[ annonse ]
Nye innenlands smittetilfeller pr dag fra 20. desember til 13. januar. Såkalt proaktiv testing er ikke medtatt. Nye innenlands smittetilfeller pr dag fra 20. desember til 13. januar. Såkalt proaktiv testing er ikke medtatt. Ill: TT/Covid-komiteen.
14. januar 2021

Bare 51 smittede utenfor Samut Sakhon i dag

Skrevet av 
[ annonse ]

Det ser ut til å peke rette veien for smitteutbruddet som startet i provinsen Samut Sakhon i midten av desember. Det virker ikke å ha vært noen økning grunnet reising rundt nyttår, og de strenge reiserestriksjonene som ble innført 4. januar kan vise seg å ha vært unødvendig.

 

Det ble rapportert om 271 nye smittetilfeller i dag, men de aller fleste stammer fra Samut Sakhon og fremmedarbeidere som myndighetene har kontroll med.

 

Hele 172 av tilfellene i Samut Sakhon stammer fra såkalt proaktiv testing, som betyr at myndighetene jobber seg gjennom smitteklynger og tester alle berørte personer. I dette tilfellet folk som har jobbet i tilknytning til sjømatmarkedet hvor utbruddet startet. Hovedvekten av disse smittetilfellene dreier seg om burmesiske fremmedarbeidere. 

 

Ytterligere 36 tilfeller i provinsen stammer fra det som kan kalles ordinær testing, som betyr at folk selv melder seg til myndighetene for testing på eget initiativ, enten fordi de er syke, eller fordi de har vært i nærheten av smittede personer.

 

Når man trekker fra 12 smittetilfeller fra karantenehoteller, sitter man igjen med tallet for resten av landet, nemlig 51. De aller fleste av disse tilfellene kom fra Bangkok (14), Rayong (11), Chonburi (10), Samut Prakan (5) og Ang Thong (5). 

[ annonser ]

 

Chonburi har hatt høye tall de siste dagene, grunnet et smitteutbrudd i en bar i Sriracha. Der er det funnet ca. 60 personer som er blitt smittet i forbindelse med at en person fra Rayong besøkte baren en kveld før nyttår. Vedkommende hadde vært på en spillebule i Rayong samtidig med en sjåfør som hadde hentet varer på sjømatmarkedet i Samut Sakhon. Smitteutbruddet i Sriracha virker å være under kontroll nå.

 

Det er nå 14 dager siden nyttår, og man har ennå ikke sett noen økning som kan skyldes reisevirksomhet rundt nyttårshelgen, slik mange var redd for. Det kan tyde på at det ikke er reisevirksomheten som er det store problemet i smittesammenheng, men snarere illegal gambling.

 

Reiserestriksjonene i disse dager fører til lange køer for folk som vil reise inn og ut av de fem provinsene Samut Sakhon, Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat. Vi har sett bilder og rapporter om 5–6 kilometer lange køer på Rv. 331, som mange benytter for å reise nordfra og inn til Chonburi og Rayong.

 

Pressetalsmannen sa i dag at det var først kommende mandag man kan starte å se resultatene av de strenge reisereglene som ble innført 4. januar. Det betyr at reduksjonen i smitte de siste dagene i stor grad skyldes thaienes egne tiltak, som har skjedd uten reiserestriksjoner fra myndighetenes side.

 

Phuket, som har innført hotellkarantene for folk fra de fem sterkest rammede provinsene (de «mørkerøde» provinsene), har kun hatt tre smittetilfeller i desember/januar. Det dreier seg om en som hadde vært på bikertreff på Koh Lanta, samt hans to sønner. Hotellene hadde så smått startet å åpne opp igjen, i påvente av innenlands turisme, da den nye smittebølgen kom. De som havner i karantene får lov å bevege seg på hele hotellområdet, og blir ikke sperret inne på rommet, opplyses det. Det kreves covid-test og online registrering.

 

Det var 7. januar thailandske myndigheter startet med å dele smitten inn i ordinær og proaktiv testing. Frem til da var det snakk om ordinære tilfeller og fremmedarbeidere. Men i gruppen fremmedarbeidere begynte det å dukke opp thaier som hadde jobbet sammen med burmesere. Så da skiftet gruppen navn. Det har også i det siste vært slik proaktiv testing i andre provinser enn Samut Sakhon også. De har oppdaget tilfeller f.eks. i Rayong, Chonburi og Ang Thong. 

 

For øvrig ble det i dag meldt om at det skal være godkjent golfkarantene ved seks golfbaner i Thailand. Dette var meldt at turistmyndighetene (TAT News), som tidligere i pandemien har vist seg å være litt raske på avtrekkeren med å melde fra om ting som ikke er klarert på alle hold ennå. Vi følger saken.

(© Thailands Tidende. 14. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)