[ annonse ]
Kent Ole Furuly viser frem bilde av sin avdøde kone Ladda Phipek. Kent Ole Furuly viser frem bilde av sin avdøde kone Ladda Phipek. Foto: Dag A. Ekeberg
27. januar 2022

– Jeg var innesperret på karantenehotell mens min kone lå for døden

Skrevet av 
[ annonse ]

– Da jeg endelig slapp ut etter sju dager var min kone allerede død, forteller Kent Ole Furuly (75). Han forsøkte under hele oppholdet å slippe ut, og var også i kontakt med den norske ambassaden i Bangkok. Han mener han kunne ha sørget for at kona fikk en operasjon hvis han hadde vært tilstede.

 

Furuly bodde på et stort hotell i forretningsområdet langs Sukhumvit Road i Bangkok. Rommet hans lå høyt oppe i etasjene. Han fikk bruke trimrom under oppholdet, men ut over det måtte han oppholde seg på sitt eget rom.

 

75-åringen forteller at advokaten hans i Pattaya kontaktet hotellet. Det gjorde også den norske ambassaden i Bangkok. Begge oppgir at de fikk som svar at hotellet ikke kunne overprøve regelverket i Thailand.

 

Furuly var også selv i kontakt med resepsjonen på hotellet mange ganger, han anslår 10-15 ganger. Han sier at han flere ganger ba om å få snakke med daglig leder, uten at det lykkes. 

 

– Forsøkte du å komme deg ut av hotellet på egen hånd?

[ annonser ]

– Det var i mine tanker, ja. Men det lot seg ikke gjøre.

 

Alt var stengt av, forteller Furuly. Heisen gikk ikke med mindre noen ansatte var tilstede. Når han ville benytte trimrommet måtte han si fra på forhånd, og en ansatte måtte komme og sette heisen i gang.

 

Vi spurte om rømningsveier i form av trapper også var stengt, noe Furuly ikke kunne svare på.

 

På den tredje karantenedagen, mandag 3. januar, tok Furuly kontakt med den norske ambassaden i Bangkok:

 

– De var imøtekommende, og skulle forsøke å hjelpe. Men til slutt forklarte de at de ikke kom noen vei i kontakten med hotellet.

 

Vi har kontaktet Chargé d'Affaires Tor Haug ved ambassaden i Bangkok, som bekrefter at de var i kontakt med Furuly under hans karanteneopphold.

 

– Er kontakt med hotellet eneste muligheten i slike tilfeller, eller vurderte dere å forsøke å kontakte diverse myndigheter her?

– Ambassaden kan ikke overprøve thailandske myndigheters smittevernregler, sier Haug.

 

Han legger til:

– Vi har stor forståelse for at situasjonen var svært vanskelig.

 

Thailands Tidende

Kent Ole Furuly og Ladda Phipek under bryllupet 12. januar 2020. Bildet er hentet fra en video fra arrangementet.

 

Det var altså 53 år gamle Ladda Phipek, Furulys kone, som døde i Isan 5. januar, nærmere bestemt i provinsen Maha Sarakham. Årsaken var hjernekreft, ifølge Furuly. Hun var bonde på familiens land, som i hovedsak dreide seg om rismarker. Hun hadde vært i Norge to ganger sammen med ektemannen.

 

Furuly forteller om kona:

– Hun hadde bare seks års utdannelse men var en sterk og selvstendig kvinne. Jeg hadde sett frem til å tilbringe resten av livet sammen med henne.

 

Først 8. januar kunne altså Furuly komme seg til Maha Sarakham. Hvis det ikke hadde blitt rot med Thailand Pass ville han ankommet 24. desember. 

 

Furuly forteller:

– Det var veldig synd at jeg ikke kom meg dit, for jeg tror min kone var engstelig for å si ja til en operasjon. Hun var redd for at det skulle koste for mye penger. Hadde jeg vært tilstede kunne kanskje utfallet blitt et annet. Hun fortalte meg at legen hadde anbefalt en operasjon.

 

Han fortsetter:

– Jeg skulle vært tilbake i Isan mye tidligere, men jeg måtte være tilstede på begravelsen til min søster i Norge først. Jeg fikk lovnad om Thailand Pass 22. desember, altså siste dagen før de innførte 7 dagers karantene. Men så oppsto det problemer med dokumentene og jeg måtte i karantene isteden.

 

Han forteller at han var i kontakt med thaiambassaden i Oslo, og at de forklarte ham at bekreftelsen fra karantenehotellet ikke var god nok.

 

– Det sto ikke skrevet at PCR-testen var inkludert i prisen, forteller Furuly. – Det var visstnok grunnen til at Thailand Pass ikke ble godkjent, og at jeg dermed måtte søke på nytt og havnet i sju dagers karantene istedenfor én dag.

 

Furuly forteller at han etter besøket hos thaiambassaden i Oslo dro til det norske utenriksdepartementet for å forsøke å få hjelp:

– Der var svaret at vi tror ikke vi kan hjelpe deg, sier han.

 

Vi har stilt spørsmål til den thailandske ambassaden i Oslo om det stemmer at det ikke finnes noen mulighet til å slippe ut av karantene i Thailand, inkludert når nære familiemedlemmer ligger for døden. Vi vil oppdatere artikkelen når vi får svar.

 

Karanteneregelverket i Norge har et slikt unntak som det thailandske regelverket virker å mangle. I det norske regelverket står det:

 

«Personer som besøker nærstående som er alvorlig syk eller døende eller som skal delta i bisettelse eller begravelse til nærstående kan få særskilt unntak fra karantene dersom de kan dokumentere at de har testet negativt for SARS-CoV-2 med test som er gjennomført samme dag (...).»

 

Furuly er 75 år gammel men kaller seg ikke pensjonist:

– Jeg jobber som sjåfør i Norge. Inntil jeg fylte 75 kjørte jeg også buss, men det fikk jeg ikke lenger lov til da jeg passerte 75. Dette er noe jeg forsøker å få omgjort. Er jeg virkelig mer farlig bak rattet på en buss enn bak rattet på et 33 meter langt vogntog, spør han.

 

Han kommer opprinnelig fra Bardu, hvor han drev firmavirksomhet i 20 år før han flyttet sørover. Furuly har også vært aktiv i politikken, hvor han for tiden er engasjert innen partiet Rødt.

 

Han planlegger å bo i Maha Sarakham fremover. Han forteller at familien til den avdøde konen har ønsket ham hjertelig velkommen til å fortsatt bo der oppe.

 (© Thailands Tidende. 27. januar 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)