[ annonse ]
Kommentar: Den fjerde statsmakt uten makt
15. juli 2021

Kommentar: Den fjerde statsmakt uten makt

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand har arrangert «pressekonferanser» nesten daglig under pandemien, men pressen har ikke sluppet til med spørsmål og heller ikke fått innsyn i viktige beslutningsprosesser. Det kan nok vise seg å ha vært uheldig.

 

Jeg har overvært alle såkalte pressekonferanser siden pandemien dukket opp. Det har dreid seg om mellom tre og sju ganger pr uke, avhengig av hvor i de ulike smittebølgene man har befunnet seg. 

 

Helt i starten lot myndighetene utvalgte journalister komme og stille spørsmål til pressetalsfolkene. Det varte kun noen få dager.

 

Etterpå har myndighetenes egne folk av og til stilt noen få spørsmål på vegne av medier. Men da velger de nok ut de spørsmålene de foretrekker.

 

Dette har vært merkelig å oppleve for en person som er vant til vestlige demokratier, hvor det er lovfestet innsynsrett i det meste, og politikere vet at journalister må få stille spørsmål, selv om myndighetene ikke nødvendigvis liker det.

[ annonser ]

 

TIl syvende og sist tjener befolkningen på dette, for journalistene er deres representanter overfor myndighetene. 

 

I fjor høst var det mange land som sikret seg vaksinekontrakter med Pfizer og Moderna, mens thailandske myndigheter bestemte seg for å satse på lokalt produsert AstraZeneca.

 

Bakgrunnen for dette, og forhold rundt produksjonsavtalen, ble det ikke opplyst mye om.

 

På den tiden vaksinepolitikken ble fastlagt hadde landet få smittetilfeller, men det var likevel åpenbart at det var et risikofylt valg å satse alt på ett kort, som først skulle begynne å produsere vaksiner så sent som i juni i år.

 

Man må anta at hvis et samlet pressekorps hadde stilt spørsmålstegn ved dette ville myndighetene kanskje vurdert andre løsninger.

 

Det vi vet i dag, er at vaksineringen kom for sent i gang, og at produksjonen av AstraZeneca på lisens ligger lavere enn forespeilet. Dette er lite gunstig for landet, etter at den tredje smittebølgen som startet i april viser seg vanskelig å kontrollere.

 

LES: Færre vaksiner fra AstraZeneca, folk med dårlig helse prioriteres (4. juli)

 

Dette går også ut over andre land i regionen, som var forespeilet doser fra Thailand. I går meldte Reuters at thailandske myndigheter vurderer å beslaglegge dosene som produseres slik at de kun vil brukes i Thailand. Dette blir i så fall et ekstremt grep som vil skaffe landet mange uvenner og kanskje også juridiske problemer.

 

Det var ikke pressen, men en politiker, som først fikk stor oppmerksomhet rundt temaet om vaksineinnkjøp. Det skjedde 18. januar i år. 

 

Opposisjonspolitiker Thanathorn Juangroongruangkit fra det oppløste partiet Future Forward opptrådte på Facebook Live og kritiserte regjeringens vaksineplaner. Dette førte til anmeldelse for majestetsfornærmelse, siden firmaet som produserer vaksinen, Siam Bioscience, er eid av Kongen.

 

LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar 2021)

LES: Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet (21. februar 2021)

 

Deler av pressen har forsøkt å stille spørsmål. Thai PBS World er en statseid kanal, men de har interessant nok vært ledende i å stille kritiske spørsmål om pandemien, som vi rapporterte om 6. juli:

 

LES: mRNA-vaksiner ennå ikke bestilt, media stiller spørsmål (6. juli 2021)

 

Bangkok Post publiserte 9. juli en meningsyttring fre en professor hos Chulalongkorn University som er kritisk til vaksinepoltikken til regjeringen. Han spør om det er korrupsjon som ligger bak valget av Sinovac, som har kommet som en erstatning for manglende doser med AstraZeneca.

 

Covid-komiteen CCSA har faktisk oppfordret pressen til å ta kontakt, ikke minst utenlandsk presse. Dette kom fra talsmann Natapanu Nopakun, som har stått for engelsk oversettelse. Vi har forsøkt å stille spørsmål flere ganger, men har aldri fått noe svar.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 15. juli 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)