[ annonse ]
Revurderer å øke pensjonsalder fra 60 til 63 år Illustrasjonsfoto: Pxfuel.com
15. september 2020

Revurderer å øke pensjonsalder fra 60 til 63 år

Skrevet av 
[ annonse ]

Offentlig ansatte i Thailand var i ferd med å få økt sin pensjonsalder fra 60 til 63 år. Men nå er det minst fem gode grunner for at dette ikke er en god løsning.

 

En senatskomite foreslår nå å utsette, eventuelt skrinlegge, den planlagte økningen av pensjonsalderen for offentlig ansatte. Det dreier seg om komiteen med det lange navnet «Social Development and Affairs of Children, Youth, Women, Elderly People and Under-privileged people».

 

Økningen skulle funnet sted allerede i 2018, men var blitt forsinket. Nå vil den kanskje ikke finne sted i det hele tatt.

 

Komiteen lister nå ifølge Thai PBS fem årsaker til at den planlagte økningen i pensjonsalder ikke er gunstig:

 

1. Myndighetene er i ferd med å restrukturere lønnsutgiftene i det offentlige, som har vokst langt over budsjett.

[ annonser ]

 

2. Økt pensjonsalder kan ødelegge planen om å redusere antall offentlig ansatte og introdusere ny teknologi som skal erstatte menneskelig arbeidskraft.

 

3. Coronaviruset kan påvirke landets økonomi i verste fall i ti år fremover, og flere offentlig ansatte vil bety større utgifter for den jevne skattebetaler. 

 

4. Hvis pensjonsalderen økes blir det vanskeligere for yngre personell til å rykke opp i gradene. 

 

5. Personell som myndighetene ønsker skal fortsette å jobbe kan ansettes på midlertidig basis etter fylte 60 år uten at pensjonsalderen økes for alle.

 

I privat sektor er også pensjonsalderen 60 år. Det vil si at de som ønsker det har rett til å slutte å jobbe da.

 

Pensjonister fra privat sektor har ikke livslang pensjon, men har rett til å få utbetalt lønn et antall dager etter at de går ut i pensjon, avhengig av hvor lenge de har jobbet for arbeidsgiveren. Dette ble fastlagt i en lov som ble vedtatt i september 2017.

 

De som har jobbet minst 20 år har rett til lønn i pensjonstiden tilsvarende 400 dager. Deretter går det nedover til 300 dager for de som har jobbet minst ti år, 240 dager for de som har jobbet minst seks år, 180 dager for de som har jobbet minst tre år og 90 dager for de som har jobbet minst ett år. De som har jobbet minst 120 dager har rett til 30 dagers lønn.

(© Thailands Tidende. 15. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)