[ annonse ]
Grensen mot Myanmar har hatt mange åpninger, men stenges ned i disse dager. Grensen mot Myanmar har hatt mange åpninger, men stenges ned i disse dager. Foto: Covid-kommiteen i Thailand.
22. desember 2020

Smitten fra Samut Sakhon sprer seg

Skrevet av 
[ annonse ]

I dag ble det rapportert om 413 nye smittetilfeller innenlands i Thailand. Alle med unntak av 16 tilfeller dreier seg om fremmedarbeidere fra Myanmar som jobber i tilknytning til sjømatmarkedet Talad Klang Kung i Samut Sakhon.

 

Oppdatering (23. desember kl. 13.00): På dagens pressekonferanse ble det opplyst om 39 nye innenlands smittetilfeller. De fordeler seg på 17 provinser. Provinsen hvor utbruddet startet, Samut Sakhon, var ikke med i denne rapporten, men myndighetene kommer tilbake med oppdaterte tall kl. 16 i dag. Det forventes store smittetall i Samut Sakhon, som dagene før.

 

Det som bekymrer befolkningen er hvordan viruset sprer seg fra markedet, og da snakker vi om de 16 andre tilfellene, som dreier seg om thaier. De kommer fra følgende åtte provinser: Saraburi, Chachoengsao, Bangkok, Pathum Thani, Phetchaburi, Samut Prakan, Nakhon Pathom og Uttaradit.

 

Uttaradit står i et særtilfelle, siden den ligger langt unna smittestedet. Smitten dreier seg om en transportarbeider som var og hentet sjømat på markedet tidligere i måneden.

 

Myndighetene har funnet ca. tusen personer utenfor Samut Sakhon som har vært og kjøpt sjømat på Talad Klang Kung-markedet i Samut Sakhon. Dette dreier seg i hovedsak om personer som tar turen jevnlig og selger varene videre i sine egne provinser.

[ annonser ]

 

Disse personene kommer fra 22 ulike provinser, og disse provinsene blir nå bedt om å forberede seg på flere smittetilfeller.

 

Thailands Tidende

I de grønne provinsene bor det folk som har besøkt sjømatmarkedet i Samut Sakhon siden 1. desember. I de oransje bor det folk som er blitt smittet på markedet. Tallene er oppdatert kl. 08 den 22. desember, og inkluderer ikke de siste provinsene som har fått påvist smitte, Uttaradit og Chachoengsao. (Faksimile: Covid-kommiteen)

 

Det er flere millioner fremmedarbeidere fra Myanmar i Thailand, og mange av disse er her uten arbeidstillatelse eller visum.

 

Mange har sneket seg over den 2416 km lange grensen mellom de to landene. Det har dukket opp bilder på sosiale medier av svære huller i grensemuren. Myndighetene tetter nå disse hullene, og setter opp piggtråd, ble det sagt på dagens pressekonferanse.

 

LES: Stort smitteutbrudd i Samut Sakhon (20. desember)

 

Myndighetene ber alle bedrifter som har fremmedarbeidere fra Myanmar om å ta kontakt med myndighetene – enten det dreier seg om lovlig eller ulovlig arbeidskraft.

 

Smittetallene i Malaysia er også ganske høye for tiden, så det blir tatt forhåndsregler også i Syd-Thailand.

 

Fokus for tiden er imidlertid på området rundt markedet i Samut Sakhon. Det er testet 5853 personer i skrivende stund. Man ser bilder av tilnærmet endeløse køer av fremmedarbeidere som venter på å bli testet. Politiet har sperret av området så det skal være vanskelig å unnslippe.

 

Det er også mange thaier som nå ønsker å teste seg for Covid. På dagens pressekonferanse ble det spesifisert at kun de som er i risikogruppen i forbindelse med utbruddet i Samut Sakhon kan teste seg gratis nå.

 

Det vil si folk som har besøkt markedet siden 1. desember, eller har vært i nærkontakt med noen som har besøkt markedet. Andre må betale for testene selv.

 

På pressekonferansen i går dukket det opp spørsmål om den nært forestående nyttårsfeiringen. Da svarte pressetalsmannen at myndighetene ennå ikke kunne gi noe svar på om nyttårsfeiringer skulle forbys på generelt grunnlag. Det avhenger av hvordan smitteutviklingen blir.

 

Det er guvernørene i de enkelte provinser som sitter med makten til å forby arrangementer og vedta ulike tiltak i sine provinser, og vi vet fra smitteutbruddet i vår at enkelte guvernører er veldig raske på avtrekkeren, selv i provinser som ikke har påvist noe smitte.

 

Bangkok er en provins hvor det raskt vedtas tiltak. Guvernøren der har kommet med et langt skriv om nye tiltak, som dreier seg mye om renslighet og drift i forretningslivet og utelivet. Det er nå ingen bønn, alle som skal inn på utesteder eller markeder skal temperaturmåles og må bruke munnbind. 

 

Dette har vært regelverket helt siden i vår, men har i stadig større grad glidd ut ettersom månedene har gått og ingen smitte er blitt påvist. Myndighetenes sjekk av overvåkningskameraer de siste dagene viser imidlertid at det nå er utbredt bruk av munnbind, opplyses det.

 

Mens nytten av munnbind fortsatt debatteres i Vesten, har det aldri vært noen debatt i Thailand. Myndighetene oppfordrer hver eneste dag folket om å bruke munnbind. I dag ble det poengtert at selv om noe smitte slipper gjennom et munnbind, vil man sannsynligvis få en mildere infeksjon enn om man ikke hadde brukt munnbind.

 

Sporingsappen til myndighetene har ikke vært noen suksess. Den er i skrivende stund lastet ned 1.047.140 ganger. Pressetalsmannen sier at det ville vært så mye enklere for myndighetene i dagens situasjon å spore smitte hvis det store flertallet av thaier hadde brukt denne appen.

 

Mange sjømatmarkeder har meldt om stort frafall av kunder grunnet utbruddet på det ene markedet i Samut Sakhon. Myndighetene påpeker at det ikke er noe problem å spise sjømat, bare den tilberedes riktig.

(© Thailands Tidende. 22. desember 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)