[ annonse ]
Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin opplyste at utelivet må vente med å åpne. Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin opplyste at utelivet må vente med å åpne. Faksimile: Covid-komiteen/Facebook
12. november 2021

Utelivet kan åpne 16. januar, kan snart bli slutt på PCR-test ved ankomst

Skrevet av 
[ annonse ]

I formiddag holdt Den store covid-komiteen under ledelse av statsministeren et møte. Her ble gjenåpningsplanen for landet lagt for desember og januar. 

 

Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin sa at utelivsbransjen presser sterkt på for å få åpne, men komiteen føler at det ikke er trygt ennå, og satte datoen til 16. januar.

 

I de fleste turistprovinser må restauranter fortsatt stenge kl. 23, og det er forbud mot salg av alkohol. Hvor lenge dette forbudet vil eksistere vites ikke. Det ble i hvert fall ikke forlenget helt frem til 16. januar, som stengningen av utelivet, så det kan tenkes at situasjonen kan endre seg før det.

 

En nyttårsaften med stengte restauranter etter kl. 23 og alkoholforbud er ikke noe som er med å lokke turister.

 

Samtidig spekuleres det i at det nettopp er nyttårshøytiden som er årsaken til at utelivet må vente til midt i januar med å åpne. I Thailand er nyttår forbundet med mange fridager, besøk på hjemstedet og festing og alkohol. 

[ annonser ]

 

Statsministeren uttalte i en tv-tale 11. oktober at utelivet skulle få åpne 1. desember. Smittetallene har gått nedover hele tiden siden den talen. Likevel ble dette ikke noe av, og det illustrerer at regjeringen ikke er engstelige for å gå tilbake på sine ord.

 

Så er det et faktum at det ikke er vanskelig å få kjøpt alkohol på restauranter i dag, inkludert på turiststeder som Pattaya. Alkoholen serveres i krus, og noen steder som tidligere var barer har begynt å servere mat og kaller seg «restaurant». 

 

Inndelingen av landet i soner forblir som tidligere også etter 15. november, med det unntak at Chantaburi ikke lenger blir mørkerød provins, og slipper derfor portforbudet provinsen har hatt siden 1. november.

 

De mørkerøde provinsene, som har portforbud mellom kl. 23 og 03, er Tak samt de fem sydligste provinsene (Nakhon Si Thammarat, Yala, Songkhla, Narathiwat og Pattani), som de siste månedene har opplevd store smittetall.

 

Myndighetene vurderer å erstatte RT-PCR-testen ved ankomst Thailand med en hurtigtest (ATK). Dette kan skje allerede 1. desember, eventuelt 1. januar, i henhold til et forslag som ble lagt frem på møtet i dag. Det ble poengtert at i skrivende stund er dette kun et forslag, og ikke vedtatt.

 

Kravet om RT-PCR-test gjør at man må booke en natt på et karantenehotell, selv om man kommer fra en lavrisikoland. De som ankommer om morgenen kan få resultatet i løpet av ettermiddag/kveld og slipper da å overnatte, hvis de ikke vil. Men de fleste vil nok oppleve at de må overnatte en natt.

 

Det kan det bli slutt på hvis PCR blir erstattet av ATK, og da kan man virkelig kalle oppholdet "karantenefritt". Pr i dag er det i praksis en natts karantene for de fleste.

 

I samme planen blir det foreslått å redusere antall karantenedager. Pr i dag er det 7 dager i Sandbox (for de som ikke kommer fra lavrisikoland). Dette blir foreslått redusert til 5 dager fra desember.

 

Karantene for uvaksinerte foreslås redusert fra 10 til 7 dager fra 1. desember.

 

De som har vært i nærkontant med smittede på reisen må i dag i karantene i 14 dager. Dette foreslås redusert til 10 dager fra 1. desember. Det er også snakk om at smittede med få eller ingen symptomer skal slippe å havne på sykehus, men isteden kan ha karantene på hotell, ifølge Bangkok Post i dag. 

 

LES: Nærkontakt med smittede: Ulik praksis i norsk forsikringsbransje (11. november 2021)

 

Dette er altså kun et forslag, men erfaringen er at slike forslag ofte blir vedtatt, med mindre det skjer større endringer i smittesituasjonen. Det er også et spørsmål om hvorfor dette ble opplyhst på dagens pressekonferanse, med mindre det er stor sannsynlighet for at dette blir vedtatt.

 

Antall provinser som klassifiseres som «turiststeder» er også foreslått økt til 33 provinser i desember og 45 i januar. Disse provinsene har litt mindre strenge virustiltak.

 

Dagens 63 lavrisikoland, som kan komme på «Test & Go», foreslås økt i desember. Forslaget er at fra januar av kan folk fra alle verdens land komme med «Test & Go). 

 

Statsministeren har også beordret en raskt gjennomgang av Thailand Pass, som har hatt mye problemer. Det har allerede skjedd noen endringer, som at det nå er mulig å laste opp PDF-filer og sjekke status på sin søknadsprosess. 

 

39 provinser er røde under den nye inndelingen fra 15. november. Det inkluderer kjente turistprovinser, med unntak av de «blå» turistprovinsene Bangkok, Phuket, Phang Nga og Krabi.

 

I de røde provinsene er restauranter pålagt å stengt kl. 23 og får ikke servere alkohol. Disse påbudene finnes ikke i det fire blå provinsene, men Bangkok har sine egne lokale regler for alkoholservering og åpningstider.

(© Thailands Tidende. 12. november 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)