[ annonse ]
Marit snakker med nordmenn pr telefon fra sitt hotellrom med utsikt over Pattaya. Marit snakker med nordmenn pr telefon fra sitt hotellrom med utsikt over Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg
22. februar 2023

Kirkens SOS ser etter frivillige i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

En gruppe på åtte frivillige tester i disse dager ut fjernarbeid fra Pattaya på vegne av Kirkens SOS.

 

Kirkens SOS kan nordmenn ringe eller chatte med når de har problemer. Tjenesten bemannes av frivillige, for tiden ca. 1100 personer fordelt på ti sentre i Norge. 

 

Men det er et problem å få bemannet nattskiftene, spesielt det sene nattskiftet, som starter kl. 04. Og der kommer Thailand inn i bildet, hvor klokken da allerede er blitt 10 – eller 09 i perioder med sommertid.

 

Vi har tatt en prat med Marit (Kirkens SOS vil helst ikke at de frivillige står frem med fullt navn), som er en av de åtte frivillige. Hun har drevet med dette i snart tre år i Norge, og slo til da muligheten dukket opp for en tre ukers tur til Thailand.

 

– Hvordan går det å ha vakter nesten hver dag, i motsetning til kun to vakter pr måned i Norge?

[ annonser ]

– Det går overraskende bra, forteller Marit. – Vi har tross alt to hele fridager pr uke.

 

De åtte spiser frokost sammen før de starter på sine vakter. Når det er fridager er det gjerne øya Koh Lan utenfor Pattaya som er målet. Sjømannskirken ligger rett i nærheten, og det er også et sted man finner de frivillige. Det er Sjømannskirken som har ordnet det praktiske med opphold. 

 

De åtte sitter på hver sine hotellrom i Pattaya og kommuniserer med nordmenn i nød. De bruker wifi-routere fra AIS til å koble seg opp mot nettet og datasystemet i Norge.

 

De frivillige får dekket reise og opphold i Thailand inkludert frokost. Andre måltider og andre kostnader må de dekke selv, inkludert en liten egenandel

 

En vakt hos Kirkens SOS varer normalt i fem timer, og det kan være tøffe tak. Det er vanligvis kø av folk som vil snakke med Kirkens SOS, så det blir lite tid til pause. 

 

Da Marit startet så hun for seg at de fleste telefonene gjaldt folk i eksistensielle livskriser. De samtalene har man også, men mange av samtalene dreier seg om hverdagslige problemet, og samtaler med folk som rett og slett er veldig ensomme, og mange som sliter psykisk.

 

– Det er min første gang i Østen, forteller Marit. – Alt er veldig forskjellig fra Norge.

 

– Tar du en ny tre-ukers periode i Thailand hvis tilbudet dukker opp igjen?

– Ja, det tror jeg nok jeg ville slå til på, sier damen i 50-årene, som har tatt «ferie» fra jobben i Norge for å være frivillig medhjelper på heltid. 

 

En av de viktigste oppgavene til Kirkens SOS er å forhindre selvmord og selvskading, og det er en av grunnene til at ledelsen ønsker å få opp svarprosenten. Målet er 75 prosent, opp fra dagens 54 prosent. I fjor fikk de svart på 168 000 av 298 000 henvendelser.

 

Fungerende leder Eivind Hauglid i Kirkens SOS Rogaland er den som organiserer testen med fjernarbeid fra Thailand. Han håper å kunne benytte nordmenn som bor i Thailand mer eller mindre fast som frivillige medhjelpere etter hvert. Da vil man spare både flybilletten og kost og losji. Planen er nemlig at folk jobber med dette fra en datamaskin hjemmefra.

 

Thailands Tidende

Fungerende leder Eivind Hauglid i Kirkens SOS Rogaland på Thappraya Road i Pattaya ved innkjøringen til Sjømannskirken (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

– Vi skulle vært her høsten 2020, men det satte pandemien en stopper for, forteller Hauglid oss. – Da hadde vi budsjettert med ca. 6000 kroner for en flybillett. Nå koster det dobbelt så mye.

 

Koronaen gjorde at Kirkens SOS måtte endre arbeidsrutinene fullstendig. De måtte nærmest over natten få ordnet med at folk kunne jobbe hjemmefra. Selv når pandemien nå er over så er det fortsatt ca. en tredel av de frivillige som jobber hjemmefra, forteller Hauglid. Det kan f.eks. skyldes lang veg til Kirkens SOS sine sentre.

 

Men det at man jobber hjemme betyr ikke at man sitter i et vakuum. Teamet av vakter har kontakt med hverandre og kan gi hverandre råd hvis det er en vanskelig samtale på gang.

 

– Hvem kan bli frivillige medarbeidere hos dere?

– Det kan hvem som helst, forteller Hauglid. – Men det er naturlig nok en kvalitetssikring av de som deltar. Blant annet skal de oppgi to referansepersoner som kjenner dem.

 

Hauglid forteller at i starten er det erfarne medhjelpere som overvåker samtalene til de nye. Det er en innledende digitalt opplæringskurs på ca. 40 timer, og det er alltid debriefing etter at man er ferdig med en vakt – for å sikre at de frivillige medhjelperne får sjansen til å snakke om deres egne reaksjoner på samtalene.

 

Tradisjonelt har Kirkens SOS dreid seg om telefoni. Men i stadig økende grad dreier det seg om chat, og spesielt blant de under 30 år. De som jobber fra Thailand har imidlertid kun telefoni som sin jobb, ikke chat. 

 

Man har også en mulighet til å registrere seg på websiden hos Kirkens SOS og sende en melding. Da kan man snakke med medhjelpere mange ganger. Man blir lovet svar innen 24 timer. Selv om chat-muligheten finnes så er det også mange som sender melding, forteller Hauglid, som sier at organisasjonen er litt overrasket over dette. 

 

Eivind Hauglid har for øvrig tilbrakt hele 17 år (1982–97 og 2015–17) som misjonær for Det Norske Misjonsselskap i Thailand , og det er en av grunnene til at han ble utpekt til å drive dette testforsøket. Et annet testforsøk pågår i Spania.

 

En annen person som har jobbet i Kirkens SOS er ingen andre enn den nye sjømannspresten i Pattaya, Helle Maria Wolstad, som vi intervjuet i fjor:

 

LES: Møt den nye sjømannspresten i Pattaya (2. august 2022)

 

Hun er naturlig nok en tilhenger av testprosjektet i Thailand, forteller Hauglid. Det er likevel ikke Sjømannskirken man skal kontakte hvis man ønsker å melde seg.

 

– Hva kan nordmenn i Thailand gjøre hvis de vil se på å jobbe som frivillig for Kirkens SOS?

– De kan sende en e-post til oss, forteller Hauglid. – Det dreier seg om post@kirkens-sos.no.

 

– Må man bo i Pattaya-området?

– Nei, man kan bo hvor som helst i Thailand.

 

– Må man være aktiv kristen for å kunne delta?

– Nei det trenger man ikke, men man må selvsagt kunne gå god for verdigrunnlaget til organisasjonen, svarer Hauglid. Han legger til:

 

– Man må være villig til å be en bønn for innringer. Det skjer av og til at innringer ønsker dette, og da har vi ferdigskrevne bønner man kan bruke.

 

(© Thailands Tidende. 22. februar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)