[ annonse ]
Prosentandelen av utførte tester som er positive i hhv. Thailand og Norge (glidende snitt over 7 dager). Prosentandelen av utførte tester som er positive i hhv. Thailand og Norge (glidende snitt over 7 dager). Kilde: Ourworldindata.org
11. januar 2021

Den store misforståelsen: Nei, Thailand tester ikke for lite

Skrevet av 
[ annonse ]

Ifølge Verdens helseorganisasjon er Thailand «best i klassen» når det gjelder coronatesting. Men det mangler ikke på konspirasjonsteorier på nettet.

 

En av de vanlige kommentarer om Thailand og covid-19 er følgende:

 

«Selvsagt er det lave smittetall i Thailand, de tester jo nesten ikke».

 

Det er mange kommentatorer på sosiale medier som tror det er mye smitte i Thailand, inkludert i de mange månedene i fjor med null registrert innenlands smitte.

 

Men ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er Thailand helt i verdenstoppen når det gjelder adekvat testing. Måten WHO vurderer dette på er å se på hvor stor prosentandel av de utførte testene som er positive.

[ annonser ]

 

WHO sier at 3–10 prosent positive tester betyr at et land gjør tilstrekkelig testing.

 

Thailand ligger helt nede på 1,3 prosent positive tester. Norge, til sammenligning, har pr 6. januar 2,8 prosent positive tester, ifølge Ourworldindata.org.

 

Så er situasjonen slik at det har vært enkelt for Thailand å oppnå et så gunstig tall som 1,3 prosent, siden de har så lite smitte. Thailand har 13 ganger så mange innbyggere som Norge, men har i skrivende stund testet langt færre innbyggere. Tallet pr 6. januar er drøyt 1,6 millioner tester utført i Thailand. Norge har testet ca. 2,9 millioner personer så langt.

 

Covid-testing

Antall tester utført (Thailand) og antall personer testet (Norge) siden starten av pandemien. 

 

Pressetalsmann for regjeringen Taweesin Visanuyothin kommenterte denne saken på en pressekonferanse i desember (før den nye smittebølgen). Han sa at det er unødvendig å teste mange folk når det ikke finnes smitte.

 

Den vitenskapelige måten å finne smittenivået i en befolkning på, er å teste tilfeldig utvalgte personer. Dette er det få land som har gjort særlig mye av. Det er blitt gjort i Phuket. Der fant de ingen smittetilfeller. 

 

Et problem med å teste tilfeldig i en befolkning med veldig liten smitte, er at feilkilder ved testingen og selve testen får større effekt. Det vil si at det kan oppstå falske positive resultater. Det kan imidlertid bekjempes ved at de som er positive testes på nytt, noe Thailand ifølge tidligere opplysninger fra myndighetene gjør.

 

Det er normalt å se kommentatorer som ikke tror på tall fra thailandske myndigheter, det være seg om smittetall eller tall for antall utenlandske turister (før coronatiden). Årsaken kan være at Thailand i ulike sammenhenger faktisk har underslått data, for eksempel i starten av HIV-epidemien og under angrepet av fugleinfluensaen i 2004.

 

Men alt tyder på at tallene som oppgis om covid-19 er korrekte. Under perioder med smittespredning holder myndighetene pressekonferanse via Facebook Live hver dag, og oppgir mange ulike typer data. Dataene stemmer av og til ikke med hva de 77 provinsene oppgir, og da beklager pressetalsmannen. Hvis dette hadde vært en bevisst desinformasjonskampanje ville nok det hele vært bedre koordinert. 

 

Så er det også noe som heter ryktebørsen, og den er meget aktiv i Thailand. Det er historier om små landsbyer som plutselig skal ha hatt en mengde begravelser i løpet av noen få dager. Dette må være en smittebølge som er dysset ned av myndighetene, hevdes det.

 

Dette er en del av den store mengden konspirasjonsteorier som florerer på internett under pandemien. Vi har imidlertid til gode å se noen beviser på at smittetall dysses ned i Thailand. Tvert i mot er det enorm oppmerksomhet rundt covid-19, så å underslå smittebølger vil by på problemer.

 

Covid-testing

Prosentandelen av utførte tester som er positive. Jo mørkere blåfarge desto bedre.

 

(© Thailands Tidende. 11. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)