[ annonse ]
Vår leser fikk påført "RT-PCR" på sitt coronasertifikat. Vår leser fikk påført "RT-PCR" på sitt coronasertifikat. Faksimile: helsenorge.no
15. mars 2022

Fikk Helsenorge til å endre utskrift, slapp dyr test på klinikk

Skrevet av 
[ annonse ]

Ragnar Lund forteller at han brukte to uker i kontakt med norske helsemyndigheter før han fikk påført testmetoden på coronasertifikatet, samt at den ble omtalt som «RT-PCR» ikke kun «PCR». Dette skal nå være en endring som vil gjelde for alle, ifølge Norsk Helsenett.

 

Etter mye korrespondanse frem og tilbake med ulike etater og saksbehandlere, fikk Lund dette svaret fra en systemingeniør i Norsk Helsenett: «Vi la inn en endring i dag i produksjon hvor vi tar med kommentarfeltet i utskriften fra Prøvesvartjenesten på helsenorge.no».

 

Thailands Tidende

Ragnar Lunds gamle og nye sertifikat.

 

Lund landet i Thailand i går. Svaret fra Norsk Helsenett kom for sent til at han fikk skrevet ut en kopi av sertifikatet fra helsenorge.no, men han tok en skjermdump av mobilen ved innsjekking på Gardermoen:

 

[ annonser ]

– Sjefen hos Emirates i Oslo var veldig glad. Han sa han slapp nå å henvise folk til dyr koronatest på Gardemoen. 

 

I Bangkok brukte Lund en utskrift han hadde fått direkte fra fastlegen, da det er krav om å vise frem testresultat på papir. Han sier at så lenge en test blir godkjent av flyselskapene så blir den nok også godkjent ved immigrasjonen i Bangkok. Han legger til at han uansett ser frem til å få dette bekreftet av reisende som kommer etter ham.

 

Det har vært et problem for thailandsfarere under pandemien at thailandske myndigheter og flyselskapene har forlangt at det skal stå «RT-PCR» på testsertifikatet man får utstedt maks. 72 timer før avreise. Offentlige instanser i Norge har inntil nå kun skrevet «PCR».

 

Det har vært en av årsakene til at mange thailandsfarere har måttet benytte private klinikker for testing. Prisen på slik testing ligger mellom 700 og 2500 kroner, etter det vi erfarer. Hurtigtesting på flyplassen før avreise koster 2500 kroner.

 

Interessant nok dukket det opp en formulering hos thailandsk utenriksdepartement tidligere i vinter hvor det står at også «PCR» er tilstrekkelig, men flyselskapene forlanger fortsatt at det skal stå «RT-PCR». 

 

«Please note that similar testing techniques including PCR, qPCR and RT-qPCR are also accepted», står det på denne siden under "Documents – COVID-19 RT-PCR Test Result", men det virker ikke som om thailandske byråkrater og flyselskaper har fått med seg dette.

 

Det som gjør denne problemstillingen ekstra spesiell, er at det hele kun er et semantisk problem, siden «RT-PCR» og «PCR» er samme test, i hvert fall i Norge. Norske myndigheter har rett og slett forkortet «Reverse Transcription PCR» til «PCR», mens enkelte andre land kaller det «RT-PCR».

 

Thailands Tidende

Ragnar Lund tok dette bildet ved ankomsten i Bangkok.

 

Når det gjelder stempel og underskrift, som private klinikker benytter, sier Lund at det må da være sikrere å ha en utskrift fra helsenorge.no, som man eventuelt kan bekrefte overfor myndigheter og flyselskaper ved å logge seg inn der. Han sier at verken han selv eller folk han kjenner har møtt noe krav om stempel og underskrift på coronatesten.

 

Lund sier også at han ikke har møtt noe krav om at det skal stå passnummer på coronatesten, slik enkelte hevder.

(© Thailands Tidende. 15. mars 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)