[ annonse ]
Kommentar: Skal du ta sjansen på Thailand i vinter? Foto: Dag A. Ekeberg
3. desember 2021

Kommentar: Skal du ta sjansen på Thailand i vinter?

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand var lynraske med å innføre karantene for tilreisende fra Afrika. Når Omicron nå sprer seg spør folk; hva med europeiske land? Vi må anta at europeiske land fortsatt kan komme karantenefritt, spesielt siden WHO nå fordømmer drastiske tiltak. Men kjøp en fleksibel billett for sikkerhets skyld.

 

Skal du måtte unnvære thailandsferie for andre vinter på rad? Evt. tredje vinter på rad, for de som pleier å feriere i mars og april?

 

Dette begynner å trekke ut, og folk vil snart ikke finne seg i mer nedstengninger fra myndigheters side. Norge har fått nye innreiseregler fra 26. november. Det er fortsatt overkommelig å reise, spesielt for de som er fullvaksinert i Norge. Det de trenger å gjøre er å registrere seg online før de reiser hjem igjen til Norge, samt ta en hurtigtest innen 24 timer etter landing.

 

Det skal nok mye til før norske myndigheter begynner å sette norske statsborgere i karantene etter hjemkomst fra ferie. Og i verste fall blir det hjemmekarantene, som utgjør en langt mindre frihetsberøvelse enn hotellkarantenen Thailand opererer med. Hjemmekarantene er for øvrig kravet for nordmenn som ankommer Norge med thailandsk vaksinesertifikat. Disse er nemlig ikke innlemmet i EUs vaksinesystem, og ergo ikke godkjent i Norge. 

 

Men hva med thailandske myndigheter? Vil de begynne med karantene igjen, etter at den ble opphevet for 63 lavrisikoland – inkludert de nordiske landene – fra 1. november?

[ annonser ]

 

LES: Reisende fra Afrika må i karantene 14 dager (29. november)

 

Vi tror det skal mye til. Turistnæringen er allerede forbannet på regjeringen for den trege åpningen. Å begynne å reversere dette nå vil gjør regjeringen veldig upopulær. Karantene for folk fra Afrika er mindre alvorlig, for de utgjør kun en liten andel av turistene.

 

Men dette avhenger mye av den nye varianten Omicron. Thailand var blant de første landene som stengte for innreise fra åtte sørafrikanske land. Det trådde i kraft 1. desember. Den store overraskelsen var at de også krever 14 dagers karantene for folk som kommer reisende fra resten av det afrikanske kontinentet. Der har Thailand gått lengre enn mange andre land, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har gått ut og sagt at slike drakoniske tiltak er en overreaksjon.

 

Vi hadde en henvendelse fra en leser for en tid tilbake. Han jobber i Nigeria, og lurte på hvorfor dette landet ikke var blant lavrisikoland, siden landet har hatt så liten smitte. Heretter må han altså i en drakonisk karantene hvis han skal til Thailand. Dette henger ikke på greip.

 

Mange andre land har også gjort tilsvarende vedtak, men vanligvis kun for det sydlige Afrika. Japan har gått så langt å stenge grensene for alle verdens folk! Dette er et utrolig panikktiltak fra et av verdens mest utviklede land, selv om det nå signaliseres at tiltakene skal løses litt opp igjen.

 

Turistministeren i Thailand, Phiphat Ratchakitprakarn, har som vanlig vært ute i media og beroliget med at åpningen av Thailand fortsetter, og at det også vil bli lettelser med hensyn til servering av alkohol. Dette kan man dessverre ikke bruke som noen rettesnor, for det har vist seg gang på gang at statsminister Prayut Chan-ocha tar sine avgjørelser uavhengig av hva turistministeren har uttalt. 

 

Statsministeren bestemte nylig at reisende fortsatt vil måtte ha en PCR-test ved ankomst Thailand, og at lettelsen med hurtigtest (ATK) fra og med 16. desember trekkes tilbake.

 

LES: Slutt på første natt på hotell fra 16. desember (siste: endringen er utsatt) (26. november)

 

Hvis dette er eneste endringen, så er det forhåpentligvis overkommelig for mange, selv om en hurtigtest jo er en god del enklere enn bestilling av en hotellnatt inkludert henting på flyplassen og PCR-testing.

