[ annonse ]
Kurt Svendheim avbildet i 2017, da han lanserte oppkjøp av reisebyråer. Kurt Svendheim avbildet i 2017, da han lanserte oppkjøp av reisebyråer. Foto: Dag A. Ekeberg
15. mars 2021

New Nordic i konkursforhandlinger – milliardbeløp kan være tapt

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter nesten et år uten utbetaling til investorer har nå Kurt Svendheims forretningsimperium New Nordic Group inngått konkursforhandlinger under thailandsk lov. En mengde investorer lurer på om pengene er tapt.

 

Når man går inn på websiden for restruktureringen av New Nordic blir man møtt av en melding som tydeligvis er forfattet av advokater. Restruktureringsplanen dukket opp 12. mars.

 

Thailands Tidende

Meldingen investorer mottar når de går inn på sidene for restrukturering.

 

Kilder vi har snakket med sier at det er milliardbeløp som er forsvunnet inn i dette firmaet. De viser først til et leilighetsprosjekt kalt Phechaburi Park, hvor det skal ha vært solgt 1200 leiligheter på et område på 555 rai.

 

[ annonser ]

Dette prosjektet er fortsatt omtalt blant prosjektene på websiden til New Nordic, som ikke opplyser noe om at firmaet er i konkursforhandlinger.

 

Prosjektet ble i januar anmeldt til politiet (DSI – Department of Special Investigation) for å ha benyttet statlig land med falske skjøter. Anmelder Srisuwan Janya er en thailandsk forbrukeraktivist, som blant annet driver Stop Global Warming Association. Han har ikke svart på våre henvendelser.

 

Thailands Tidende

Faksimile: Phechaburi Park, slik det fremstilles på New Nordics websider.

 

Anmeldelsen ble omtalt i Bangkok Post 3. februar, under antakelsen av det dreide seg om et underslag av hele to milliarder baht. Etter den omtalen har det ikke vært noen oppdatering i saken, så langt vi vet.

 

Våre kilder sier at investorer har betalt inn hele prisen for leilighetene. Når vi spør hvorfor folk har betalt hele prisen før byggeaktiviteten har startet, blir vi forklart at det var en del av avtalen. Man skulle få «cashback»-garanti for ti prosent avkastning pr år. Ergo valgte investorer å gå inn med hele beløpet.

 

Dette gjaldt gjerne investorer som hadde kjøpt leiligheter i New Nordic-systemet tidligere, og opplevd at leiegarantien på 10 prosent ble overholdt.

 

I Phuket skal det også være solgt noe ala 500 leiligheter under samme premisser. Byggeaktiviteten skal knapt nok ha startet, får vi vite.

 

Firmaet har prosjekter mange steder, hvor det har vært byggeaktivitet bl.a. i Kambodsja og på Bali, samt Chumphon og Koh Samui i Thailand. Firmaet har oppdateringen om byggeaktiviteten her.

 

Mange lesere har kontaktet oss om prosjektene til Kurt Svendheim. En leser melder:

Vi som kommer fra Rogaland og kjente til Kurt hadde nok ikke investert i noe han var involvert i. Dårlige historier fra hans tidligere prosjekter. 

 

Det han sikter til er prosjekter Svendheim startet i Brasil og Bulgaria i 2007-2008, hvor norske investorer tapte alle pengene, slik vi omtalte i vår gjennomgang av historien til New Nordic i september i fjor:

 

LES: Problemer hos New Nordic: – Hvorfor svarer du ikke, Kurt? (24. september 2020)

 

Konkursene førte til oppslag i norske aviser om hvordan bankmedarbeider i Hjelmeland Sparebank Ståle Halsne lånte ut over 70 millioner kroner til prosjektene. Han ble dømt til to år og tre måneders fengsel for grov utroskap mot arbeidsgiveren. Han skrev senere en bok om tildragelsene.

 

Vi har også fått henvendelser fra franske investorer, som har oversatt våre artikler. Det er nå stor aktivitet på den offentlige facebookgruppen Justice NewNordicGroup.

 

En franskmann kontaktet oss og skrev følgende:

«Vi er 300 mennesker som har investert i New Nordic via agentene Thai Property Group (TPG) og Thai Property Promotion (TPP). Vær så snill og fortell vår historie!»

 

Det har vært store utskiftninger i ledelsen i New Nordic Group det siste året. CEO er nå Siripoom Boonmamuang.

 

Som et ledd i den raske utviklingen av selskapet ble det kjøpt inn land både i Afrika og Sør- og Mellom-Amerika. Dette eksisterer som en «land bank», ifølge selskapet. Spørsmålet våre kilder nå stiller seg, er om dette kan benyttes i konkursforhandlingene.

(© Thailands Tidende. 15. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)