[ annonse ]
Daglige smittetall i 2021. Toppnotering og dagens tall er notert i rødt. Daglige smittetall i 2021. Toppnotering og dagens tall er notert i rødt. Kilde: Covid-komiteen/worldometers.info
30. september 2021

Smittetallene har gått nedover – ønsker enklere regler for turister

Skrevet av 
[ annonse ]

Erfaringene fra Phuket Sandbox tilsier at regelverket for turister bør forenkles, ikke minst med hensyn til COE (Certificate of Entry). Nå blir det tillatt å servere alkohol i Phuket, og det går ikke upåaktet hen i resten av landet.

 

Smittetallet var nede på 9489 den 28. september, men har økt litt igjen de siste to dagene. Siste døgn er det rapportert om 11.646 smittede. Antall dødsfall var 107, som er blant de laveste tallene man har sett de siste månedene.

 

Turistoperatører i Phuket foreslår nå regelendringer for å øke antall turister. Sandbox-opplegget hadde planlagt 100.000 besøkende i tredje kvartal i år, men de siste tallene (pr 27. september) viser kun 37.576 ankomster.

 

Turistbransjen i resten av landet følger spent med på dette. De siste dagene har talsmenn for utelivet gått ut og sagt at det er på tide å få slutt på portforbudet og få lov å servere alkohol i restauranter igjen. Barbransjen presser også på for å få åpne.

 

Dette kommer mens covid-komiteen (CCSA) nå har gitt tillatelse til at restauranter i Phuket kan servere alkohol. Turister forteller at mange restauranter har servert alkohol i krus i lengre tider, men nå er det i hvert fall offisielt lovlig.

[ annonser ]

 

Det påpekes at Phuket med sine ca. 200 smittetilfeller pr døgn (195 siste døgn) og ca. 400.000 innbyggere har omtrent samme smittetall i forhold til befolkning som mange andre provinser, inkludert Chonburi. Forskjellen er at Phuket er klassifisert som oransje provins med færre tiltak enn for eksempel mørkerøde Chonburi. Pr i dag er det kun Phuket som har lov å servere alkohol.

 

– Forenkling av COE er viktigst for å bringe tilbake flere internasjonale turister, sa Bhummikitti Ruktaengam, president i Phuket Turistforening, i går.

 

Han sa at beslutningstakere måtte kunne sette seg inn i turisters situasjon før de lanserte sine tiltak.

 

Imidlertid la han til at COE ikke trenger å oppheves, siden det fortsatt er en nyttig screeningprosess under pandemien, men bør inneholde enklere og vennligere prosedyrer.

 

I tillegg til COE-prosessen, oppfordret Bhummikitti i et intervju med Bangkok Post regjeringen til å avslutte praksisen med å sette i alternativ statlig karantene de turistene som fløy på samme fly som infiserte reisende, siden ingen slike har testet positivt de siste tre månedene.

 

Videre ble forsikringsdekningen på minst 100.000 amerikanske dollar ansett som en unødvendig komponent, spesielt når kravprosessen ikke var praktisk for den faktiske situasjonen, siden de fleste forsikringsselskaper i vestlige land ikke ville kompensere for asymptomatiske tilfeller.

 

Bhummikitti oppfordret også myndighetene til å implementere et automatisert system for validering av vaksinesertifikater, siden øyas nåværende manuelle bekreftelsessystem ikke vil kunne håndtere store mengder turister i fremtiden.

 

Med redusert karantenetid, ønsker de at folk nå kan oppholde seg fire dager i Phuket og ytterligere tre dager på de andre destinasjonene som Koh Samui, Krabi og Phang Nga.

 

Bhummikitti sa at hvis regelverket ble revidert, ville det bidra til å tiltrekke 300 000 turister for hele programmet innen utgangen av året.

 

Myndighetene administrerte 1.299.307 vaksinedoser på Mahidol-dagen 24. september – etter en sterk promotering fra myndighetene – men etter det har det vært lavere tall igjen, drøyt 680.000 doser pr døgn ved siste måling.

 

Mange følger nyheter om Sinovac. I så måte er det gode nyheter fra nabolandet Malaysia, hvor en studie viser at også denne vaksinen beskytter meget godt mot alvorlig sykdom fra Covid. Thailand har satset hardt på Sinovac, men fremover planlegger de å bytte til Sinopharm, i kombinasjon med AstraZeneca og Pfizer.

(© Thailands Tidende. 30. september 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)