[ annonse ]
Blir det igjen like livat på Jomtien Beach? Blir det igjen like livat på Jomtien Beach? Foto: Dag A. Ekeberg
12. april 2022

Kommentar: Vil Thailand virkelig åpne opp til sommeren?

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand blir ikke kvitt smitten, og det er paradoksalt nok en medvirkende årsak til at det nå åpnes opp mer for turisme. Men tvilen sitter fortsatt i bakhodet – holder de lovnadene denne gangen?

 

Mens viruset herjet i mange land var det lenge tilnærmet null smitte i Thailand – faktisk helt til for et år siden. Mange klødde seg i hodet og forsøkte å finne en forklaring på dette. Vi kalte landet «et under» i Covid-sammenheng (link under).

 

LES: Thailand er et under i Covid-sammenheng (16. april 2020)

LES: Hvorfor så lav smitte i Mekongdeltaet? Kan skyldes antistoffer (19. juli 2020)

 

Men betød den lave smitten at det var milde tiltak? Nei, det betød at folk ble stengt inne i sine hjem nattestid via portforbud, ble forhindre i å reise og i litt for mange tilfeller mistet sine levebrød.

 

[ annonser ]

Alt dette med nesten null smitte og – de fleste dager – null dødsfall!

 

En gang sperret de alle vegene inn til Pattaya. Ingen visste om det var for å sperre viruset inne eller ute. Det var uansett tilnærmet null smitte. En annen gang stengte de vegen over til Phuket med kun få timers varsel.

 

Hvordan kunne de gjøre dette? Jo, regjeringen hadde bevilget seg unntakstilstand. Men ikke nok med det, de ga 76 guvernører tillatelse til å lage sine egne regler, så lenge de ikke var mildere enn de generelle reglene.

 

Skulle guvernører bare sitte og se på smitten? Nei, de måtte gjøre noe. Og hva kunne de gjøre? Jo, innføre strengere tiltak. 

 

LES: Smittetall avtar mens Pattaya bruker en uke på å stenge byen (7. april 2020)

LES: Tredje dagen uten ny smitte i Pattaya – men drakoniske tiltak underveis (14. april 2020)

LES: Kun én ny smittet i dag, men nulltoleransen fortsetter og folk sulter (5. mai 2020)

 

Og alt dette skjedde altså mens det var tilnærmet null smitte i landet. Andre land åpnet opp for turisme, mens Thailand hadde stengte grenser, slik vi skrev:

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

LES: Andre turistland åpner mens Thailand er offer for egen suksess (7. juni 2020)

 

Det var også i denne perioden med veldig lite smitte at myndighetene bestemte seg for å produsere vaksine selv – en avgjørelse som gjorde at Thailand tapte et halvt år i vaksinekampen i forhold til mange andre land, f.eks. Norge.

 

Men til tross for tregheten, lovet de at det skulle bli masseturisme bare vaksineringen var kommet godt i gang. Så kom Omikron, og tidligere lovnader ble glemt.

 

LES: Satser på vaksinering fra midten av 2021, deretter masseturisme (27. november 2021)

LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april 2021)

LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar 2021)

 

Årsaken til at vi nå endelig ser lettelser i tiltakene, inkludert for tilreisende, er at det er blitt klart at man ikke blir kvitt viruset. Nullvisjonen fungerer ikke. Thailandske myndigheter har nok aldri hatt noe oppriktig ønske om å «leve med viruset» som de har sagt, men de har ikke noe valg lenger.

 

Hvis det hadde vært like lite smitte her som i Kina er det fristende å spørre om det ville vært «kinesiske tilstander» også her. I Kina sperrer de fortsatt folk inne i sine hjem – nå sist i Shanghai – og forbyr folk å reise både til og fra landet.

 

Det har vært helt uvirkelig å oppleve hvor opptatt myndighetene har vært av å følge dødstallene fra Covid. Det var lenge kun null eller 1–2 dødsfall per dag, men det var pressekonferanser hver eneste dag, og man gikk i detalj inn på sykdomsforløpet til hver og en som hadde dødd.

 

Jeg husker den første pressekonferansen hvor det ikke var sterk fokus på måten folk døde på. Det hadde vært åtte dødsfall forrige døgn og tiden strakk rett og slett ikke til. Det var 24. april i fjor. Det var først da smitten for alvor kom til Thailand. 

 

All fokus på viruset skjedde mens det hver eneste dag dør nærmere 50 personer i trafikken i Thailand, uten at det virker som om mange bryr seg om det. Kontrasten kunne ikke vært større.

 

Landets største industri – turistnæringen – kan forhåpentligvis komme skikkelig i gang igjen til sommeren. Vi er blitt forespeilet fjerning av tiltak, inkludert det problematiske «Thailand Pass» senest 1. juli. 

 

Myndighetene sier at de skal åpne opp, men ingen vet hva som skjer, og det er den verste situasjonen man kan sette forretningsdrivende i. De kan ikke legge planer. Hva om det dukker opp nye varianter? Hva om smitten øker? Hva om sykehus blir fulle?

 

For ikke å snakke om turister og deres manglende mulighet til å legge planer. To viktige grupper av besøkende til Thailand er: De som på impuls bestemmer seg for å ta en rask tur til Thailand, og de som legger planer mange måneder i forveien. 

 

Begge disse gruppene er nå i stor grad forhindret fra å komme. Man må vente dagevis på Thailand Pass før man kan reise, så man kan ikke bestemme seg over natta. Og de som liker å planlegge ting mange måneder i forveien, får ikke lagt gode planer, for de stoler ikke på at tiltakene virkelig fjernes.

 

Vi setter nå vår lit til at regjeringen holder hva de har lovet, og dropper alle tiltak senest 1. juli. Men i bakhodet sitter tvilen. Vi vet at statsministeren med kun få timers varsel vedtok å droppe Test & Go 21. desember i fjor – noe som var drepende for den inneværende høysesongen.

 

LES: Test&Go kanselleres, i første omgang frem til 4. januar (21. januar)

 

Dette vedtaket skjedde ikke tidlig i pandemien, men snarere etter at alle thaier som ønsket det hadde kunne vaksinere seg! Myndighetene hadde gang på gang lovet å åpne landet bare folk var snille og vaksinere seg. De gjorde det, men kravet om karantene ble likevel gjeninnført. Turismen hadde tydeligvis ingen veldig høy prioritet.

 

Vi har ingen garanti for at regjeringen ikke finner på noe tilsvarende i fremtiden – spesielt siden det fortsatt er unntakstilstand i landet, og nye lover og regler kan innføres over natta.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 12. april 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)