[ annonse ]
Læremester Sorelae tatoverer en enhjørning fra kinesisk mytologi på en ung mann kalt Em. Læremester Sorelae tatoverer en enhjørning fra kinesisk mytologi på en ung mann kalt Em. Foto: Dear Buransuk
18. april 2023

Tatoveringer i Thailand – noe helt annet enn i Vesten

Skrevet av 
[ annonse ]

Tatoveringer har gjerne dypere mening i Thailand enn i Vesten. Derfor går man da også i lære i mange år for å bli Khru Sak – tatoveringsmester. Som mester vet man hva slags tatoveringer kunden trenger, og er rede til å fornye kraften i tatoveringen når denne har avtatt.

 

Du ser tatoveringer overalt i Thailand – på ungdom og eldre, politikere og drosjesjåfører, munker og bardamer. Det er flere typer tatoveringer. Noen har et religiøst budskap mens andre er ment å vise frem tøffhet, gjerne med villdyr som tigre eller mytiske dyr som motiv. Felles for de aller fleste tatoveringer er at de har et dypere innhold enn kun en kjærlighetserklæring til en ung flamme eller en pirrende detalj for å vekke oppmerksomhet – slik man av og til ser i Vesten.

 

Hellige tatoveringer

En vanlig motivasjon for å skaffe seg en tatovering er for å oppnå styrke og god helse. Andre skaffer seg en tatovering for å oppnå lykke i spill og kjærlighet. Dette kjenner vi godt fra thaienes donasjoner til templer. De ber om god helse og lykke i forretningsliv og gjerne også spill.

Skal en tatovering ha de rette egenskaper, er det ikke nok å bare gå inn på en tatoveringssjappe, kikke i en katalog og peke på den man ønsker. Da får man kun en dekorativ tatovering uten andre egenskaper. Disse kalles Sak Lai.

 

[ annonser ]

Khru Sak – tatoveringsmester

En ferdig utlært mester innen tatoveringskunsten – etter mange år i lære – kalles en Khru Sak. Det er de som lager de mest potente tatoveringene, kalt Sak Yan. Noen har dette som heltidsgesjeft mens andre utøver virksomheten på fritiden. 

 

Thailands Tidende

En Khru Sak kan tatovere dyr. En munk skal etter gamle regler ikke gjøre dette. Hensikten med å ha en tiger tatovert av en Khru Sak er at en skal få en tigers mot, styrke og aggressivitet. (Foto: Dear Buransuk).

 

Sak Yan betyr direkte oversatt «hellig tatovering». Ordet Yan kommer fra det gamle indiske språket pali hvor ordet Yantra betyr hellig eller magisk. En utlært tatoveringsmester har ikke bare lært å designe tatoveringene korrekt, han har også kunnskaper om Weecha – det magiske. Ingen tatovering har de rette egenskaper uten at den blir tilført den rette magi.

 

Mye trening

Vi har tatt en titt på en tatoveringsvirksomhet i et lite krypinn i Buriram. Der treffer vi en ung mann ved navn Em. Han har sittet hele dagen mens en annen ung mann, Sorelae, har stukket inn tatoveringsnålen i skinnet på ryggen hans. Sorelae vil gjerne bli tatoveringsmester, men før det må han øve lenge. Alle designene hans læremester lærer ham, må han øve på å få til helt korrekt. I landsbyene står unge menn i kø for å få Sorelae til å gi dem tatoveringer. Sorelae har ingen prisliste, men det er gitt at man betaler eller gir gaver som takk.

 

Kraften må fornyes

En Sak Yan mister sin kraft over tid. Derfor er det viktig å kunne gå tilbake til mesteren å få tilført tatoveringen ny kraft. Et annet alternativ er å være med på seremonier hvor deltakernes tatoveringen tilføres ny kraft.

 

Thailands Tidende

En utlært Khru Sak skal kunne lage religiøse tatoveringer som dette på en rekke forskjellige skriftspråk. (Foto: Suwannee Buransuk).

 

Vår mann Em får laget en Gilen – en mytisk kinesisk enhjørning med dragehode. Han har valgt dette motivet for å vise tøffhet og styrke overfor kameratene. Så kan de lure på om han også har fått noen av egenskapene til det mytiske dyret. Hadde tatoveringen vært laget av en ekte Khru Sak ville han ikke valgt motiv selv. En mester «vet» hvilke tatoveringer den enkelte trenger for å få de egenskaper han ønsker.

Sak Yan var opprinnelig tatoveringer krigere fikk utført for å få både styrke og beskyttelse når de skulle i kamp. De kunne ha tatoveringer som dekket hele kroppen fra hodeskallen ned til tærne. Tatoveringene skulle forhindre at de ble skadd av kniver, spyd og piler. 

 

Restriksjoner for munker

Det er også regler for hvilke mestre som kan lage hvilke tatoveringer. En munk som også er Khru Sak skal ifølge tradisjonene ikke tatovere dyrefigurer, da disse kan fremkalle aggresjon. Disse tradisjonene brytes for øvrig i noen templer i dag. Tradisjonelt skal munker lage tatoveringer som bringer Metta – kjærlig, godhet og andre verdier Buddhismen representerer.

En mester som ikke er munk har naturlig nok ikke de samme restriksjoner. Men han bør kunne skrive hellige skrifter på følgende språk: Khmer, Lao Tham, Tai Lü, Mon, Lanna og Shan. Han må også kunne gjennomføre magiske ritualer som vekker den kraft tatoveringene skal ha. 

 

De fem leveregler

En Khru Sak skal også være i stand til å velge de riktige figurene, symbolene og tekstene som passer til den enkelte kunde. I tillegg forventes det at han jevnlig mediterer og følger Buddhas fem leveregler, som sier at du ikke skal drepe, stjele, være utro, lyve eller bruke rusmidler. 

For en munk som er tatoveringsmester er kravene enda større. Det forventes at han er tro mot Viraya, Theravada-buddhismens 227 leveregler for munker. Han skal også – som enhver annen Khru Sak – kle seg i hvitt når han tatoverer.

Når du blir kjent med en thai som har en tatovering så er det ikke alltid lett å se om dette er en dekorativ Sak Lai eller en religiøs Sak Yan. Vis derfor respekt og vær litt forsiktig med å spøke med folks tatoveringer. De kan bety mer enn de ofte gjør i Vesten.

 

Tatover ikke Buddha!

Hvis du går og lurer på å få deg en tatovering, så bør du ikke velge Buddha – det blir nemlig blasfemi i øynene på mange buddhister. Ser du en thai som har fått tatovert en Buddha på sin kropp, så er dette gjort rituelt og det følger forpliktelser med dette. Det er ikke ment å være en dekorasjon, men et offer eller en handling med en dypere mening.

 

(© Thailands Tidende 18. april 2023. Basert på artikkel fra utgave 6/2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)