[ annonse ]
Fra en Worker Camp i Jomtien. Fra en Worker Camp i Jomtien. Foto: Dag A. Ekeberg
4. august 2021

Den store smittesprederen – Worker Camps

Skrevet av 
[ annonse ]

Lange rekker med toetasjes skur med bølgeblikk til tak og vegger. Mye av den rimeligste arbeidskraften i Thailand er vant til slike boforhold, men de egner seg ikke til å stoppe virussmitte. Og nå tar arbeidstakerne smitten med seg hjem.

 

Dette stedet vi har besøkt ligger bare noen hundre meter innover i landet fra Jomtien Beach Second Road. Dette var for en del år siden et myrområde, men det har vært hektisk byggeaktivitet og nærmeste nabo er nå et stort condokompleks kalt Laguna Beach Resort 3 (The Maldives), som man ser i bakgrunnen på bildet over.

 

Det er fortsatt byggeaktivitet på noen condoprosjekter på Jomtien, og man ser at arbeiderne fraktes mellom arbeidsplass og Worker Camps i store songthaews (bahtbusser).

 

Det er imidlertid ikke bare anleggsbransjen som benytter seg av slike camps, de største smittekildene er nå camps for produsenter av matvarer og elektronikkprodukter.

 

Mer permanente industrier enn anlegsbransjen kan ha litt mer permanente strukturer av sement på sine camps, men det er uansett trangt, for her gjelder det for arbeidsgiver å spare penger.

[ annonser ]

 

Eksportindustrien er viktig for staten nå. De har mistet alle turistinntekter, og er desto mer avhengig av inntekter fra eksportindustrien.

 

På en pressekonferanse nylig ble det opplyst at myndighetene var fullt klare over problematikken, men at de ikke hadde råd til å stenge ned eksportindustrien for å komme smitten i forkjøpet.

 

Thailands Tidende

En liten kiosk med noen bord og stoler i forkanten, lange rekker med bølgeblikkhus i bakgrunnen. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Disse bølgeblikklandsbyene har sin egen infrastruktur, men vann og elektrisitet. De har små butikker og spisesteder. Men det hele skjer veldig tett-i-tett, det er ikke mye plass hver person har å boltre seg på. Klær vaskes sammen, mat spises sammen, i tillegg til at de selvsagt jobber sammen.

 

Slike forhold egner seg til å spre smitte. Man så det i fjor i Singapore, hvor områder med indiske fremmedarbeidere ble offer for store smitteutbrudd. Nå ser man altså det samme i Thailand.

 

Den tredje smittebølgen har spredt seg mye via slike camps (samt også via markeder). Når camps stenges på grunn av smitte, reiser arbeiderne hjem – og bringer dermed smitten med seg.

 

Smitten har fortsatt å øke, og i dag ble det igjen ny smitterekord, med 20.200 nye smittetilfeller rapportert. Det ble rapportert om 188 nye dødsfall.

 

Landsbyer, ikke minst i Isan, har innført strenge regler for arbeidere som kommer hjem fra hovedstadsområdet, men likevel har smitten klart å spre seg. Hjemmekarantene i 14 dager er problematisk for mange, for de må bo i samme huset som foreldrene.

 

Vi har sett at det bygges teltlandsbyer for å unngå at man smitter de eldre når man kommer hjem. Det bygges også midlertidige sykehus hvor smittede med symptomer får ligge.

 

Smitten har spredt seg ut over hele landet som følge av at arbeidere reiser hjem. Derfor har da også hele 62 av landets 77 provinser innført obligatorisk hjemmekarantene på 14 dager. Noen landsbyer går så langt at de strekker røde bånd rundt husene der det foregår hjemmekarantene.

 

Og det er ikke bare arbeidere fra hovedstadsområdet som får karantene – det gjelder alle tilreisende til provinsen.

 

Ja, til og med de som kommer fra Phuket Sandbox risikerer 14 dagers hjemmekarantene, slik vi rapporterte 2. august:

 

LES: Phuket Sandbox får skryt, men vanskelig å reise derfra til andre provinser (2. august)

 

(© Thailands Tidende. 4. august 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)