[ annonse ]
OMSTRIDT: – Folk liker å sutre om det meste, fra hvor frekk jeg er til hvordan jeg elsker meg selv. OMSTRIDT: – Folk liker å sutre om det meste, fra hvor frekk jeg er til hvordan jeg elsker meg selv. Foto: Privat
1. mars 2017

Livnærer seg som videoblogger

Skrevet av 
[ annonse ]

Harald Baldr er liberalist. På skolen og i media fikk han stadig høre om Thailands «dårlige rykte», og ble umiddelbart interessert. Han foretrekker et vanstyrt land som ikke har ressurser til å forfølge innbyggerne fremfor det han kaller Overvåkingssamfunnet Norge. Baldr er kjent for å snakke rett fra levra, og får mange hatmeldinger på YouTube på grunn av dette.

 

Som 18-åring hadde Harald Baldr (35) fått nok av Norge. Han har fått besøkt over 70 land, men fikk raskt sansen for Thailand. Her lever han nå blant annet av å produsere det som må være av de mest ærlige og innsiktsfulle filmede og skrevne blogger fra Thailand – om alt fra reiseliv og investeringer, til sjekketriks og natteliv.

Som utflyttet fra Norge reiser han rundt med turiststatus. Det betyr null skatt, men også null sosiale rettigheter – velferdsstaten Norge er ikke lenger et sikkerhetsnett. Inntekter å leve for har han fra YouTube-videoene og betalte podcaster, men også fra investeringer han har gjort i ulike land, forteller han oss.

 

Idealer fra opplysningstiden

– Hva kom det av at du allerede i en alder av 18 år fikk nok av Norge? 

– Det finnes et uttrykk som heter 1776ist. Det er ikke noe jeg kaller meg til daglig, men det beskriver grunnleggende idealer jeg mener et samfunn burde bygges opp rundt. Det går for eksempel på retten til å eie og bære våpen, eiendomsrett og minimal statlig innblanding i folks levemåter og lommebøker. Kort sagt, USA ble stiftet på idealer som stammer fra opplysningstiden. Det er disse idealene jeg mener vi skal leve etter. Se Bastiats mesterverk «The Law» gratis på nett, så forstår du hva jeg mener. 

[ annonser ]

– Med over 70 lands stempler i passet, har du funnet noe land som oppleves som «paradiset»?

– Av land som følger disse idealene så er det per dags dato ingen. Løsningen for liberalister blir da land som på grunn av vanstyre ikke har ressurser til å forfølge borgerne på samme måte som i overvåkingssamfunnet Norge. 

 

Underviste ved universitet

– Hvordan ble interessen for Thailand vekket? 

– I 2002 kjøpte jeg en Jorden Rundt-billett, hvor jeg kunne plotte inn opptil 20 land. Jeg var selvsagt klar over Thailands på mange måter dårlige rykte, som jeg hadde blitt foret opp på både i skolen og i media på 90-tallet. Når et land oppfattes som fælt eller farlig blir jeg som regel ekstra interessert. 

Det har etter hvert blitt mye tid i Thailand for Harald Baldr. Han har lært seg språket både muntlig og skriftlig, har vært lærer ved universitetet i Khon Kaen og filmet og skrevet hundrevis av blogger – ofte kjørende rundt på motorsykkel. 

– Hva vil du trekke frem som spesielt positivt med thaiene?

– Det å ikke bekymre seg så mye over morgendagen, men å glede seg over dagen i dag. Samtidig som de nok kunne lært litt av oss når det gjelder å ikke glede seg for mye over dagen i dag, så man ikke glemmer at det kommer en dag i morgen. 

 

Klær viktig

– Du har en sjelden innsikt i thaisamfunnet, siden du kan språket, har reist mye og har jobbet i landet. Hva mener du er nøkkelen til å bli godtatt, respektert og likt av thaiene?

– Dress to impress! Thaier dømmer deg på utseendet. Har du en fin hvit skjorte på vil alle si at du er en kjempekar, inntil det motsatte er bevist. Hvis du i tillegg er god til å hilse på thaimåten, og sier «khrap» etter hver setning, er du en helgen. 

– Det er delte meninger blant nordmenn i Thailand: Skal man begi seg ut i trafikken selv eller er det for risikabelt?

