[ annonse ]
Grunnleggerne av foreningen, som bor i Nakhon Phanom, Steinar Kleven (tv.) og Stein-Roger Larsen Grunnleggerne av foreningen, som bor i Nakhon Phanom, Steinar Kleven (tv.) og Stein-Roger Larsen Foto: Jintana Larsen
6. februar 2023

Forening hjelper thai-norske barn når norsk far faller fra

Skrevet av 
[ annonse ]

Det var Stein-Roger Larsen og Steinar Kleven som startet organisasjonen «Rettigheter til barn av norske foreldre i utlandet» våren 2020. 

 

– Vi startet denne organisasjonen for å først og fremst hjelpe barn av norske foreldre i utlandet som har mistet sin norske forsørger, forteller styreleder Stein-Roger Larsen.

 

Han forteller at de imidlertid også bidrar i gjeldssaker og fører saker overfor norsk namsmann og tingrett. 

 

Han og Steinar Kleven så behovet for denne foreningen etter en sak i Udon Thani, hvor en thai-norsk gutt (Kevin) trengte hjelp til understøttelse. 

 

– Vi har også lykkes i og flytte en thaifamilie hjem til Norge etter at deres far døde brått, forteller Larsen, som sier at foreningen er registrert i Brønnøysundregistrene som en frivillig organisasjon, og ingen styremedlemmer har noen form for vederlag.

[ annonser ]

 

Foreningen har en lukket facebookgruppe med 278 medlemmer. Selve foreningen har pr i dag 55 medlemmer, forteller Larsen.

 

– Pensjonister og uføre betaler 300 kroner i året, andre betaler 500 kroner. Støttemedlemmer betaler 150 kroner i året.

 

Han sier at alle medlemmer har rett til å få hjelp fra ledelsen.

 

Han kommenterer at en vanlig misforståelse er at etterlattepensjon utfases for barn. Han sier at det kun gjelder etterlatte ektefeller, i dette tilfelle enker etter nordmenn. Barn er fortsatt dekket fremover.

 

Et annet problem de er utsatt for er at fri rettshjelp i Norge kun gjelder folk som oppholder seg i Norge. Han oppfordrer norske myndigheter til å tenke gjennom denne policyen.

 

Larsen er heller ikke veldig fornøyd med at norske myndigheter har krevd ordinær avgift (NOK 10 800) for at en thailandsk mor skal søke familiegjenforening for å bring sine thai-norske barn til Norge.

 

Barneombudet anbefalte at moren kom sammen med barna, ellers ville det gjerne blitt avslag på søknad i ettertid. 

 

– Har du noen anbefalinger når det gjelder kontakt med norske myndigheter?

– Ja, vær hundre prosent ærlig, ikke være redd for å fortelle det som ikke er positivt.

 

Han sier at små hvite løgner gjerne blir avslørt, og det kan føre til at saksbehandler stiller spørsmålstegn ved andre aspekter av søknaden. 

 

Larsen forteller at norske myndigheter er flinke til å svare raskt, men man får ikke alltid svar på det man lurte på.

 

Foreningen skal ha et årsmøte i Pattaya 22. februar. Der vil det bli diskutert om hvorvidt medlemmer må betalt noen omkostninger når de får hjelp, men Larsen sier at alle sosiale saker vil være gratis. 

 

(© Thailands Tidende. 6. februar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)