[ annonse ]
Svein Rasmussen i sitt element rett øst for Bangkok. Svein Rasmussen i sitt element rett øst for Bangkok. Foto: Privat
13. desember 2020

Miljøpris til Svein Rasmussen og Starboard i Bangkok

Skrevet av 
[ annonse ]

Tidligere verdensmester i windsurfing Svein Rasmussen produserer ikke bare seilbrett, han planter også mangrovetrær og rydder plastikk fra thailandske strender – i regi av firmaet Starboard. Nå er arbeidet blitt hedret av Det internasjonale seilforbundet.

 

– Det artige med prisen er at vi nå kan dele enkle, effektive og vel prøvde løsninger angående miljøutfordringer, sier Rasmussen til oss etter at det på onsdag ble klart at firmaet han eier vant prisen.

 

Prisen heter «World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award» og er på ti tusen amerikanske dollar. 

 

Quanhai Li, presidenten i samleorganisasjonen World Sailing uttalte blant annet: «Bærekraft står i forkant av Starboards innsatser og de er en sann leder på dette området».

 

Starboard vant i konkurranse med tre andre finalister og var et resultat av avstemning blant seilere verden over. Tidligere vinnere er Corpus Christi Yacht Club i USA (2018) og britiske Green Blue (2019).

[ annonser ]

 

Svein Rasmussen (57) fra Arendal ble verdensmester i windsurfing i 1983 og igjen 1991. Tre år senere startet han firmaet Starboard for produksjon av brett i Thailand, nærmere bestemt ved innsjøen Taco øst for Bangkok.

 

For ham er det ikke nok å skaffe bedriften et overskudd, han vil også rydde opp etter seg og redde havene fra forsøpling. Støtte til «Thor Heyerdahl Climate Park» i Myanmar – startet av tidligere Venstre-leder Arne Fjørtoft – er en av måtene han gjør dette på, som vi rapporterte om i fjor:

 

LES: Bedriftsleder i Thor Heyerdahls miljøfotspor (juni 2019)

 

– Hva betyr det å motta denne prisen?

– World Sailing forener all seiling i verden, fra optimist til Americas Cup og OL. Vi har jobbet tett med dem i ett år ettersom vår Starboard iQFoil ble gitt olympisk status for herrer og damer for Paris 2024 og Los Angeles 2028.

 

Han fortsetter: 

– Vi som mange andre kalkulerer karbon og plastikk footprint på alle våre produkter. Deretter setter vi mål om hva hvert produkt kan skape av positiv impact. Våre OL-brett er for eksempel 100X klimapositive. De forurenser 100 kg CO2, mens vi absorberer 10.000 kg per brett med vårt klimaparkengasjement i WIF Thor Heyerdahl Park i Myanmar hvor vi planter mangrove. For hvert OL-brett solgt, plukker vårt team opp 2,4 kg strandplastikk på strender i Thailand.

 

Rasmussen forteller om målene:

– Målet er nå jobbe med IOC for å gjøre Paris og alle OL etter dette 10X klimapositive, og dermed få sporten til å promoter regenerering av skog , som kanskje er den mer kostnadseffektive måten å bekjempe klimautfordringer på.

 

Svein Rasmussen

Svein Rasmussen tester produkter på innsjøen Taco øst for Bangkok. (Foto: Privat)

 

– Er det noe nytt å fortelle om «Thor Heyerdahl Climate Park» i Myanmar? Foregår det fortsatt planting der?

WIF, Thor Heyerdahl Parken, er nå ferdig plantet. Denne første blå karbonparken i Asia utvides nå videre til flere deler av Myanmar. Ting skjer og verdens ledende firmaer er klienter.

 

– Hvordan går det med dere under coronakrisen? Er det lavere aktivitet enn før?

– 2020 er vårt firmas beste år noensinne. Kanskje våre kunder er blitt mer opplyst og bruker sine penger på fremtidsrettede produkter og merker. Det blir flotte bonuser for alle ansatte.

 

– Har dere fortsatt 65 ansatte fra ti nasjoner, inkludert to svensker, slik vi rapporterte om i fjor? Er det noen nye skandinaver på laget? 

– Vi har nå folk fra tolv nasjoner ansatt, blant annet tar den profesjonelle norske windsurferen Oda Johanne Brødholdt hånd om sosiale medier rundt windsurfing. Vi har den svenske profesjonelle fotballspilleren Viktor som vår IT-sjef. Vi satte også i gang en liten organisasjon i Nord-Amerika med 12 ansatte. Våre utviklingslaboratorier i Perth og Cape Town fortsetter.

 

Rasmussen satser også innen klesbransjen:

– Vi setter i gang et nytt klesemerke som heter Somwr. Dette er viktig for oss alle ettersom klesbranjen nå står for 10% av CO2 utlslipp og det er antatt å øke til rundt 25% innen 2050. Somwr har hovedsete i Kiel og her i Bangkok.

 

Han fortsetter: 

– Våre fremtidsvyer går rundt hvor store mangroveskoger vi kan regenerere, og hvor mange hundre tusen kilo med plast kan vi få vekk fra kystlinjene. Dette er en fin måte å slippe å bli pensjonist på, sier han med et smil. 

 

– Har du stort sett vært i Thailand under coronakrisen, eller har du fått besøkt Arendal?

– Min datter Mayar er snart 14 år og jeg flytter delvis med henne til Arendal om noen år. Vi gleder oss voldsomt til dette. Arendal er for meg et av de beste stedene på vår planet. Men det ble ingen tur hjem sist sommer.

(© Thailands Tidende. 13. desember 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)