

Mange nordmenn bor fast i Thailand. Andre bor her i vinterhalvåret, og tiden er snart inne for å reise hjem til Norge. Atter andre har ingen umiddelbare forpliktelser i Norge, og lurer på hvor det er beste å være fremover.

 

Norske myndigheter sier at nordmenn skal returnere hjem til Norge, med mindre de bor fast i utlandet. De vil stille opp frem til og med 31. mars for å få nordmenn hjem. Det inkluderer et samarbeid med flyselskaper og forsikringsselskaper for frakt av turister og andre.

 

Generelt sett skal man følge myndighetenes råd i en slik situasjon. Men samtidig er alle folk unike og har sin unike situasjon å forholde seg til.

[ annonser ]

 

Ofte blir dette opp til følelser: Hvor hører du hjemme?

 

Har du bodd i Thailand i mange år, så føler du gjerne at du hører hjemme her. 

 

Hvis du har delt tiden din 50/50 mellom Norge og Thailand i mange år, så vil de fleste si at de hører hjemme i Norge. Der har du fortsatt en fast bopel. I Thailand er det gjerne snakk om leie eller feriebolig.

 

Dette spørsmålet har også med visum å gjøre. Visum kan normalt forlenges med 30 dager på immigrasjonskontorer her. Dernest må man til en thailandsk ambassade i et naboland for fornyet tillit. Det kan by på problemer i disse dager.

 

Samtidig har myndighetene nå sagt at det er mulig å få ytterligere 30 dagers opphold her, hvis man har et skriv fra sin ambassade eller sitt konsulat om at man ikke kan komme seg hjem grunnet problemer knyttet til stengning av grenser i forbindelse med Covid-19-viruset.

 

Men la oss si at du har årsvisum slik at det ikke er noe umiddelbart problem. Hvor er det best å være i en slik situasjon? Det kommer litt an på filosofi og risikoprofil.

 

Hvis du har tro på kapitalismen og de frie markeder, så kan det hende du foretrekker å være i Thailand. Her er det en mengde private sykehus, og hvis dette skulle utvikle seg til en epidemi med stor pågang på sykehusplass, så kan det være grunner til å oppholde deg her.

 

Her er det nemlig en stor overkapasitet på sykehussektoren, i motsetning til i Norge, hvor kapasiteten er skreddersydd til befolkningen – som i praksis vil si at det er køer. Har du satt av litt penger på bok, så kan du normalt få rask behandling i Thailand.

 

I Norge er alle like og like mye verdt. Det er mye positivt å si om det, men det gjør det umulig å kjøpe seg frem i en sykehuskø.

 

Skal man kunne kjøpe seg til goder i slike situasjoner? Nei, vil de fleste nordmenn si. Men når alt kommer til alt, og det er en selv eller et familiemedlem som er syk, så vil de fleste likevel være lykkelige over at det finnes et privat marked hvor de med penger stiller først i køen.

 

Videre er folk anbefalt å holde seg i ro, fortrinnesvis hjemme. Er det da logisk at de fleste land befaler sine borgere om å reise hjem? Det fører jo til en mengde reisevirksomhet hvor folk kommer tett innpå andre mennesker. Det rapporteres om timevis med kø på europeiske grenseoverganger nå.

 

I pressen presenteres av og til Worst Case Scenario, men mange eksperter tror at de verste virusproblemene vil være over i løpet av maksimalt 2-3 måneder.

 

Hvis sykdomsspredningen ikke har gått ned etter noen måneder, må ulike lands myndigheter uansett finne en ny måte å angripe problemet på, for man kan ikke stenge grenser, arbeidsliv og økonomisk virksomhet i lengre perioder.

 

I så måte er det gode argumenter for at de som har et par måneder til rådighet, like gjerne kan bli værende i Thailand og nyte godt av klimaet og serviceinstillingen til folket her. Dette som et alternativ til å stresse med hjemreise, bruke timevis på telefon, og sitte i karantene i Norge.

 

Så til thaier i Norge:

 

Det ble stor oppstandelse i går da det kom et utspill fra den thailandske regjeringen om at alle som ville komme til Thailand måtte ha legeattest og forsikring.

 

Det er nå blitt endret, slik at thailandske statsborgere ikke trenger forsikring, og legeattesten skal kun si at de er i stand til å fly, ikke verifisere en negativ test for Covid-19.

 

Så skal thaier i Norge skynde seg hjem? Thaier i Norge er normalt ikke der på ferie eller 6 måneder pr år, de bor der fast, gjerne sammen med en norsk ektefelle. Da er det i Norge man hører hjemme.

 

Det norske helsevesenet vil behandler alle likt, og thaier med oppholdstillatelse i Norge vil få hjelp på lik linje med nordmenn.

 

Så har man jo samme argumentet som for nordmenn i Thailand, at har man egne midler satt til side til helseformål, så er situasjonen enklere i Thailand. Her kommer du normalt inn på et privat sykehus umiddelbart. Ingen forhåndsprosedyrer og ingen kø. Noen thaier i Norge vil kanskje foretrekke det.

 

Samtidig liker thaier å ta vare på sin familie i Thailand. I slike situasjoner som dette, er det enklere hvis man befinner seg i Thailand enn hvis man er i Norge.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 20. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)