[ annonse ]
Tomme hotellstrender, f.eks. her i Cha-am, venter på turister. Tomme hotellstrender, f.eks. her i Cha-am, venter på turister. Illustrasjonsfoto: Dag A. Ekeberg
29. oktober 2021

Mange spør om tester og vaksinesertifikater

Skrevet av 
[ annonse ]

Det vanker mange spørsmål fra thailandsfarere for tiden.

 

Facebook og andre medier om Thailand er fulle av spørsmål om dagen. Thailandske myndigheter reklamerer med at det skal bli enklere når man går over fra Certificate of Entry (CoE) til Thailand Pass. Kravene virker imidlertid å være stort sett de samme.

 

Det som skal bli enklere, er at Thailand Pass ettersigende skal samordnes med utfylling av skjemaene TM6 og T8 (ankomstkort og helseskjema) som skal utfylles ved ankomst Thailand.

 

Her er kravene for CoE og Thailand Pass:

- Vaksinesertifikat

- Helseforsikring som dekker minst 50.000 amerikanske dollar

[ annonser ]

- Bekreftet booking av første natt på hotell

- En RT-PCR covidtest tatt maks. 72 timer før avreise

 

Dette gjelder uansett om man skal ankomme med visumfritt opphold eller med visum.

 

Når det gjelder visum, har det også der skjedd store endringer. Visum søkes nå online via thaievisa.go.th. Man skal slippe turen innom ambassaden, som er en lettelse for mange, spesielt de som bor utenfor Oslo.

 

Man skal fremvise en RT-PCR test som er tatt maks. 72 timer før avreise. Dette er et krav fra thailandske myndigheter, men også gjerne et krav fra flyselskapene.

 

Når det gjelder covidtesten 72 timer før avreise, så er det noen som har hatt problemer med at det har stått kun «PCR», ikke «RT-PCR» i den engelske oversettelsen. Det betyr det samme, men thailandske myndigheter, i hvert fall enkelte saksbehandlere, krever at det står «RT-PCR».

 

Man skal altså ha med seg et bevis på denne testen, skrevet på papir på engelsk. Det er flere private helseklinikker som ordner dette raskt, f.eks. på Oslo S og Gardermoen, hvis tiden blir knapp fra offentlig helsevesen. Men prisen kan ligge helt oppe i 2500 kroner.

 

En del folk har fått underkjent sin CoE-søknad grunnet for lite detaljert vaksineinformasjon. Det som fremgår på et tradisjonelt EU/EØS-sertifikat er ikke nok i CoE. Med mindre annet fremkommer på mandag, kan man anta at disse kravene videreføres i Thailand Pass.

 

Man skal oppgi dato og produktnummer for begge vaksinedosene. For å finne dette opplyser lesere at man kan logge seg inn på helsenorge.no, hvor det finnes mer detaljerte data om vaksinering. Dette må skrives ut på engelsk.

 

Vi har hørt om flere som har måttet utsette sin thailandsferie fordi de har fått avslag grunnet dette. Dette har kommet samtidig med at ventetiden den siste tiden økte betraktelig på CoE.

 

Thailandske myndigheter ber reisende søke om Thailand Pass minst sju dager i forveien. Men dette er et helt nytt datasystem som lanseres. Erfaringen med nye datasystemer er at de ikke nødvendigvis virker perfekt i starten.

 

Dette kan gjøre det vanskelig for de som har planlagt å reise i første del av november.

 

Det er også spørsmål om forsikringen, som hvor kravet nå er satt ned på 50.000 amerikanske dollar. De som har en norsk reiseforsikring som gjelder under hele oppholdet har rapportert at dette fungerer. Vi har intervjuet If, Tryg og Gjensidige, som alle bekrefter at dette er greit.

 

Man ber om å få en bekreftelse på engelsk fra forsikringsselskapet, hvor det står tydelig at Covid også er dekket, og dekningssummen.

 

Det er stor pågang fra thailandsfarere nå, og tiden vil vise om myndighetene har kapasitet til å behandle alle søknadene i tide, slik at ikke folk mister sine avreisetidspunkt eller må ombestille turer.

 

Samtidig rapporteres det at interessen uansett ikke kan sammenlignes med normale år. Det er i hovedsak de med et spesielt forhold til Thailand som nå er raske med å forberede tur etter at karantenetiden ble satt ned til én natt for 46 land inkludert Norge. 

 

Det er fortsatt en papirmølle å komme seg til Thailand, og folk som ikke er så nøye på hvilket tropisk sted de ferierer, vil i mange tilfeller velge andre land. 

 

Under dagens pressekonferanse etter møtet i Den store covid-komiteen ledet av statsministeren, ble det lagt frem en plansje som sa at selv de "karantenefrie" turistene fra 46 land (inkluder Norge) skal ta en covidtest på dag 6 eller 7 av oppholdet. Dette skal være en egentest  av typen ATK. Den skal distribueres gratis, og man antar at turister får beskjed via appen MorChana de må laste ned. Dette var noe nytt, så vi avventer og ser om det er noe som myndighetene etter hvert bekrefter.

(© Thailands Tidende. 29. oktober 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)