[ annonse ]
Faksimile: Thailands Tidende 25. mars 2020. Faksimile: Thailands Tidende 25. mars 2020.
25. mars 2021

Kommentar: Ett år siden grensene stengte – halvt år igjen?

Skrevet av 
[ annonse ]

Ingen trodde det skulle vare et helt år. Nedstengningen har rammet millioner av thailandske arbeidere, men nå ser man fremover. Phuket ønsker å åpne for turisme uten karantene 1. juli, men det er fortsatt 1. oktober som er den offisielle datoen.

 

Det hadde pekt i den retningen noen dager, men 25. mars i fjor kom den endelige spikeren i kista for mange thaier i ulike eksportnæringer, ikke minst turistnæringen. 

 

LES: Thailand stenger grensene – med visse unntak (25. mars 2020)

 

De visste det selvsagt ikke da. Mange trodde at det ville dreie seg om få uker eller et par måneders nedstengning. Få trodde at landet fortsatt ville være stengt for turister et år senere, med utsikter til åpning uten karantene først halvannet år etter nedstengningen for et år siden.

 

Ja, det er 1. oktober myndighetene har satt som dato for å kunne komme til landet uten karantene. Turistmyndighetene i Phuket kom i dag med et utspill om at de ønsker å slippe til turister uten karantene fra 1. juli. Noen medier har slått det fast som et faktum at det åpnes 1. juli, men forslaget har ikke vært behandlet på regjeringsnivå ennå, så ingen ting er avgjort.

[ annonser ]

 

LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars 2021)

 

Da Thailand stengte grensene hadde vi dekket viruset i form et par dusin artikler allerede, fra starten 24. januar, da vi skrev om en norsk lege på ferie. Dette var den første av våre artikler om viruset, og ble også årets mest leste artikkel.

 

LES: Corona-viruset: Norsk lege på ferie i Thailand – uten munnbind (24. januar 2020)

LES: Mest lest i 2020: Virus og strenge myndigheter i Norge og Thailand (31. desember 2020)

 

Som så mange andre medier hadde vi ikke den hele og fulle oversikt over viruset. Innledningen til artikkelen lød som følger: Friske mennesker har pr i dag lite å frykte fra corona-viruset, som stammer fra Wuhan i Kina. Man ser en del folk med munnbind i Thailand for tiden, men det er trolig en overdreven forsiktighet.

 

Men bare en måned etter at Thailand stengte grensene så vi hvor dette bar. I så måte var vi nok tidlig ute – med vår dommedagsartikkel 25. april:

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

 

Pr i dag har vi skrevet 190 artikler om viruset og tiltakene, og har dokumentert hvor ille dette har vært for thaiene. Mye av kostnadene kan ikke beregnes en gang. Millioner av folk i turistnæringen har enten gitt opp og reist hjem til landsbygda, eller funnet noe annet å gjøre, med mye lavere inntekt.

 

Den thailandske økonomien og arbeidsmarkedet måler kun overflaten. Det er fortsatt nesten ingen arbeidsledighet i landet – offisielt. 

 

Men i praksis har mange folk gått ned i lønn betydelig, og må livnære seg på dårlig betalte jobber eller sitte hjemme – uten å melde seg arbeidsledig, siden de uansett ikke har rett på trygd. 

 

Så når landet åpner 1. oktober er det ikke en dag for tidlig. Kanskje heller tre måneder for sent. Vi får se hvor forslaget fra Phuket om åpning 1. juli fører hen.

 

Det gjenstår å se om datoen 1. oktober blir stående, det er lenge til. På den annen side har denne regjeringen vært ganske etterrettelige i sine avgjørelser, og overholdt de fleste av dem. Det vet vi, for vi har overvært hver eneste av covid-komiteens over hundre pressekonferanser. De holdes på thai, og gir stort sett det reelle bildet, i motsetning til det man av og til kan lese i enkelte medier.

 

Så gjenstår det å se om vaksineringen i Thailand kan påskyndes, spesielt på turiststeder, og om bekjempelsen av de muterte virusvariantene i andre land kan gå raskt. Så kan det kanskje åpnes opp uten karantene før 1. oktober.

 

Når det gjelder oppmykningen av karantenen fra 1. april, så er det fortsatt ikke avgjort hvilke land dette gjelder. Det vil komme en offisiell liste snart. Uoffisielle lister har versert på internett.

 

Det loves også lettelser for vaksinerte personer. Også der mangler det et regelverk. Vi antar at dette kommer raskt, kanskje allerede på pressekonferansen i morgen. 

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 25. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)