[ annonse ]
Fortsatt problemer med tilgang til abort Illustrasjonsfoto: Maxpixel.net
7. desember 2022

Fortsatt problemer med tilgang til abort

Skrevet av 
[ annonse ]

I februar 2021 gjorde Thailand betydelige endringer i abortloven, men talsgrupper sier at det fortsatt er problemer med å få gjennomført en abort mange steder.

 

I mange år var induserte aborter ulovlige i Thailand med mindre graviditeten var et resultat av en sexforbrytelse eller ville skade kvinnens fysiske eller mentale helse.

 

Etter lovendringen i fjor kan kvinner nå avslutte et svangerskap de første 12 ukene. Det ble også innført flere unntak, inkludert tilfeller der kvinnen er under 15 år, eller hvis det var spesielle skader på fosteret.

 

Men ikke mye har endret seg likevel, sier forkjempere for kvinners abortrettigheter.

 

«Loven har endret seg, men ikke mye har endret seg når det gjelder støtte for å få sykehus eller provinsielle helsetjenester til å ta abort. Leger som ikke ønsker å gjennomføre en abort nekter fortsatt», sier Dr Kritaya Archavanitkul, koordinatoren for sikker abort hos Choices Network Thailand, i en uttalelse til avisen The Strait Times.

[ annonser ]

 

Abort mellom uke 12 og 20 er nå også tillatt, hvis kvinnen går gjennom rådgivning fra en lege for å finne ut hvilke alternativer hun har. Dette ble kodifisert av thailandske myndigheter i september i år.

 

LES: Menn har all makt i Thailand – nå protesterer jentene (26. september 2020)

 

Det har vært positive endringer og flere kvinner er klar over deres rettigheter til abort, sier Supeecha Baotip, grunnlegger av Tamtang, en gruppe som jobber for kvinners abortrettigheter.

 

Basert på data fra deres hotline-rådgivningstjeneste, vurderte flere kvinner abort da pandemien rammet i 2020. Antall samtaler i måneden økte fra ca. 300 til ca. 600, opplyses det. 

 

Abort er fortsatt et stigmatisert og splittende tema i samfunnet og det medisinske miljøet, ifølge gruppen Tamgangs uttalelser til The Strait Times. De sier at dette har begrenset antallet trygge aborttjenester som er offentlig og lett tilgjengelige for kvinner.

 

De fleste tidlige svangerskap kan trygt avsluttes gjennom piller som er tilgjengelige på resept. Men mangel på bevissthet og fysiske og følelsesmessige barrierer for slike tjenester driver noen mennesker til å søke ulovlige tjenester, for det meste gjennom å kjøpe uregulerte piller på nettet, sier Tamgang. 

 

Ifølge tall fra myndighetene blir det utført ca. 300 000 aborter årlig, men bare ca. 15 000 skjer ved bruk av lovlige tjenester, rapporterer Bangkok Post.

 

For tiden er det rundt 100 sykehus eller klinikker, for det meste private, som tilbyr lovlig abortbehandling. Disse anleggene opererer bare i omtrent halvparten av Thailands 77 provinser, sier Dr. Kritaya.

 

(Thailands Tidende. 7. desember 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)