[ annonse ]
Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin viser frem smittetallene. Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin viser frem smittetallene.
23. desember 2020

Smitten har nådd 22 provinser, myndighetene sier de har kontroll

Skrevet av 
[ annonse ]

Helsemyndighetene ber folk om ikke å få panikk. Ingen reiser frarådes, med unntak av området rundt sjømatmarkedet i Samut Sakhon. Likevel er det guvernører som får panikk. Samut Songkhram har erklært full lockdown fra i dag og Chonburi har avlyst nyttårsfeiringer.

 

I formiddag lovet pressetalsmann Taweesin Visanuyothin at helsedepartementet skulle presentere de oppdaterte, korrekte smittetallene i ettermiddag. Det ble kl. 16 opplyst at det nå er funnet 65 smittede i 22 provinser. Da regner man ikke med Samut Sakhon og de burmesiske fremmedarbeiderne, som var årsaken til utbruddet.

 

Det er i skrivende stund påvist smitte hos 1202 av totalt 6314 testede personer som jobbet og bodde i tilknytning til markedet Talat Klang Kung i Samut Sakhon. Det dreier seg om 19 prosent av alle testede som har fått påvist smitte. Dette prosenttallet er på veg nedover, ettersom de tester folk med stadig mindre direkte tilknytning til markedet. I den første testgruppen var det hele 44 prosent som fikk påvist smitte. Kun ca. ti prosent av de smittede har sykdomstegn.

 

Her er listen over provinser hvor det er påvist smitte, samt antall smittede:

Bangkok 16

Nakhon Pathom 10

[ annonser ]

Chachoengsao 6

Samut Prakan 5

Saraburi 5

Pathum Thani 3

Kamphaeng Phet 2

Nonthaburi 2 

Prachinburi 2 

Ayutthaya 2

Krabi 1

Khon Kaen 1 

Nakhon Ratchasima 1 

Phetchaburi 1

Phetchabun 1 

Phuket 1 

Suphanburi 1

Surat Thani 1

Uttaradit 1

Nakhon Si Thammarat 1

Prachuap Khiri Khan 1

Chainat 1

 

En provins som mangler på listen er Samut Songkhram som er naboprovinsen til Samut Sakhon. Guvernøren i Samut Songkhram gikk i går ut og fortalte (pressekonferanse på thai) at provinsen hadde seks smittede og erklærte samtidig full lockdown av hele provinsen fra i dag 23. desember frem til 4. januar.

 

Det er nå kun lov å selge helt nødvendige artikler samt matvarer i denne provinsen. Kjøpesentre må stenge alle andre typer butikker. Restauranter får kun selge take-away, og alle underholdningstilbud er stengt.

 

Dette skjedde med kun fem timers varsel og viser hvordan guvernører kan bruke – eventuelt misbruke – sin omfattende makt i disse dager. Man så liknende tilfeller i vår, hvor f.eks. Phuket også ble nedstengt med kun fem timers varsel og bilkøene ved brua over til øya var kilometerlange.

 

Det er fortsatt et mysterium hvorfor sentralmyndighetene ikke har nevnt denne provinsen og vedtaket om lockdown med et eneste ord på dagens to pressekonferanser. De har heller ikke registrert noe smitte der.

 

En annen provins som etter sigende skal ha smitte er Tak, hvor det er rapportert om to smittede. De finnes heller ikke på sentralmyndighetenes liste. 

 

En annen naboprovins til Samut Sakhon er Samut Prakan. Der er det innført strenge regler i grensedistriktene mot Samut Sakhon.

 

Problemene med guvernører som handler på eget initiativ kom til syne på dagens første pressekonferanse, hvor pressetalsmannen gikk til det uvanlige skrittet å oppfordre landets 77 guvernører til å ta kontakt med sentralmyndighetene i Bangkok på et nødnummer (1422).

 

Guvernørene ble bedt om å si fra til sentralmyndighetene før de eventuelt gikk ut via pressekonferanser og erklærte omfattende smittetiltak.

 

Guvernøren i Chonburi, Phakkhrathon Thianchai, er en annen person som er kjent for å være raskt ute med tiltak. Han har allerede lagt ned forbud mot de offentlige nyttårsfeiringene i Pattaya og Bangsaen. Dette til tross for at provinsen ikke har hatt registrert smitte på mange måneder.

 

På en pressekonferanse i dag opplyste Chonburi-guvernøren at de den 17. desember hadde funnet en smittet kambodsjansk jente i en minibuss i det nordlige distriktet Phan Thong. Det var uklart hvorfor dette først ble rapportert i dag. Minibussen inneholdt 11 illegale innvandrere fra Kambodsja, hvorav en 19 år gammel jente altså testet positiv. Dette tilfellet er ikke regnet med på oversikten for Chonburi, så tallet for provinsen er fortsatt 87 smittede, slik det har vært i mange måneder nå.

 

Det er meldt om ett smittetilfelle i Phuket. Det førte til rykter om at hele provinsen var nedstengt. Viseguvernøren måtte i går kveld gå ut og avkrefte ryktene.

 

Den store Covid-komiteen, ledet av statsminister Prayuth Chan-ocha, skal ha møte i morgen kl. 09.30. Da skal man blant annet ta for seg situasjonen frem mot nyttår, som er en stor og utvidet utfartshelg for de fleste thaier. Det blir da diskutert om man skal komme med en generell anbefaling om å ikke arrangere Countdown på nyttårsaften ulike steder i landet.

 

Uansett ble det i ettermiddag påpekt at det det ikke er frarådet å reise noe sted innad i Thailand, og at man kun skal ta normale forholdsregler mot smitte. Dette står i sterk kontrast til det mange thaier skriver på sosiale medier i dag. Mange spekulerer i om provins etter provins vil bli nedstengt og man må holde seg i hjemmet fremover.

 

Noe som påpekes daglig fra myndighetenes side er at folk ikke må tro alt de leser på sosiale medier. Det kryr av falske nyheter. Disse har god grobunn, etter alle merkelige vedtakene man så fra ulike guvernører i vår. Nylig sirkulerte det en «nyhet» om at seks provinser i Isan hadde gått i total lockdown. Dette måtte dementeres fra myndighetene før ryktene ga seg.

 

Det kom i dag frem at viruset som herjer nå er av varianten GH. Det er ankommet fra India via Myanmar. Det er ikke samme variant som er utbrdedt i Indonesia for tiden, og ei heller den muterte varianten som har dukket opp i Storbritannia.

(© Thailands Tidende. 23. desember 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)