[ annonse ]
Statsminister Prayut Chan-ocha signaliserte i dag den 19. forlengelsen av unntakstilstanden. Statsminister Prayut Chan-ocha signaliserte i dag den 19. forlengelsen av unntakstilstanden. Arkivfoto: CCSA/Facebook
8. juli 2022

Fortsatt virus-bekymringer – unntakstilstand forlenges videre

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene er bekymret over klynger med coronasmitte på skoler, økt smitte i 23 provinser og lav interesse for tredje vaksinedose.

 

I dag ledet statsminister Prayut Chan-ocha et møte i Den store covid-komiteen. Under pressekonferansen etterpå ble det lagt frem data som viser økt smitte. Og det ble oppfordret til å bruke munnbind, selv om dette nå er blitt frivillig siden 1. juli.

 

Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin brukte fortsatt munnbind, selv om han sto alene på podiet. Han kommenterte dette, og sa at det var en sikkerhetsforanstaltning han tok. Han sa at covid-komiteen, inkludert statsministeren selv, på det sterkeste oppfordret folk til å bruke munnbind.

 

Munnbindbruk er spesielt viktig i folkemengder og i rom med dårlig ventilasjon, ble det opplyst. Pressetalsmann Taweesin hadde for øvrig selv Covid-19 i månedsskiftet mai/juni, med en «antydning» til sår hals, som han rapporterte da.

 

Det ble fortalt om klynger med coronasmitte i skoleverket, spesielt på skoler som har aircondition. 

[ annonser ]

 

Det rapporteres i dag at Bangkok Christian College og Patumwan Demonstration School har gått tilbake til online undervisning etter store smitteutbrudd.

 

Det ble sagt på pressekonferansen at kun 20,5 prosent av alle skolebarn har fått en tredje vaksinedose, såkalt booster-dose.

 

Målet er at 60 prosent av befolkningen skal ha en tredje dose. Pr i dag ligger tallet på 43,1 prosent. Spesielt bekymret er myndighetene over at prosentandelen for eldre kun er på 47,1 prosent.

 

82 prosent av befolkningen har tatt den første dosen, mens 76,6 prosent har tatt den andre, ble det opplyst i dag.

 

Antall smittetilfeller med Omicron-variantene BA.4 og BA.5 forventes å øke i ukene fremover. 

 

Det er langhelg fra kommende onsdag, og det er bekymring for at barn skal bringe med seg disse variantene og smitte eldre i familien, som kanskje ikke er vaksinert eller mangler den tredje vaksinedosen, som myndighetene mener er viktig.

 

Det ble vist kart fra alle provinser. 23 av provinsene har opplevd en økning i smitte igjen. Dette inkluderer turistprovinser som Bangkok, Phuket, Chonburi og Rayong.

 

Det ble sagt at det er alvorlige sykdomstilfeller man følger med på. Dette har myndighetene sagt lenge, selv om de fortsetter å rapportere ordinære smittetall.

 

Alvorlige sykdomstilfeller har holdt seg ganske stabilt den siste tiden. Antall dødsfall pr døgn har ligget rundt 20 (siste døgn: 20). Antall personer i respirator ligger nå på 327, mens antall som klassifiseres som alvorlig syke i dag er 736 personer.

 

Det ble også rapportert at regjeringen vil forlenge unntakstilstanden for 19. gang. Den ble innført 26. mars 2020. Nå skal den forlenges med to måneder, frem til 30. september. Dette ble denne gangen kunngjort god tid i forveien. Den 18. forlengelsen gjelder frem til slutten av juli. 

 

Pressetalsmannen sa at statsministeren ønsker å formidle at årsaken til dette ikke er noe ønske om frihetsberøvelse, men som beredskap mot økt smitte i pandemien.

 

(© Thailands Tidende. 8. juli 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)