[ annonse ]
Det fødes stadig færre thaier. Det fødes stadig færre thaier. Illustrasjonsfoto: Terje Engø
28. mars 2022

Eldrebølgen kommer – fødselsraten sunket med en tredel på ti år

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand blir snart et aldrende samfunn, på linje med Japan og Singapore. Men har Thailand råd til å ta seg av så mange eldre? Myndighetene vil forsøke å endre trenden.

 

Det ble født 820.500 barn i Thailand i 2012. I fjor var tallet nede i 544.000 – en nedgang på 33,7 prosent. Og for første gang på lenge var det flere dødstall enn fødsler. Antall dødsfall lå på 563.000, ifølge tall Reuters har fått fra thailandske myndigheter.

 

En slik dramatisk nedgang i fødselsraten peker mot en eldrebølge som snart får effekt i Thailand. Land som Japan og Singapore har samme trenden, men de har en økonomi som er bedre egnet til å finansiere en eldrebølge.

 

Minstepensjonen i Thailand er lav. Det dreier seg om 600 baht i måneden for de over 60 år, en sum som øker med hundre baht i måneden etter som de fyller 70, 80 og 90 år. Man må ha fylt 100 år for å få 1000 baht i pensjon å leve av pr måned.

 

Dette er grunnen til at mange pensjonister i Thailand lever av det barna sender dem i bidrag. Riktignok er det folk som har bedre pensjonsordninger enn dette, men det dreier seg om offentlig ansatte eller folk i privat næringsliv som har hatt en pensjonsordning. På landsbygda er det vanlig at man jobber i jordbruket og ikke har hatt noen spesiell pensjonsordning.

[ annonser ]

 

I årene fremover blir det forholdsvis færre yngre thaier som skal finansiere alderdommen til stadig flere eldre.

 

For tiden er det 3,4 yrkesaktive pr pensjonist. I år 2040 er dette tallet forventet å være 1,7 yrkesaktiv pr pensjonist.

 

LES: Thailand i år 2000 – 2020 – 2040: Store endringer for thaier og besøkende (19. januar 2020)

 

Som vi skrev i 2020 (link over), så har mange thaier lengre utdanning, men jobber ofte i rutinejobber de er overkvalifisert for. Fødselsraten har sunket drastisk, fra 6 barn pr kvinne i 1960 til 1,46 nå. Folks lønnsinntekter har økt betydelig, men det har også utgiftene. Det er kun India og Russland hvor ulikhetene er større mellom fattige og rike enn i Thailand.

 

Fra og med 2028 vil befolkningstallet i Thailand begynne å gå nedover. Det ville vel få ha trodd i 2000. Da hadde befolkningstallet økt fra 27,4 millioner til 62,9 millioner på 40 år. Nå er tallet 69,4, og det vil ikke bli mye høyere – men mindre thaier begynner å føde flere barn, eller innvandringen øker betraktelig.

 

Gjeldsraten for thailandske husholdninger øker. Folk klager over at det blir dyrere å leve. Thaier i middelklassen ønsker seg tjenester av god kvalitet, som barnehager og behandling på private sykehus, men lønningene tillater ikke dette. Det gjør at folk bestemmer seg for å ikke få barn, ifølge uttalelser til Reuters.

 

Hva vil thailandske myndigheter gjøre for å få opp fødselsraten? Ifølge Thai PBS skal de forsøke å danne en positiv holdning blant yngre til det å få barn. Det er også planer om å innføre rettigheter til permisjon i forbindelse med svangerskapet og skatteletter for de med barn under fem år. Likeledes skal det opprettes klinikker for å hjelpe de som har problemer med å få barn. 

(© Thailands Tidende. 28. mars 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)