 

I tillegg spekuleres det nå i om åpningen av utelivet vil bli ytterligere utsatt.

 

En visehelseminister har ymtet frempå om strengere tiltak, og det ble det avisoppslag av. Åpningen av utelivet er satt til 16. januar, og mange steder driver nå og forbereder seg for å kvalifisere for åpning. Det dreier seg blant annet om vaksinering av de ansatte.

 

Innen Omicron dukket opp var det spekulasjoner om at utelivet likevel kunne åpne før nyttår, spesielt på turiststeder som Pattaya, og særlig siden det nå i Bangkok er lov å servere alkohol på restauranter helt frem til kl. 23 på kvelden.

 

Nå er det hele mer usikkert. Omicron dukker nok også snart opp i Thailand, og da er spørsmålet om landets statsminister vil ha litt is magen, og høre på WHO som advarer mot panikktiltak. Eller om han vill fortsette å tenke som tidligere under pandemien, og stenge ned når smitten øker. Vil myndighetene kunne akseptere en variant som smitter lettere, men gir mindre alvorlige sykdomstilfeller?

 

Vil nordboere bli nektet adgang til Thailand? Nei, vi tror ikke det, for da må de i praksis stenge grensene igjen for alle land. Så er det bare å krysse fingrene og håpe at det ikke blir gjeninnført noe karantene. Det har vært vanskelig nok å få turister til Thailand uten karantene. Med karantene blir det nok små tall. I den forbindelse kan nevnes at Sør-Korea nettopp har innført karantene for alle tilreisende. Men dette landet er ikke avhengig av turisme som Thailand. 

 

Det er ikke gitt av Omicron gir alvorlige sykdomstilfeller. Faktum er at hvis Omicron gir i hovedsak milde tilfeller, slik antakelsen er pr i dag, kan den fungere som en form for vaksine mot Delta-varianten, og faktisk bidra positivt, ved at folk som smittes blir immune mot mer alvorlige varianter.

 

Dette ble meldt hos NRK nylig. De valgte å fokusere på noe positivt, istedenfor skremselsoppslag man så i mange medier. 

 

På et eller annet tidspunkt må verdens myndigheter begynne å få litt is i magen når det gjelder coronaviruset. Dette vil tvinge seg frem, ettersom det blir stadig mer protester mot tiltak rundt om i verden.

 

Det er én hovedgrunn til panikken hos myndigheter, og det er det faktum at det er staten som har ansvaret for helsesektoren. Det blir veldig mye ekstraarbeid hvis det kommer flere syke enn det kapasiteten i helsenæringen er bygget for. Politikere vedtar disse tiltakene slik at deres hverdag skal bli enklest mulig.

 

Spesielt interesserte kan lese mitt innlegg hos Liberaleren om hvordan denne pandemien ville sett ut med et privat helsevesen. Privat næringsliv er nemlig eksperter på å skalere opp og ned. Det klarer ikke offentlige myndigheter.

 

Reaksjonen mot Omicron viser hvilke enorme konsekvenser myndigheters panikkreaksjoner har. Aksjemarkeder har reagert med store svingninger og folk er blitt strandet i disse åtte afrikanske landene og mange andre land. Folk som reiser fra hele det afrikanske kontinentet har fått sine reiseplaner lagt i kull.

 

De som blir rammet av slike reaksjoner er mange, nemlig bedrifter som har avdelinger og partnere i flere land, folk som har familie i flere land, samt turister.

 

Har ikke disse menneskegruppene noen rettigheter lenger? Under pandemien er folk blitt nektet å besøke familien, nektet å drive forretningsvirksomhet og blitt sperret inne i sine egne boliger etter å ha ankommet fra utlandet. Dette hører ingen steder hjemme, selv om et virus er potensielt farlig.

 

Det må være lov å håpe at myndigheter verden rundt etter hvert lærer.

 

Ja, bestill tur til Thailand i vinter. Det skal mye til at du ikke får dratt. Slik det ser ut i dag kan du komme uten karantene og reise hjem til Norge også uten karantene.

 

Men for sikkerhets skyld: Bestille en flybillett som kan avbestilles eller i det minste hvor dato kan endres. Hos enkelte store online-byråer er det ikke enkelt å endre eller avbestille, så kanskje det lønner seg å bruke et lokalt byrå eller bestille direkte fra flyselskapet.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 3. desember 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)