[ annonse ]
99 av 100 tester negativt, men det skader ikke å være forberedt Ill: Pixabay.com
1. januar 2022

99 av 100 tester negativt, men det skader ikke å være forberedt

Skrevet av 
[ annonse ]

For tiden tester ca. én prosent av tilreisende positivt ved ankomst Thailand. Det er en risiko mange er villig til å ta, spesielt de som reiser uten barn.

 

Snittet på tilreisende som testet positivt lå på 0,13 prosent i november og 0,41 prosent hittil i desember. Men de siste tre dagene har tallet ligget oppunder én prosent, noe som er logisk når man ser den store økningen i omikrontilfeller rundt om i verden.

 

I går ankom det 11.346 personer hvorav 103 testet positivt, altså 0,90 prosent. Smittetallene i Thailand har ikke økt betydelig, og ligger rundt 3000 per dag for tiden. Men det forventes økning etter nyttår som følge av spredning av omikronvarianten.

 

LES: Skylder på Test&Go for økt smitte, neste store møte 7. januar (29. desember)

 

Så har norske avislesere fått med seg at en barnefamilie har havnet i sykehuskarantene fordi barna testet positivt. Det kommer ikke som en nyhet på de som har satt seg inn i regelverket her.

[ annonser ]

 

Det er nemlig slik at de som tester positivt ved ankomst skal i karantene i ti dager. I starten dreier det seg om sykehus, men det har vært tilfeller hvor folk har fått lov å flytte over til karantenehotell når de ikke har hatt noen symptomer.

 

Så er det noen som har testet positivt fordi de har hatt Covid-19 tidligere. Ifølge uttalelser fra legestanden kan man teste positivt i flere måneder etter at man har hatt sykdommen. Folk som har vært utsatt for dette rapporterer at de har hatt med seg legeattest fra hjemlandet, og ved hjelp av denne samt en blodprøve på sykehuset har de sluppet ut av karantenen.

 

De som er engstelige for utgifter når man tester positivt trenger ikke bekymre seg, for som kjent er det et krav for innreise at man er forsikret nettopp mot Covid-19.

 

Så er det også noen andre som havner i karantene, og det er folk som har vært i nærkontakt med personer som tester positivt ved ankomst. Det er en streng politikk fra thailandske myndigheters side som mange har stilt spørsmålstegn ved.

 

Et problem er at myndighetene ikke opplyser om hva slags regler som gjelder. Vi har sett rapportert at dette gjelder de som har sittet i nabosetet til den smittede på flyturen, mens andre har rapportert at det også kan gjelde de som har sittet foran og bak.

 

Det gjaldt også en person som satt i samme bil som en smittet fra flyplassen til hotellet. Ifølge hotellets uttalelser ville han ikke vært ansett som å ha hatt «nærkontakt» hvis han hadde brukt munnbind under bilturen.

 

Man har i det siste ikke hørt om mange tilfeller av slik «nærkontakt», så muligens har thailandske myndigheter tatt mer til fornuften på dette området. Dette kan vi imidlertid ikke bekrefte, da myndighetene her ikke svarer på spørsmål.

 

Disse personene som har vært i nærkontakt med smittede skal i hotellkarantene, i utgangspunktet i ti dager. Noen mange spør seg er: Dekker forsikringen utgiftene til hotellkarantene hvis du har vært i nærkontakt med smittede?

 

Thailands Tidende sjekket med fire store norske operatørene innen reiseforsikring tidligere i høst og rapporterte at If/Europiske og Frende dekker slike utgifter, mens Gjensidige og Tryg ikke gjør det. If/Europeiske har en klausul om at de dekker dette «inntil videre». Den klausulen står der fortsatt i skrivende stund.

 

LES: Nærkontakt med smittede: Ulik praksis i norsk forsikringsbransje (11. november)

 

Denne karantenen for «nærkontakt» har vært en skikkelig nedtur for noen personer som har ankommet med Test&Go, som har fått ferien avkortet betraktelig. Som kjent har Thailand sluttet å akseptere søknader om Test&Go, så de som søker nå skal uansett betale for sju dager hotellopphold i Phuket Sandbox, så ringvirkningene blir litt mindre for disse.

 

LES: Test&Go kanselleres, i første omgang frem til 4. januar (21. desember)

 

Så varierer det også mye fra hotell til hotell hvor strenge de er overfor de som sitter i karantene. Noen steder får de bruke alle hotellets fasiliteter og til og med gå på stranda, hvis hotellet ligger tilknyttet en strand. Andre steder er de pålagt å holde seg på rommet.

 

De som vil til Thailand, men ikke vil via Phuket Sandbox – eller ikke er fullvaksinerte – må uansett i hotellkarantene i ti dager. Da gjelder det å sjekke nøye hva hotellet du velger tilbyr av aktiviteter under karantenen. Som nevnt varierer dette stort. Det kan også være en løsning å ringe, da ikke alle vil innrømme skriftlig at de ser litt gjennom fingrene med myndighetenes strenge regler.

 

Når man tester positivt vil manges reaksjon være at de ønsker en ny test, for å sjekke om den første testen virkelig stemte. Normalt får man ikke en slik ny test. En positiv test skal være dobbeltsjekket før den kommer tilbake som «positiv», så thailandske myndigheter mener at det er bortkastede penger.

 

Så er det likevel rapportert om folk som har klart å få seg en ny test – ved å betale selv. Det er også noen som hevder at den andre testen har vært negativ. En mulig årsak til dette er at folk har så lite smitte i kroppen at det akkurat er på grensen mellom positiv og negativ test.

 

Vi leser om thailandsfarere som i praksis sperrer seg selv inne i sine norske hus den siste uka før de reiser, for å redusere risikoen for en positiv test. Dette er verre når det gjelder barnefamilier. Risikoen for en barnefamilie er større, ikke minst fordi det er flere familiemedlemmer, og problemene med karantene er også større når man reiser med barn.

 

For de  som tester negativt ved ankomst og heller ikke har vært i nærkontakt med noen smittede er det bare å puste lettet ut og starte på ferien. Husk at munnbind er påbudt i Thailand. Spesielt er kjøpesentre nøye med dette. Det varierer hvor mange som bruker munnbind på stranda – både thaier og utlendinger – og vi har ikke sett noen rapporter om problemer med politiet av den grunn. Det har imidlertid rett til å gi ut bøter for de som ikke bruker munnbind, i utgangspunktet 5000 baht for første gangs forseelse.

 

Utelivet har blomstret opp mye de siste ukene. Vi sjekket Pattaya i går kveld, og det var godt med barer og restauranter åpne til langt på natt. Munnbind og avstand var det heller dårlig med. Dette kan føre til mer smitte, naturlig nok. Det er bare å følge med.

 

Så anser myndighetene her det som høyst sannsynlig at smitten vil øke etter nyttår, grunnet omikronvarianten. Da kan det igjen bli strengere tiltak, f.eks. overfor utelivet. Dette er noen man må forberede seg på når man reiser under pandemien. Uansett skal det mye til at alt stenges ned igjen.

 

For de som skal på thailandstur i vinter lønner det seg å starte forberedelsene i god tid, for det er dokumenter som skal legges ved søknad om Thailand Pass og eventuelt visum.

(© Thailands Tidende. 31. desember 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)