[ annonse ]
Covid-tall i morgen blir viktig, stort møte skal avgjøre lettelser Ill: Pixabay/TT
21. april 2022

Covid-tall i morgen blir viktig, stort møte skal avgjøre lettelser

Skrevet av 
[ annonse ]

På forrige møte i Den store covidkomiteen 8. april ble det lansert en ide om å fjerne eller redusere karantene for tilreisende som tester positivt. Det er dette turister nå venter på.

 

Siste nytt (22. april kl. 13.30): God nyhet for turismen – slutt på testing 1. mai

 

Halvannen måned før Songran-feiringen startet regjeringen med å advare folket mot smittefaren når folk som jobber i storbyene reiser hjem til familien på landet.

 

Eventuelle lettelser i virustiltakene for tilreisende til Thailand ble i stor grad satt på vent for å se på resultatet etter feiringen, som sluttet søndag 17. april. Et unntak var fjerningen av covidtesten før avreise til Thailand, som fikk effekt 1. april.

 

For å få med seg all smitten fra Songkran, er møtet berammet 2–3 dager for tidlig, men det er altså uansett i morgen at statsminister Prayuth Chan-och skal lede møtet som både turister og turistnæringen håper endelig kan få fjernet eller redusert den fryktede karantenen.

[ annonser ]

 

Når det gjelder dødstallene, så er det flere uker for tidlig å ta en avgjørelse. Regjeringen sa tidligere i vinter at de ikke kunne åpne opp hvis dødstallet oversteg 80 pr dag. I den siste tiden har tallet ligget godt over hundre, i dag på 129. Smittetallet i dag var på 21.931, som er litt lavere enn de høyeste noteringene i det siste.

 

Uansett er det mange thaier som ikke tror på disse tallene, for mange sier at de i disse dager kjenner mange flere som er smittet – uten at de offisielle smittetallene har gått opp.

 

Det må antas at det er mange smittede som ikke rapporterer smitten til myndighetene.

 

Få reisende jublet da myndighetene fjernet kravet om PCR-test før avreise. Det er ikke den som var grunnen til de lave turisttallene.

 

Den vanlige reaksjonen er at man ikke tør å reise til Thailand fordi man risikerer å havne i karantene på enerom i ti dager hvis man tester positivt ved ankomst – uansett om man har symptomer eller ei.

 

En annen vanlig reaksjon er at det er vanskelig å fylle ut Thailand Pass, og folk vil vente til det systemet er fjernet.

 

Hvis regjeringsledelsen har vært lydhøre overfor sin kollega turistministeren, så er de klar over disse problemene.

 

Men det er ikke sikkert at disse problemene vil få en løsning med det første. Hvis man ser på erfaringen med coronatiltak i Thailand, så har det dreid seg om kun små justeringer.

 

Det ligger an til at det blir en lettelse i testingen ved ankomst Thailand. Sannsynligvis blir det fra 1. mai en hurtigtest ved ankomst, istedenfor dagens PCR-test. Spørsmålet mange stiller seg er om hurtigtesten på dag 5 droppes.

 

Forrige møte i Den store covidkomiteen (link under) lanserte fem områder for lettelser, men ville altså vente til etter Songkran. Nå er Songkran forbigått. Et av forslagene fra forrige møte var:

 

Det ønskes mildere tiltak for de som tester positivt og har ingen eller ubetydelige symptomer. For de som har symptomer eller tilhører risikogrupper (de over 65 år eller de som har underliggende sykdommer) er det foreslått å enten droppe karantene eller redusere antall dager.

 

LES: Forbereder lettelser i innreisereglene i mai (8. april 2022)

 

Det er dette turister sitter og venter på, og som ifølge turistnæringen burde skjedd allerede under inneværende vintersesong. Erfaringsmessig er dette et for stort skritt for en regjeringen som liker å ta små skritt, men det gjenstår å se i morgen.

(© Thailands Tidende. 21. april 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)