[ annonse ]
I Walking Street i Pattaya ser man nå mange av disse utsalgene. I Walking Street i Pattaya ser man nå mange av disse utsalgene. Foto: Dag A. Ekeberg
28. oktober 2022

Kommentar: Mange hasjutsalg, få problemer – de forsvinner nok uansett etter neste valg

Skrevet av 
[ annonse ]

På mange turiststeder er det nå bokstavelig talt cannabisutsalg på annenhvert gatehjørne. Det var stor etterspørsel i starten etter at regjeringen vedtok legalisering av cannabis tidligere i år, men nå er det så mange utbydere at de må sloss om kundene, og mange steder ser ganske tomme ut.

 

Det vi vet av erfaring, er at thaier er ekstremt omstillingsdyktige. Det er nå mange cannabisplantasjer å finne ute på landsbygda. De høye prisene fra noen måneder tilbake er gått drastisk nedover.

 

Mange spådommer fra motstandere av narkotikabruk har ikke slått til. Medier har ikke rapportert om mange problemer med legalisering av cannabis. Det har vært noen få rapporter om «overdoser» fra unge brukere. De er blitt behandlet på lokale sykehus.

 

Hvis vi tar Pattaya som et eksempel, så er det mange utsalg i Walking Street og andre steder. En del har slått seg til foran virksomheter som fortsatt er stengt etter pandemien.

 

[ annonser ]

Likeledes selges det cannabis langs Beach Road. Det er ikke noe nytt. Fotgjengere har fått tilbud om hasj der i årevis. Forskjellen nå er at selgerne ikke trenger å operere i det skjulte, men viser frem sine varer på fortauet.

 

Internasjonal presse har rapportert fra Koh Samui og Koh Phangan om at turister nå reiser dit for å slappe av med en røyk, eller noe spiselig cannabis, på en tropisk øy.

 

LES: Thailand dominerer nyhetsbildet, men hasjrøyking er fortsatt forbudt (10. juni 2022)

LES: Thailand flørter med marihuana – andre ASEAN-land sier nei takk (16. juni 2022)

LES: Marihuana: Loven sier én ting, forbrukere sier noe annet (25. juli 2022)

 

Cannabis er et tema mange har sterke meninger om. Faktum er et partiet Bhumjai Thai i praksis er det eneste større partiet i Thailand som er tilhenger av legalisering av dette stoffet.

 

Med ti prosent av stemmene i underhuset klarte partiet å få gjennom sin lovgivning om legalisering – selv om legaliseringen ikke var hundre prosent. Det ble vedtatt en forvirrende lovgivning med begrensninger på innhold av det virksomme stoffet, THC. Uansett virker ikke selgere å ha tatt den begrensningen så høytidelig.

 

Neste valg kommer våren 2023 – det er nå antydet mai måned – og opposisjonspartiene har allerede signalisert at de ikke er tilhenger av legalisering av cannabis.

 

Den store valgfavoritten nå er Pheu Thai. Hvis de vinner kan man se frem til en endret lovgivning som ikke gir noe rom for fritt salg av cannabis.

 

Pheu Thai er en forlengelse av partiet Thai Rak Thai som tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra startet. Etter at Thaksin ble avsatt i et militærkupp i 2006, erklærte en offentlig kommisjon at hans «krig mot narkotika», som startet i 2003, hadde tatt livet av ca. 2500 mennesker, hvorav 1400 angivelig ikke hadde noen tilknytning til narkotika.

 

Pheu Thai-lederen Cholnan Srikaew har lovet at «krigen» skal gjenopptas hvis partiet vinner neste års valg, men legger til at det skal legges vekt på forebygging og rehabilitering.

 

Det er også en mulighet for at nåværende statsminister Prayut Chan-ocha får fortsette. I så fall blir det en ny forhandlingsrunde med regjeringspartnerne, og man kan tippe at visestatsminister Anutin Charnvirakul fra partiet Bhumjai Thai – som har vært frontfiguren for frigjøring av cannabis – ikke vil få så gode betingelser for sin politikk lenger.

 

Anutin er for øvrig også en statsministerkandidat, men sannsynligheten for en regjering ledet av Anutin er ansett som relativt liten.

 

Det er bare å følge med. Mange folk mener at cannabis ikke er noe verre enn alkohol. Men mange lands myndigheter har bestemt at befolkningen skal kun få lov å ha én lyte, og alkohol kom først.

 

I Vesten blir det stadig mer legalisering av cannabis, men som kjent følger ikke alltid Thailand etter Vesten. 

 

Det største problemet etter kommende valg, hvis cannabis igjen blir forbudt, er de mange bønder som har omstilt seg til produksjon av cannabis, samt folk som har startet virksomheter for å selge ferdige produkter.

 

Det er dårlig gjort av myndigheter å skifte mening så raskt, men det vil nok skje etter neste valg. Uansett er det ikke noe nytt, dette skjer i mange land – politikere skifter mening over natten og skaper hodepine for befolkningen. 

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 28. oktober 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)