[ annonse ]
Slik vil landet sannsynligvis deles opp i tre soner fra mandag (kartet til høyre). Rød sone består av 28 provinser og har størst smitterisiko. Slik vil landet sannsynligvis deles opp i tre soner fra mandag (kartet til høyre). Rød sone består av 28 provinser og har størst smitterisiko. Ill: Covid-komiteen
2. januar 2021

Vil unngå portforbud, men kan bli kontroll av reisevirksomhet

Skrevet av 
[ annonse ]

Portforbudet våren 2020 hadde ikke den ønskede virkning, ble det opplyst i dag. Det ligger an til kontroll av reisevirksomhet fremover, spesielt ut fra områder med stor smitte.

 

Senere i dag eller i morgen er det forventet at statsministeren setter sin signatur på dagens forslag fra covid-komiteen. I det forslaget blir Thailand delt i tre smittesoner, avhengig av hvor stor smitte en provins har i dag, samt hvor nære de ligger steder med stor smitte. Rød sone har høy smitte, oransje har mindre smitte og gul sone har minst smitte.

 

Det ble også foreslått to strenghetsgrader av tiltak. Fra mandag og ut januar foreslås det å innføre tiltak med strenghetsgrad 1. Hvis ikke smitten avtar har de skjerpede tiltak som kan innføres i februar, etter strenghetsgrad nr. 2.

 

Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin sa i dag at de kunne vedtatt disse tiltakene med øyeblikkelig virkning, men at det ikke ville vært rettferdig overfor verken ordinære folk eller forretningsstanden. 

 

Han kom her med et lite spark til guvernøren i Bangkok, som i går kveld vedtok nedstengning av hele 25 ulike typer virksomheter med bare noen timers varsel. De ble beordret stengt fra og med i dag. 

[ annonser ]

 

For de 28 «røde provinsene» er forslaget at de fra kl. 06 på mandag 4. januar skal få et felles regelverk med hvilke typer virksomheter som kan holde åpent og under hvilke betingelser. Det foreslås å stenge utdanningsinstitusjoner. Samtidig oppfordres folk til å jobbe hjemmefra.

 

I morgen er det lovet mer detaljer rundt dette, og hvilke tiltak de andre sonene må gjennomføre.

 

Guvernører kan ikke vedta mildere tiltak enn dette, men de kan vedta strengere tiltak, noe som åpner opp for drakoniske løsninger som i vår. Da så vi f.eks. at provinser som Bangkok, Phuket, Buriram og Chonburi var raskt ute med strengere tiltak enn det sentralmyndighetene foreslo.

 

Folk oppfordres også til å la være å krysse provinsgrenser, og det legges opp til kontroll av de som krysser en grense fra et område med stor smitte til et område med mindre smitte.

 

Hvor lett det er å kontrollere alle er et åpent spørsmål. Det kan føre til lange køer hvis de forsøker det. Man får anta at «kontroll» betyr å måle kroppstemperatur.

 

Det er allerede både provinser og mindre administrasjonsenheter som har innført helsesjekk av folk som ankommer fra provinser med mye smitte. Folk kan bli bedt om å ta 14 dagers karentene i eget hjem.

 

Under strenghetsgrad 2 legges det opp til strengere kontroll på provinsgrensene som et av de skjerpede tiltakene. Ellers er det ingen nye tiltak, kun skjerping av tiltakene fra strenghetsgrad 1.

 

Pressetalsmannen kommenterte i dag ryktene om portforbud. I vår var det portforbud, opprinnelig mellom kl. 22 og 04. Perioden ble kortet litt inn etter hvert. Under portforbud er det forbudt å forlate hjemmet.

 

LES: Portforbud mellom kl. 22 og 04, innreiseforbud (2. april)

 

Dette er et veldig sterkt inngrep i folks frihet, og pressetalsmannen sa i dag at det var erfaringen fra i vår at det ikke hadde den ønskede effekten. Det ble oppdaget at mange folk ikke overholdt portforbudet, og samlet seg for å drikke alkohol eller gamble. Derfor gikk dette unødig hardt utover den lovlydige del av befolkningen, mens mange andre samlet seg ute, og bidro til økt smitterisiko.

 

Smittetallet i dag gikk litt ned igjen, til 182 smittede. I tillegg var det 32 smittede fremmedarbeidere i Samut Sakhon. Chonburi meldte om 32 smittede mens Rayong meldte om 27 stykker.

 

LES: Tilbake til lineær økning av smitten i dag (31. desember)

(© Thailands Tidende. 2. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)