[ annonse ]
Turister håper igjen å kunne besøke f.eks. berømte Wat Rong Khun i Chiang Rai. Turister håper igjen å kunne besøke f.eks. berømte Wat Rong Khun i Chiang Rai. Illustrasjonsfoto: Pixabay
3. januar 2021

Vil smittebølgen gi kortere karantene?

Skrevet av 
[ annonse ]

Den nye smittebølgen i Thailand kan tvinge myndighetene til å tenke nytt, både når det gjelder karantene og vaksine.

 

Thailand har en veldig streng karanteneordning. Med null smittetilfeller hele høsten var det en viss logikk i å forlange at utlendinger skulle bringe med seg null risiko for smitte. Nå når 53 av landets 77 provinser opplever ny smittespredning, vil spørsmålet om lettelser i karantenen dukke opp.

 

Norge har f.eks. nå 7 dagers karantene. Hvis Thailand går fra 16 til 7 dagers karantene vil risikoen fra utlendinger fortsatt være liten, spesielt sammenlignet med dagens situasjon, hvor det er flere hundre nye lokale tilfeller hver dag. Test i forkant samt god oppfølging etter karanteneperioden kan redusere risikoen fra utlendinger til tilnærmet null.

 

Thailand har diskutert det de kaller 10 dagers karantene, men det er i praksis 12 dager, grunnet måten de teller på. Den reduksjonen er nok ikke tilstrekkelig til å trekke mange turister.

 

LES: Utreder ti dagers karantene fra neste måned, men ennå ikke for nordmenn (18. november)

[ annonser ]

LES: Åpner for 45 dagers visumfritt opphold, tester 10 dagers karantene (17. desember)

 

Senest fredag snakket aktører i turistbransjen om å gjøre karanteneperioden hyggeligere.

 

En gruppe russere hadde vurdert Thailand som ferieland, hvis de fikk bruke fellesarealene på karantenehotellet under oppholdet. Turistmyndighetene måtte si nei, og russerne reiser nå til Tyrkia isteden, hvor det ikke er karantene.

 

Andre turistland som ikke har karantene er f.eks. Maldivene og Hellas (kun 24 timers opphold på eget hotell).

 

Faktum er at Thailand har gått glipp av en hel høst med turisme. Tidligere i høst ble det foreslått «karantene på stranda». Dette kunne reddet noe av årets vintersesong. Karantenehoteller med felles strand – kombinert med redusert karantenetid – kunne fått hit en god del turister.

 

LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august)

 

Myndighetene har poengtert at folk fra alle verdens land nå igjen kan komme til Thailand. Men det er kun folk med spesiell tilknytning til Thailand som kommer. Det vil si de med forretningsinteresser, eiendom eller familie her.

 

I november snakker vi om kun 3000 ankomster. Det er under én promille av antallet i november 2019. Da ankom det nemlig over 3 millioner turister og andre.

  

De som skal besøke Thailand får i tillegg til karantenen et komplisert program for reservering av reiser og forsikringer å forholde seg til, samt lange ventetider på thailandske ambassader, f.eks. sju virkedagers ventetid på å få svar på e-post fra ambassaden i Oslo.

 

LES: Thaiambassaden i Oslo er overarbeidet, mange venter på svar (20. november)

 

Hva med de som etter hvert nå blir vaksinert, vil de slippe inn uten karantene?

 

Svaret pr 29. desember er nei. Myndighetene hevder at de ikke vet nok om risikoen vaksinerte personer bringer med seg. Men det må forventes at vaksinerte personer etter hvert får enklere tilgang til Thailand, i hvert fall hvis man bruker samme logikk som den som tilsier kortere karantenetid. 

 

Vaksinering i Thailand vil også hjelpe situasjonen, men pr i dag er det forvirringen som råder.

 

Det er den kontroversielle helseministeren Anutin Charnvirakul som har ansvaret for innkjøp av vaksiner. Nylig skrev han på sin facebookside at han hadde bestilt to millioner doser som kunne gis mellom februar og april, men han har ikke opplyst hva slags vaksine dette gjelder, om den kommer fra Vesten, Kina eller Russland. Oppdatering (4. januar 2021): The er nå blitt opplyst at det dreier seg om den kinesiske vaksinen fra Sinovac.

 

LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind» (7. februar 2020)

LES: Minister skapte forvirring for turister fra ni land (5. mars 2020)

 

Landet har ellers bestilt 26 millioner doser fra Astrazeneca, men der antas leveransen først å være klar i mai eller juni.

 

En annen grunn til at myndighetene kan bli tvunget til å satse på utenlandsk turisme igen, er at innenlandsk turisme nå på nytt stopper opp.

 

Smittespredningen er igjen årsaken. Det innføres nå kontroll på bevegelser fra områder med stor smitte til områder med mindre smitte. Staten sto rede til en ny runde med sponsede innenlands ferieturer for thaiene. Det må nå mest sannsynlig legges på is. 

 

LES: Vil unngå portforbud, men kan bli kontroll av reisevirksomhet (2. januar)

 

Dette setter en effektiv stopper for at Bangkok-folk kan ta en langhelg på et turiststed. Men det trenger ikke sette noen stopper for utenlandske turister. De kan fly og transporteres direkte til karanteneområdet.

(© Thailands Tidende. 3. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)