– Jeg føler meg tryggere i trafikken i Thailand enn i Tyskland, hvor jeg leide bil for et par uker siden. Illusjonen om sikkerhet og ansvarlighet gjør at alle forventer at alle andre trafikanter vil følge alle regler på veiene i Europa. I Thailand følger ingen noen regler, og man må da alltid ta forbehold om at ingen vil følge vikeplikten eller bruke blinklys. For meg gjør det at jeg er konstant årvåken på veien i Thailand. 

 

Mange hatreaksjoner

– Hvilke reaksjoner får du på det du legger ut på YouTube, når du er så ærlig og direkte som du er? 

– Jeg har mange hatere, men de utrydder jeg raskt fra kommentarfeltet. Folk liker å sutre om det meste. Fra hvor frekk og usmakelig jeg er i min oppførsel, til hvordan jeg elsker meg selv. Det får meg til å le. Det er min kanal, skal jeg liksom ikke filme meg selv? 

– Det er ofte mye misunnelse om noen lykkes, som du har gjort?

– Ja, det går på at jeg snakker dårlig thai. At jeg er rasist fordi jeg sier hva jeg mener om forskjellige land, at jeg har stygge briller. Ja, og at jeg burde drepes... fordi jeg er ærlig i reisereportasjene mine og sier hva som er bra og mindre bra. 

 

Tre viktigste ting

– Nå reiser du rundt i verden på 17. året. Hvilke tre ting er du mest fornøyd med å ha fått til?

– Jeg trivdes meget godt som foreleser på Khon Kaen University. Det var en meget trist dag da jeg sa opp jobben der. Der fikk jeg virkelig et innblikk i yrkeslivet og hverdagen til thaier flest. Det jeg så var meget overraskende både på godt og vondt.

Som ting nummer to lister Baldr det at han kan lese, skrive og snakke thai. Det var ikke lett. Han sier at han i etterpåklokskapens lys nok brukte for mye tid på det.

– Så er det motorsykkelserien som ligger på YouTube. Jeg så dusinvis av elendige videoer fra Thailand, med titusenvis av følgere og millioner av klikk. Da satte jeg meg som mål å lage den beste serien om Thailand på YouTube. Om jeg har lykkes får andre bedømme. Det tekniske blir den største utfordringen siden jeg ofte redigerer og laster opp videoene samme dag som jeg filmer hele dagen. 

– Hvis man vil prøve seg på motorsykkeltur, hvor reiser man for å bli «frelst»?

– Nordøst har de mest spennende veiene og naturfenomenene. Chiang Mai er Ground Zero for de fleste motorsykkelentusiaster. Enkelt å leie motorsykkel og kjøre rundt til de beste veiene med det som utgangspunkt.

 

Alene på vegen i timevis

– Er det trygt å kjøre rundt alene, som du gjør?

– Jeg ser ulykker hver dag når jeg kjører, men har ikke vært i nærheten av skumle situasjoner selv. Det nærmeste var da jeg kjørte på en kylling som løp ut på veien rett foran meg på glatt underlag. Da fikk jeg mye kjeft på YouTube... Langs grensen mot Burma opplevde jeg at veier kollapset pga. været, og jeg så ikke annen trafikk i timevis, med tre timer mellom bensinstasjoner. Hadde jeg hatt en ulykke der kunne jeg nok risikert å ikke blitt funnet. 

– Helt til slutt, Harald Baldr. Navnet ditt må du nesten forklare? 

– Baldr kommer fra Norrøn mytologi, han var sønn av Odin og broren til Thor – han med hammeren. Jeg valgte navnet fordi det høres bedre ut enn andre mytologiske etternavn, og fordi han var Gud over kjærligheten, freden, lyset og rettferdigheten. Det må vel være det nærmeste man kommer det å ha en god CV.

----------------------------------------

 

Harald Baldr (35)

- Kuttet båndene til Norge og har levd og åndet for et liv i frihet siden han var 18.

- Omreisende med turiststatus i hittil drøye 70 land.

- Thailand skildres på godt og vondt på egen YouTube-kanal og blogg.

- Kan følges på haraldbaldr.com og under eget kanalnavn på YouTube.

- Lever av avkastning på investeringer, videoer, podcaster og blogger. 

- Stor tilhenger av Norrøn mytologi og henter inspirasjon og visdom fra blant andre vikingkongen Harald Sigurdsson (Harald Hårdråde), på grunn av kongens sult på det ukjente, med liten frykt for negative konsekvenser.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)