[ annonse ]
Nye innenlands smittetilfeller pr dag fra 20. desember til 4. januar. Fremmedarbeidere er ikke medtatt. Nye innenlands smittetilfeller pr dag fra 20. desember til 4. januar. Fremmedarbeidere er ikke medtatt. Ill: TT/Covid-komiteen.
5. januar 2021

Strengere regler fra i dag, men ikke lockdown

Skrevet av 
[ annonse ]

Samtidig med at smittetallene går ned har myndighetene vedtatt strengere regler. Fem provinser skal få ekstra streng kontroll med reisevirksomhet, og folk som har besøkt «røde provinser» bes ta hjemmekarantene.

 

Ordet «lockdown» florerer på sosiale medier, inkludert på facebooksiden til visehelseminister Satit Pitutacha, som i går kveld skrev at provinsene Samut Sakhon, Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat skulle i lockdown.

 

På covid-komiteens pressekonferanse i dag ble det imidlertid ettertrykkelig påpekt at dette ikke er lockdown. Lockdown opplevde man i vår, med nattlig portforbud og stengte veger, ingen fly, buss eller tog  og det aller meste av forretningsvirksomhet stengt.

 

Det som er stengt i de 28 provinsene er grovt sagt underholdningssektoren og utelivet, samt skoler og idrettsaktiviteter. Restauranter kan holde åpent mellom kl. 06 og 21. Resten av døgnet kan de selge take-away. Det er imidlertid forbud mot å selge alkohol fra restaurant  hele døgnet.

 

LES: Pattaya: Restauranter og kjøpesentre kan holde åpent (4. januar)

[ annonser ]

 

Helsedepartementet har klart å overbevise statsministeren om at fem provinser nå trenger ekstra strenge reiserestriksjoner. Det er Samut Sakhon, hvor smittebølgen startet, samt fire provinser på østkysten som har vist seg å ha mange smittetilfeller tilknyttet gambling.

 

I dag var det imidlertid ikke meldt om et eneste tilfelle i Banglamung, som inkluderer Pattaya. Chonburi har ennå ikke opplyst smittetallet for hele provinsen. Oppdatering (kl. 16): Chonburi har nå meldt om 50 nye tilfeller i dag, hvorav 4 i Banglamung.

 

Thailands utvikling

Myndighetenes kart (til høyre) som viser de 28 røde provinsene, samt de med middels (oransje) smitte og minst (gul) smitte.

 

Myndighetene har store problemer med å spore aktivitetene til smittede gamblere. De har ofte reist mellom mange spillebuler på østkysten i et kort tidsrom, men vil ikke fortelle myndighetene hvor de har vært. Dette er prisen man betaler for å ha et generelt forbud mot gambling i et land hvor millioner av mennesker liker å gamble.

 

For alle 77 provinsene gjelder følgende, som ble opplyst på pressekonferansen av pressetalsmann Taweesin Visanuyothin: De som ankommer et sted fra en av de 28 «røde» provinsene skal ta 14 dagers hjemmekarantene.

 

Dette drakoniske utsagnet ble noe mildere da den engelskspråklige sammendraget kom. Talsmann Natapanu Nopakun sa at man «oppfordrer» folk til å ta hjemmekarantene.

 

Dette vil uansett bli fulgt opp av helsepersonellet i de ulike landsbyer man ankommer til. Man blir bedt om å komme til temperatursjekk med jevne mellomrom. Hvor strengt hjemmekarantenen blir fulgt opp av myndighetene avhenger mye av hvor du befinner deg.

 

Når det gjelder reisevirksomhet som inkluderer de 28 «røde» provinsene, så bes nå de reisende om å ha appen Mor Chana installert på mobilen. Det er en mer avansert versjon av Thai Chana, som ble lansert i vår.

 

I de fem provinsene som skal ha ekstra streng oppfølging bes man begrunne hvorfor man skal reise. Det gjelder også ved kryssing av distriktsgrenser. Chonburi ryktes for eksempel i dag å ha satt opp mange titalls sjekkpunkter rundt om i provinsen.

 

I praksis blir ikke dette lett å gjennomføre. Hvis man skal argumentere med politiet om hvorvidt ens reisegrunn er tilstrekkelig viktig eller ei, vil køene bli veldig lange. Vi antar at myndighetenes hovedmålsetning er å få registrert de reisende, ikke nødvendigvis sende dem hjem igjen.

 

Uansett vil det bli køer, i hvert fall i starten.

 

Dette skjer mens smitten nå avtar. I dag var det registrert 82 tilfeller i landet som helhet, med unntak av området rundt sjømatmarkedet i Samut  Sakhon, der det ble registrert 439 tilfeller.

 

Folk der er sperret inne på et avgrenset geografisk område, og det er liten sannsynlighet for smittespredning til andre steder. Det er også noen thaier blant de smittede på dette området. I dag var det 49 thaier og 390 burmesere. 

 

I dag ble det kjent at unntakstilstanden vil bli forlenget fra 15. januar frem til 28. februar. Etter all sannsynlighet vil det bli unntakstilstand i Thailand i lang tid fremover.

(© Thailands Tidende. 5. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)