[ annonse ]
De to appene AirVisual (tv.) og AccuWeather er ikke enig om luftkvaliteten i Pattaya i dag. De to appene AirVisual (tv.) og AccuWeather er ikke enig om luftkvaliteten i Pattaya i dag.
2. februar 2024

Luftkvalitet: Målingene spriker, nye lover på trappene

Skrevet av 
[ annonse ]

To populære apper kommer med stikk motsatt oppfordring til folk i Pattaya i dag. Uansett kan luftkvalitet være et problem i vintermånedene i Thailand, og det vil nå politikere gjøre noe med – enda en gang.

 

I ca. femten år nå har dette gjentatt seg hver vinter – nyhetsoppslag om dårlig luftkvalitet. Opprinnelig var det Chiang Mai og noen omliggende provinser som var mest plaget av dette. De siste årene har det spredt seg til Bangkok og de sentrale provinsene nordover fra hovedstaden, samt øst- og vestover nedover langs Thaibukta.

 

Unntaket var Covid-årene. Da var det mindre luftforurensning, grunnet mindre kommersiell aktivitet. Dette ifølge en studie gjort av instituttet Big Data Institute, referert i avisen Thai PBS World. 

 

Et turiststed som Pattaya har de siste ukene vært plaget av dårlig luftkvalitet. Det er verst på natten, og bedrer seg fra ca. kl. 09 og utover dagen.

 

Lokalbefolkningen sier at hvis du ikke kan se øya Koh Lan fra fastlandet i Pattaya og Jomtien, så er det et problem med luftkvaliteten (eller det er et øsende regnvær). Under normale forhold sees denne øya klart og tydelig.

[ annonser ]

 

Folk med spesielle luftveisproblemer bes være forsiktig og vurdere å holde seg inne med lukkede vinduer. En luftrenser kan være en god hjelp.

 

Folk uten problemer, men som liker å drive hard fysisk trening, advares også om luftkvaliteten. Men man ser likevel mange joggere på morgenen på stranda. Og så godt som ingen bruker munnbind.

 

Ja, de samme munnbindene som brukes mot Covid-19 kan også beskytte mot støvpartikler, inkludert de minste, som kalles PM2.5. Spesielt mer avanserte masker, med flere stofflag utenpå hverandre, og en god ansiktsform – gjerne kalt 3D-masker – kan hjelpe godt. N95-masker er normalt for tette til å kunne benyttes under fysisk aktivitet.

 

Så er det spørsmålet hvordan man finner ut av luftkvaliteten. Vi har funnet ut at det beste er faktisk å sjekke hvor skarpt du ser øya Koh Lan. Og ellers observere klarheten i luften. 

 

For de appene som finnes spriker i alle retninger når det gjelder måleresultater.

 

Den mest populære vær-appen er nok AccuWeather. Denne appen har de siste ukene i Pattaya stort sett anbefalt folk å være utendørs uten å ta noen forholdsregler. De sier at alt er i orden.

 

Dette står i sterk kontrast til et system av private målestasjoner drevet av frivillige personer og rapportert i appen AirVisual (IQAir). De fleste målestasjoner i Pattaya-området har oransje eller endog rød farge i disse dager. Rød farge betyr at man bør holde seg innendørs. Denne appen bruker en «strenger» amerikansk standard, kalt US AQI (Air Quality Index). 

 

Men denne appen er heller ikke mye å stole på, når man ser at det er fem målestasjoner i Pattaya og målingene spriker vilt. I dag morges lå de mellom en US AQI på 57 (Mooltripakdee International School) og på hele 164 i Little Hill Village. Disse to stedene ligger kun 3,6 kilometer fra hverandre, i nærheten av Map Prachan Lake. 

 

Thailands Tidende

Fem målinger (US AQI) på appen AirVisual for Pattaya i morges. De spriker i alle retninger. De to siste på listen ligger kun 3,6 km fra hverandre. (Faksimile: AirVisual App).

 

En stasjon som ligger like ved Rompho-markedet på Jomtien Beach har vist seg å stemme ganske godt med det man observerer med det blåtte øye.

 

Den ligger i Royal Park Village. Den har siden i natt hatt en gul farge, dvs. under 100 på US AQI-indexen, som tilsier «moderat luftforurensning», og folk uten spesielle problemer kan fint oppholde seg utendørs. 

 

Det gjentar seg hvert år at politikere er bekymret for luftkvaliteten når man kommer inn i januar måned. Luftkvaliteten kan være dårlig i januar, februar og mars. I de siste årene har det også noen ganger vært dårlig i deler av april.

 

Denne perioden sammenfaller med den tørre årstiden. Det er avbrenning av jordbruksarealer, ikke noe regn som kan ordne opp i luften, og også ofte stille forhold i atmosfæren som kan bidra til å stenge dårlig luft inne i nedre lag. 

 

Dette året er ikke noe unntak. Heller ikke for politikere. Den nye regjeringen har sammen med andre partier foreslått ulike lover som skal forbedre luftkvaliteten. 

 

Representantenes hus stemte overveldende for syv lover 17. januar. De syv lovforslagene, foreslått av forskjellige partier, seilte gjennom førstebehandlingen med 443 stemmer for, ingen mot, og ett avholdende, melder avisen Thai PBS World.

 

Lovforsloagene forventes å bli lov i løpet av de neste månedene, sa Dr. Buntoon Srethasirote, som leder i arbeidsgruppen som har i oppgave å utarbeide lovforslaget for regjeringens strategiske transformasjonskontor (STO).

 

– Jeg forventer at den nye loven trer i kraft i april og bidrar til vår vellykkede kontroll av PM2.5, sa han.

 

PM2.5 angir den fineste typen støvpartikler. Hovedkildene til PM2.5-forurensning er landbruk og skogbrenning i Thailand og nabolandene, samt bytrafikk, bygg og industri.

 

En studie viser at å leve gjennom smogsesongen i Chiang Mai uten ansiktsmaske kan sammenlignes med å røyke mellom 2 og 4,5 sigaretter per dag, ifølge den statlige thailandske avisen.

 

Situasjonen er enda verre i provinsene Nan og Mae Hong Son, der å puste luften i perioder med kraftig smog tilsvarer å røyke mellom 5,5 og 7,5 sigaretter om dagen, ifølge studier.

 

Buntoon sa at lovforslaget som ble foreslått av byrået hans søker å takle de grunnleggende årsakene til PM2.5-utslipp gjennom samarbeid mellom interessenter, spesielt offentlige etater. Hvis det blir en lov, vil provinsguvernører få myndighet til å identifisere luftforurensningssoner og målrette dem med sterke tiltak for å dempe trusselen. Det skal også settes inn skattetiltak for å støtte renere luft.

 

– Vi har lært av tidligere fiaskoer. Å forby landbruksbranner i visse tider av året hjelper lite. Bønder skynder seg bare å tenne bål før forbudsperioden begynner, eller bare vent til den er over, sa han.

 

STO leder nå arbeidet med å erstatte det generelle forbudet med et registreringssystem for bønder kjent som FireD. Systemet vil behandle forespørsler om avlingsbrenning fra bønder, ved å bruke værmeldinger og vindretninger for å bestemme egnede dager for aktiviteten.

 

(© Thailands Tidende. 2. februar 2024)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)