[ annonse ]
Faksimile: Oppslaget hos The Nation 4. august. Faksimile: Oppslaget hos The Nation 4. august.
7. august 2021

Avisoppslag skaper usikkerhet blant utlendinger

Skrevet av 
[ annonse ]

Et oppslag i avisa The Nation 4. august har vært et stort diskusjonsemne blant utlendinger i Thailand de siste par dagene. I oppslaget står det at sikringsfondet for bankene i Thailand reduseres fra 5 til 1 million baht pr bankkunde fra 11. august i år.

 

Det spekuleres nå i om bankvesenet i Thailand er på randen av sammenbrudd på mange fora og facebooksider for utlendinger i Thailand.

 

Det artikkelen ikke nevner, er at dette er et ledd i en planlagt reduksjon i garantibeløpet helt siden 2012, selv om endringene har gått tregere enn først vedtatt.

 

Den thailandske staten garanterte frem til 2012 for hundre prosent av innskudd i bankvesenet. Det førte til problemer under finanskrisen i 1997/98, men det var først i 2007 at Deposit Protection Agency (DPA) ble opprettet.

 

De ga fortsatt dekning for alt av innskudd frem til 2012, da grensen ble satt til 50 millioner baht. 

[ annonser ]

 

11. august 2015 ble den satt ned til 25 millioner. I Bangkok Post fra det året står det at den skulle settes ned til 1 million i 2016.

 

Dette skjedde ikke, grensen ble isteden satt til 10 millioner, og ned til 5 millioner fra 11. august 2019. Det ble da oppgitt at grensen skulle ned til 1 million fra 11. august 2020. Dette ble droppet, med virussituasjonen som begrunnelse, men i år skal altså endringen skje, med mindre myndighetene ombestemmer seg igjen.

 

Denne historikken er ikke forklart på hjemmesiden til det statlige organet DPA, der står det kun nevnt nederst på en side at endringen vil finne sted 11. august. Da vi logget oss inn der i går kom det opp en boks med thailandsk tekst. Der sto det imidlertid kun at de ansatte nå benytter Work from Home. Den boksen er nå forsvunnet.

 

Sikringsgarantien gjelder per person per bank. Det vil si at hvis du har flere konti i en og samme bank, så slås beløpene sammen, og dekningen blir kun 1 million baht fra og med 11. august. Har du mer enn en million baht på thailandske konti, så kan det derfor lønne seg å fordele pengene på flere banker.

 

Det er 35 banker og finansinstitusjoner som er med i garantiordningen. Garantien gjelder både thaier og utlendinger. Det gjelder dog ikke konti i utenlandsk valuta. 

 

Ifølge sjefen for institusjonen vil fortsatt 98,03 prosent av alle konti være dekket av garantien. Det utgjør 82,07 millioner konti. 

 

De andre engelskspråklige avisene vi har sjekket, Bangkok Post og Khaosod English, ser ikke ut til å ha nevnt endringen i det hele tatt. Thailandsk media virker heller ikke å ha omtalt saken noe særlig, med unntak av økonomimagasiner. 

(© Thailands Tidende. 7. august 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)