[ annonse ]
Slik har smitten økte utenfor Samut Sakhon de siste seks dagene. Trendlinjen peker oppover. Slik har smitten økte utenfor Samut Sakhon de siste seks dagene. Trendlinjen peker oppover. Ill: TT/Kilde: Covid-komiteen
26. desember 2020

Folk holder pusten, vil smitten ødelegge nyttårsfeiringen?

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er i går og i dag meldt om køer på vegene nordover fra hovedstaden og industriområdene på østkysten. Men det er også mange som avventer og ser hvordan smitten utvikler seg.

 

Oppdatering (27. desember kl. 15.00): Det ble i dag rapportert om 18 tilfeller rundt sjømatmarkedet og 94 tilfeller i landet ellers. Rayong defineres nå som smittepunkt nr to, etter Samut Sakhon, etter at guvernøren der nå sier at det er totalt 85 smittede i provinsen, sentrert om byen Rayong.

 

Oppdatering (26. desember kl. 20.00): I ettermiddag rapporteres det om 27 nye smittetilfeller i Rayong og 13 i Nakhon Pathom. Guvernøren i Rayong har beordret nedstengning i Mueang-distriktet av mange aktiviteter, som skoler og uteliv. Restauranter får kun servere take-away. Kjøpesentre får kun selge essensielle varer. Smitten skal ha spredd seg under illegal gambling. Tallene vil bli endelig bekreftet under den daglige pressekonferansen kl. 11.30 i morgen.

 

Mens antall nye smittetilfeller går nedover blant fremmedarbeiderne rundt sjømatmarkedet i Samut Sakhon, øker den i resten av landet. På dagens pressekonferanse ble det rapportert om 30 tilfeller rundt sjømatmarkedet og 64 tilfeller i landet ellers.

 

Det er ikke noe som tyder på en eksponentiell økning ennå, men tallene de siste seks dagene peker oppover, slik trendlinjen på vår graf viser.

[ annonser ]

 

De siste seks dagene er det vært rapportert om henholdsvis 14, 16, 39, 58, 37 og 64 smittetilfeller utenfor Samut Sakhon. I dag rapporterte Bangkok om mange nye smittede, hele 18 stykker. Petchaburi hadde ti nye tilfeller.

 

Folk holder pusten og følger med på rapporteringen fra sentralmyndighetene, som nå skjer hver dag kl. 11.30.

 

Det er også en annen grunn til at folk holder pusten, og det er trafikkdøden. Rundt nyttår hvert år rapporteres det om store ulykkestall, gjerne i størrelsesorden 50-60 drepte pr dag. Faktum er imidlertid at ulykkestallene er høye hele året, i snitt 41 drepte pr dag, ifølge thailandske myndigheter (WHO har et høyere anslag).

 

Det er pr i dag registrert smitte i 33 provinser. Noen nyhetstjenester rapportere om mer smitte, men sentralmyndighetene insisterer på at deres tall er korrekte.

 

Covid Thailand

Slik har smitten spredd seg til ulike provinser de siste fem dagene. Smitten finnes nå i 33 provinser. (Faksimile: Covid-komiteen)

 

Flere steder er nyttårsfeiring i offentlig regi avlyst, som i Pattaya, Bangsaen, Hua Hin og Sukhothai. De provinser som får mer enn ti registrerte smittetilfeller blir av myndighetene bedt om å avlyse feiringen, ifølge nye regler (se link under), men enkelte provinser har altså gjort dette uansett.

 

LES: 129 nye smittet – nedstengning skal bestemmes av guvernører (24. desember)

 

Det er tre ordinære arbeidsdager i neste uke, men det virker som om en god del folk har tatt landevegen fatt allerede nå, på veg hjem til nyttårsfeiring.

 

En grunn kan være at man frykter at det blir problemer å krysse provinsgrenser hvis smittetallene øker sterkt. Dette basert på hva enkelte provinser vedtok av tiltak i vår.

 

Det rapporteres også at enkelte industribedrifter har gitt sine arbeidere fri fra og med i dag.

 

Neste uke skal turistmyndighetene foreslå langhelger i alle måneder fremover som et av flere tiltak for å hjelpe turistnæringen. 

 

Lokale myndigheter holder på med sine egne tiltak og nedstengninger som kan være strengere enn anbefalingene fra sentrale myndigheter.

 

I Chonburi er det to personer som er registrert smittet. Det dreier seg om folk som har vært faste kunder på sjømatmarkedet i Samut Sakhon. I går bekjentgjorde provinsmyndighetene at alle som hadde vært i kontakt med disse to skulle i 14 dagers karantene.

 

På spørsmål fra oss benektet PR-avdelingen i Chonburi at det gjaldt hjemmekarantene. De skal i offentlig karantene i to uker.

 

Vi stilte videre spørsmål om dette ikke var et for sterkt virkemiddel og ville virke mot sin hensikt ved å skremme potensielle smittede fra å ta kontakt. Det spørsmålet fikk vi ikke noe svar på.

 

Provinsmyndighetene har bedt folk som har besøkt Hao Dong-markedet i Huay Yai syd for Pattaya i perioden 8–22. desember om å følge med på sin helsesituasjon og melde fra om de blir syke.

 

Det ble meldt i Bangkok Post i dag at subdistriktet Bo Nok i Prachuap Khiri Khan hadde stengt grensene for utenforstående. De som likevel hadde sluppet inn måtte i 14 dagers karantene. Dette området ligger rett syd for Khao Sam Roi Yod og er populært blant turister. 

 

Dette kommer samtidig med at sentralmyndighetene sier at det ikke medfører riktighet at provinsen Prachuap Khiri Khan, som inkluderer Hua Hin, har noe registrert smitte.

 

Dette er et eksempel på strenge reaksjoner som skjer rundt om i landet nå. Det rapporteres om skoler som stenges. Selv om sentrale myndigheter ber provinsene om å kontakte dem før de vedtar tiltak mot viruset, så er det mange som ikke gjør dette. Og det er også tilfellet for mindre administrasjonsenheter, som distrikter, subdistrikter og landsbyer. 

 

Ellers har et motorsykkeltreff på Koh Lanta ført til nærmere ti smittede i Krabi, Phuket og Sonkhla, ifølge avisen The Nation.

 

Det er i dag også vedtatt strengere regler i forbindelse med loven om unntakstilstand. Ifølge Bangkok Post er det i hovedsak på fire områder man nå raskt kan vedta strenge tiltak om ønskelig:

■ No entry to areas deemed at risk of coronavirus infection

■ Closure of areas at risk of infection

■ A ban on gatherings or illegal assembly in crowded areas or any activities that would incite unrest

■ Strict screening of the movement of migrant workers by health authorities

(© Thailands Tidende. 26. desember 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)