[ annonse ]
Når vil utlendinger igjen flokke til nasjonalparken Khao Yai? Når vil utlendinger igjen flokke til nasjonalparken Khao Yai? Foto: Dag A. Ekeberg
18. mars 2022

Plan for første halvår: Det eneste som er sikkert er at alt er usikkert

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailandske myndigheter har laget en avansert plan for å fase ut pandemien i tre faser. Men alt avhenger av smittenivå og vaksinering. En god nyhet for turister er at PCR-testen før avreise planlegges fjernet fra 1. april.

 

I formiddag holdt statsminister Prayut Chan-ocha et møte i Den store covid-komiteen. Rett etter møtet kom pressetalsmann Taweesin Visanuyotin på banen med et sammendrag. Mest interessant for thailandsfarere er at han sa at PCR-testen maks 72 timer før avreise fjernes fra og med 1. april.

 

Visanuyotin presenterte dette som et faktum. Etterpå kom den engelske versjonen av pressekonferansen, hvor pressetalsmann Natapanu Nopakun sa at fjerningen av testen «var til vurdering» og at reisende skulle bli informert så raskt dette ble vedtatt.

 

Ved ankomst Thailand må man fortsatt ta en PCR-test første dagen, samt en hurtigtest på dag fem. Etter hvert som man går gjennom fasene er planen at PCR-testen første dag skal erstattes av en hurtigtest. 

 

Fra 1. april skal også karantenetiden gå ned til fem dager for de som ikke er fullvaksinerte, ble det opplyst i dag.

[ annonser ]

 

Forsikringen det er krav om vil fortsatt måtte dekke 20.000 amerikanske dollar, ikke 10.000, som det ble antydet i pressen før møtet.

 

Så har man en stund fått høre at pandemien skal være over 1. juli, og at Covid-19 deretter blir en endemisk sykdom. I dag ble planen for dette godkjent av statsministeren og Covid-komiteen.

 

Gangen fra pandemisk til endemisk utbrudd skal gå i tre faser, men kan når som helst bli avbrutt hvis det kommer nye mutasjoner eller coronaviruset igjen utgjør «en trussel mot helsevesenet».

 

Pressetalsmann Natapanu Nopakun brukte uttrykket Hope/Hopefully hele ni ganger under dagens seanse når han snakket om 1. juli. Så her er ingen ting sikkert. Ting er basert på håp, som ikke er lett å planlegge ut fra for næringslivet og turister som ønsker å komme til Thailand. 

 

Myndighetene anser uansett ikke sykdommen som endemisk hvis dødsraten er over 0,1 prosent og antall boosterdoser er under 60 prosent av befolkningen, kom det frem i en plansje på dagens pressekonferanse. Pr i dag er det 32,5 prosent som har hatt en tredje dose.

 

Fase 1: Fra nå til starten av april (fasen kalles Combatting). Målet er mer enn 45 prosent skal ha tatt boosterdose. 

 

Fase 2: Fra starten av april til slutten av mai (fasen kalles Plateau). Målet er at minst 50 prosent skal ha tatt boosterdose.

 

Fase 3: Fra slutten av mai til 1. juli (fasen kalles Declining). Målet er at minst 60 prosent av befolkningen skal ha tatt boosterdose.

 

Fasene er oppkalt etter kurver myndighetene antar at smitten vil følge, det vil si en økning, deretter et platå og så nedgang. 

 

Thailands Tidende

Planen for utfasing av pandemien via tre faser (fjerde fase er endemisk fom. 1. juli). Selv de som ikke leser thai kan få med seg en del engelske uttrykk, og se kompleksiteten i planen. (Faksimile: CCSA)

 

Thailands Tidende

Planen for utfasing av pandemien er basert på disse kurvene, som går nedover frem mot 1. juli. Y-aksen viser antall alvorlig syke. (Faksimile: CCSA)

 

Men det har vist seg tidligere at myndighetene i Thailand ikke er flinke til å forutse smittespredningen. Hvis man ikke får bukt med høye smittetall i løpet av første halvår, vil nok ikke sykdommen bli erklært endemisk og virustiltakene vil nok ikke forsvinne.

 

Ifølge Bangkok Post er målet at det i fase tre kun skal være 1000–2000 nye smittede pr dag. Selv om myndighetene for lenge siden har sagt at thaier måtte lære å leve med viruset, så er det fortsatt snakk om detaljstyring av situasjonen basert på registrerte smittetilfeller og prosenten av befolkningen som er vaksinert. 

 

De tre fasene har også ulike behandlingsformer for syke, med stadig mer hjemmekarantene og hjemmebehandling. 

 

Pr i dag er kun 27 prosent av sengeplassene for alvorlige covid-syke benyttet, så det er mye å gå på.

 

Det ble i dag kjent at unntakstilstanden ble forlenget for 17. gang. Den ble forlenget frem til 31. mai. Om  ikke lenge (26. mars) har unntakstilstanden vart i to år uavbrutt.

 

Det ble snakket mye om Songkran-feiringen i midten av april. Covid-komiteen vedtok totalt alkoholforbud, samt forbud mot vannkasting og bruk av skum og talkumpulver.

 

Fra 1. april vil det fortsatt være 20 provinser som har forbud mot alkoholsalg på restauranter. Resten av landet kan selge alkohol. Stengetiden på restauranter (og utesteder) er fortsatt satt til kl. 23.00.

(© Thailands Tidende. 18. mars 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)