[ annonse ]
Faksimile fra websiden til The Scandinavian Society Siam. Faksimile fra websiden til The Scandinavian Society Siam.
23. juni 2021

Forening ber nordiske statsministre om vaksine

Skrevet av 
[ annonse ]

Foreningen Scandinavian Society Siam har sendt en henvendelse til de fem nordiske statsministrene. I henvendelsen står det at vaksineprogrammet i Thailand ikke inkluderer utlendinger. Dette bestrides av en av våre lesere, som forteller at han fikk sin andre dose i går.

 

Den 101 år gamle foreningen lever normalt et ganske anonymt liv, med årlig krepsaften og golfutflukter, men har nå fått stor oppmerksomhet, i hvert fall i Norge.

 

Meldingen fra foreningen starter med å referere til tsunamien i 2004, da nordiske myndigheter søkte hjelp fra landsmenn i Thailand. Nå er situasjonen snudd på hodet, og det er nordboere i Thailand som trenger hjelp fra nordiske myndigheter. 

 

Flere norske riksaviser har denne nyheten i dag, siden den stammer fra NTB. De siterer direkte fra foreningens melding, der det blant annet står at det offentlige vaksineprogrammet i Thailand ikke inkluderer utlendinger.

 

Dette stemmer ikke med den informasjonen thailandske myndigheter utgir. Covid-komiteen har presisert flere ganger at utlendinger har samme rett til vaksinering som thaier. 

[ annonser ]

 

LES: Vaksinering i gang for alvor, ny webside for utlendinger (7. juni)

 

Det er imidlertid et spørsmål om hvordan man får adgangen i praksis. Appen thaier kan bruke for å registrere seg for vaksine fungerer kun for de som har thailandsk ID-kort, som er alle thaier og en liten håndfull utlendinger som har gått til det steget å skaffe seg et såkalt rosa ID-kort.

 

Opprinnelig ble det meldt at appen Mor Prompt skulle utvikles videre slik at den også aksepterte pass for utlendinger, men det er blitt skrinlagt.

 

Isteden er utlendinger blitt bedt om å registrere seg for vaksinering på sykehus hvor de har pasientjournal.

 

Det er også laget en app kun for utlendinger kalt ThailandIntervac. Det har imidlertid vært rapportert om problemer med bruk av denne appen.

 

Et problem mange har rapportert om, er at personalet på ulike sykehus ikke er klar over at utlendinger også har krav på vaksinering.

 

Det er imidlertid et faktum at det finnes utlendinger som er blitt vaksinert allerede i Thailand.

 

I dag tok en norsk leser kontakt med oss og fortalte at han i går fikk sin andre dose. Han ønsker ikke å stå frem med navn, men sier at foreningen Scandinavian Society Siam ikke gir riktig informasjon.

 

Han sier:

– Jeg er norsk pensjonist og det er også min kone. Vi fikk begge siste vaksinen i går. Jeg vet også om flere andre nordmenn som har fått vaksinedoser.

 

Det norske ekteparet ble vaksinert på et privat sykehus i Bangkok. Vår leser forteller:

– Da jeg i går fikk siste sprøyta satt det 50–60 personer der og ventet på vaksine. De fleste var utlendinger, thaier går jo på statlig sykehus. 

 

Vår leser legger til at vaksineringen var gratis. Det stemmer overens med det myndighetene har proklamert, at vaksinering er gratis for alle, både thaier og utlendinger.

 

Oppdatering: Vår leser opplyser at han fikk vaksinen på Phyathai Hospital i Bangkok, og at det dreide seg om Sinovac. Når vi kontakter sykehuset nå, opplyser de at det er fullregistrert for tiden, og henviser til appen nevnt over for info om registrering.

 

Vi forsøker å få kontakt med foreningen Scandinavian Society Siam. Artikkelen vil bli oppdatert når vi får svar fra dem.

 

Oppdatering: Vi har fått svar fra Media Director Thordur Adalsteinsson hos Scandinavian Society Siam. Han sier at mange forsøker å bruke ulike kilder for registrering, underforstått at det ikke fungerer godt. Klikk under for hele hans svar:

 

SVAR fra Scandinavian Society Siam

It is very gratifying if such a plan exists, but we are not aware of it. Furthermore, we experience that many people try to use different sources for registration. We would be very pleased to receive such a plan and confirmed.

 

As communicated, the French embassy has initiated registration of their own citizens over the age of 55 today, so they must then also lack the named plan.

 

China has likewise and recently news came out that Japan will do the same.

 

We are asking the Nordic governments for help to help ease the situation for their citizens in Thailand, and with great respect for the huge challenges Thailand have in getting their own population vaccinated.

 

Sincerely

Scandinavian Society Siam

 

Vi har også tatt kontakt med den norske ambassaden i Bangkok for å spørre om hvorvidt det er diskusjoner om vaksinering av nordmenn, eventuelt i samarbeid med andre ambassader. De har sendt henvendelsen vår videre til UD i Norge. Artikkelen blir oppdatert når vi får svar derfra.

 

Utspillet fra Scandinavian Society Siam kom etter at det i går dukket opp en melding fra den franske ambassaden i Bangkok om at de ønsker å vaksinerer ti tusen franskmenn som befinner seg i Thailand.

 

De forsøker å få til et samarbeid med myndighetene i Thailand hvor de får tillatelse til å importere vaksine og vaksinere franskmenn over 55 år i samarbeid med private sykehus.

 

På websidene til Scandinavian Society Siam ligger det forøvrig et årsmøtereferat fra 19. mai i år hvor de vedtar å endre navnet til Thai Nordic Association (TNA).

(© Thailands Tidende. 23. juni 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)