[ annonse ]
El Al frakter israelske turister til Thailand. El Al frakter israelske turister til Thailand. Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
1. desember 2022

Iran skal ha forpliktet seg til å ikke angripe israelere i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

En journalist i Israel har avdekket uvanlig korrespondanse mellom Thailand og Israel når det gjelder israelske turisters sikkerhet i Thailand.

 

Ifølge den amerikanske avisen Axios varslet regjeringen i Thailand sin motpart i Israel om at den hadde mottatt en forpliktelse fra Iran om ikke å utføre angrep mot israelske mål på thailandsk jord. 

 

Avisen har hatt innsyn i kommunikasjon fra det israelske utenriksdepartementet. To israelske tjenestemenn skal ha bekreftet saken overfor avisen. 

 

Thailand er et viktig reisemål for israelere, og israelske tjenestemenn har flere ganger i det siste tiåret anklaget iranske operatører for å forsøke å utføre angrep på israelere i landet.

 

I juni i fjor rapporterte thailandske medier at Thailands sikkerhetsstyrker var i høy beredskap på grunn av bekymringer om mulige iranske agenter i landet, og arrestasjonen av en iransk agent i Indonesia.

[ annonser ]

 

Den 15. november i år møtte den politiske direktøren for det israelske utenriksdepartementet, Aliza Bin-Noun, en tjenestemann fra det thailandske utenriksdepartementet i Bangkok, ifølge en kopi av den diplomatiske kabelen som Axios har sett.

 

Tjenestemannen orienterte Bin-Noun om en tur han tok til Teheran i august, der hovedspørsmålet som ble diskutert var sikkerhet.

 

I følge den israelske kabelen sa den thailandske diplomaten at han hadde bedt iranerne om å gjenta en forpliktelse – først gjort ett år tidligere men ikke offentlig kjent før nå – om ikke å angripe israelere i Thailand, og iranerne understreket at de ville overholde den forpliktelsen.

 

Thailands ambassadør i Israel Pannabha Chandraramya uttalte til Axios at denne beretningen var unøyaktig, men ville ikke spesifisere hvilke aspekter som var unøyaktige.

 

I løpet av det siste året har Israels etterretningsbyrå Mossad hevdet å ha hindret en rekke angrep mot israelske tjenestemenn, forretningsmenn og turister i ulike land, inkludert Tyrkia, Georgia og Kypros.

 

Israel er spesielt bekymret for potensielle angrep på sine borgere i utlandet fordi den iranske regjeringen har truet med å hevne attentatene på flere iranske militære tjenestemenn og atomforskere, som de gir Israel skylden for.

 

Iran på sin side har gjentatte ganger benektet å ha planlagt angrep på israelere i tredjeland

 

Tre iranere ble fengslet etter et bombeangrepsforsøk i Bangkok 14. februar 2012, en dag etter at israelske diplomater ble angrepet i India og Georgia.

 

LES: Ikke glade for terrorvarsel (1. mars 2012)

 

De ble løslatt i 2020 som en del av det den thailandske regjeringen kalte en fangeoverføring som inkluderte løslatelsen av den australske akademikeren Kylie Moore-Gilbert, som ble arrestert i Iran i 2018.

 

(Thailands Tidende. 1. desember 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)