[ annonse ]
Steinar Jenssen med medhjelpere deler ut mat i nordre deler av Phuket. Steinar Jenssen med medhjelpere deler ut mat i nordre deler av Phuket. Foto: Privat
14. juni 2020

Hammerfest hjelper covid-rammede i Phuket

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn har vist seg som gode hjelpere under coronakrisen i Thailand. Pattaya har vært mye omtalt, men i Phuket, som er minst like hardt rammet, deler Steiner Jenssen nå ut mat flere ganger i uken.

 

Steinar Jenssen (68) er en norsk pensjonist som meldte utflytting til Phuket i fjor. Han har fått inn over hundre bidrag fra sin omgangskrets – hovedsakelig i Hammerfest – som gjør at han kan fortsette sine utkjøringer av mat med en innleid minibuss.

 

I skrivende stund har det kommet inn nesten 65.000 kroner på hans norske bankkonto, og de pengene rekker langt i Thailand.

 

– Det startet med 4000 baht og mat til 15 familier den 15. mai, forteller Jenssen. – Nå er det delt ut mat for 39.463 kroner og 25.100 kroner står på konto og skal brukes fremover.

 

Jenssen og medhjelpere har hatt utdeling ni ganger allerede. Han og kona Yanida leier en minibuss og kjører rundt i de fattigste områdene, en tur som tar ca. seks timer.

[ annonser ]

 

– Jeg var ikke klar over hvor mange fattige det finnes på denne øya. Det er jungelområder i nærheten av flyplassen nord på øya. Der bor det fremmedarbeidere fra Myanmar, og mange muslimske familier.

 

Bilder fra utdelingene. (Foto: Privat)

 

Pr i dag kan han fortelle at 365 familier har fått besøk av minibussen. Han betaler 1200-2000 baht for bussen og medhjelperne en hel dag. Eieren av bussen har også mistet sine inntekter, og har fått en kjærkommen ekstrainntekt nå. Hittil er det delt ut 1825 kg. ris, samt andre matprodukter som stekeolje.

 

Phuket er den provinsen som har hatt mest coronasmitte, nest etter Bangkok. Totalt har de registrert 229 smittetilfeller. Dette er en av de få provinsene hvor det har vært restriksjoner helt ned på distriksnivå:

 

– Vi har vært helt innelåst her, det har ikke vært mulig å kjøre ut av distriktet. Vegen over til Patong var stengt.

 

LES: Phuket i lockdown, ambassaden kan hjelpe med fly hjem (30. mars)

LES: Barlivet stenger i 14 dager – først i Bangkok, Phuket og Pattaya (18. mars)

LES: Nordmenn blant de mest gavmilde i Pattaya (8. mai)

 

Jenssens kone Yanida drev bar i Thaina Rd. i Kata, og det var der ekteparet traff hverandre. I 2012 ble de sammen og ble gift i 2016.  Jenssen har vært mye i Phuket disse årene, men det var først i fjor han tok steget og meldte flytting for godt til Phuket.

 

Innsamlingen har vært omtalt i Finnmark Dagblad og Hammerfestingen, men Jenssen sier at det i hovedsak er hans eget kontaktnett som har bidratt med pengene.

 

– 80 prosent av giverne er nok fra Hammerfest, sier han.

 

Jenssen lever på en norsk pensjon. Han føler seg privilegert sammenlignet med thaiene i Phuket. Men for å støtte lokalbefolkningen kreves det mer enn en middels norsk pensjon.

 

Det er lite nordmenn i Phuket nå. Jenssen har kontakt med en annen fastboende nordmann. Vanligvis ferdes han på et par norskeide steder i Kata-Karon, men der er det nå stengt. Det er snakk om 2 Vikings drevet av Arnulf Fagerhaug og Kata Biker Bar drevet av Gunnar Grande.

 

68-åringen har ikke observert veldig mange matutdelinger i Phuket. Det var noen svenske forretningsdrivende som hadde utdeling av ferdiglagde retter, men de har ifølge Jenssen sluttet nå.

 

Avisa Phuket News rapporterte 12. april om diverse utdelinger.

(© Thailands Tidende. 14. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)