[ annonse ]
Grensenstasjonen mellom Mae Sai og Thachilek. Det er fortsatt ikke opplyst hvordan de tre smittede tok seg over fra Myanmar til Thailand. Grensenstasjonen mellom Mae Sai og Thachilek. Det er fortsatt ikke opplyst hvordan de tre smittede tok seg over fra Myanmar til Thailand. Foto: CEphoto, Uwe Aranas
30. november 2020

Tre bardamer testet positiv i Chiang Rai – frykt for smittebølge

Skrevet av 
[ annonse ]

Tre venninner jobbet en måned i bar rett over grensa for Mae Sai. De kom seg tilbake til Thailand uten å gå i karantene, og har nå skapt frykt for en smittebølge.

 

Det er frykt for at en «super spreader» har vært løs i Chiang Rai og Chiang Mai. Det dreier seg om en 29 år gammel dame som jobbet i bar rett over grensa fra Mae Sai i Chiang Rai, nærmere bestemt i den burmesiske grensebyen Thachilek.

 

Den saken ble kjent i går. I dag ble det meldt at to av hennes venninner (på 23 og 26 år) fra samme burmesiske bar også har testet positiv for viruset.

 

De to venninnene har visstnok kun oppholdt seg på et hotell i Chiang Rai og bestilt mat online, og skal ha vært i kontakt med maksimalt 30 personer. De to hadde ingen symptomer da de testet seg.

 

Gårdagens tilfeller er mer alvorlig. 29-åringen reiste med buss fra Chiang Rai til Chiang Mai mens hun allerede hadde feber og andre symptomer på Covid-19.

[ annonser ]

 

Det er identifisert 326 personer som har vært i kontakt med damen, som både besøkte en bar og et kjøpesenter i Chiang Mai før hun fikk testet seg for viruset.

 

Av disse er det 40 busspassasjerer, 55 bararbeidere og 6 personer på kjøpesenteret som nå ansees å være i høyrisikogruppen for smitte. Det skal også ha vært noen personlige venner som delte sigaretter med den smittede damen.

 

Personer i høyrisikogruppen er blitt bedt om å gjennomgå 14 dagers karantene. Etter det vi forstår dreier det seg om hjemmekarantene, under oppsyn av lokale helsemyndigheter.

 

Myndighetene undersøker nå hvordan disse tre har kunnet komme seg over grensen uten å ha blitt oppdaget og måttet gå gjennom den obligatoriske statlige karanteneperioden. 29- åringen innrømmer å ha krysset grensen natt til onsdag i forrige uke, mens de to andre krysset natt til fredag.

 

Department of Disease Control planlegger å anmelde bardamene, som altså har brutt karantenelovgivningen. De sier til Bangkok Post at de ser alvorlig på bruddet og vil benytte både helselover og immigrasjonslover for å få til maksimal straff. Dette til skrekk og advarsel for andre som måtte forsøke det samme.

 

De tre jobbet i Myanmar kun én måned, inntil landet innførte portforbud fra midnatt til kl. 04 i grenseprovinsen mot Thailand, grunnet høye smittetall. Landet har hatt i snitt ca. 1500 nye smittetilfeller pr dag den siste tiden.

 

Myndighetene har i høst forsterket polititilstedeværelse på grensen mot Myanmar, men det er et kjent fenomen at de som bor i thailandske grensetrakter har sine måter å krysse grensen på. Det har vært noen få tilløp, blant annet fem tilfeller blant burmesiske innvandrere i Mae Sot i andre halvdel av oktober. 

 

Mens store deler av verden har innfunnet seg med store smittetall, kommer lokal smitte i Thailand som et sjokk på  befolkningen.

 

Nå holder thaier pusten og lurer på om det kommer noen smittebølge som følge av dette. Svaret på det vet man i løpet av snaut to uker, ifølge myndighetene.

(© Thailands Tidende. 30. november 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)