[ annonse ]
19. november 2018

Fullt hus på informasjonsmøtet

Skrevet av 
[ annonse ]

 

Møtesalen på Jomtien Garden Hotel var full i dag, og de måtte fylle på med stoler flere ganger. Vi talte i overkant av 200 fremmøtte – i hovedsak norske pensjonister – på ambassadens informasjonsmøte i Pattaya.

 

I morgen er det Cha-am som står for tur, etterfulgt av Khon Kan på torsdag og Phuket på fredag. Se nærmere informasjon om disse møtene her.

 

Møtet startet med informasjon fra to medarbeidere i Helfo, som orienterte om hvordan medlemmer i NAV tar kontakt for å få refundert helseutgifter. Presentasjonene ble rammet av dårlig internett på hotellet, så de fikk ikke vist frem nøyaktig hvordan man går frem når man bruker Altinn, men det ble hevdet at det var enkelt å registrere seg, og de som ikke allerede er registrert ble oppfordret til å gjøre dette, i tillegg til å få seg en elektronisk postkasse som Digipost.

 

Det var flere møtedeltakere som hadde spørsmål om skatt og NAV-systemet, og ambassadens medarbeidere la ikke skjul på at de hadde ønsket at både NAV og skatteetaten hadde vært representert. Men som Thailands Tidende tidligere har rapportert, så har NAV gjort et internt vedtak om at de ikke lenger skal reise ut i verden og informere nordmenn. Skatteetaten har ikke uttalt seg noe om dette, så vidt vi vet.

[ annonser ]

 

Ambassaderåd Merete Alvestad Henriksen kommenterte et spørsmål fra salen, hvor en utflyttet nordmann spurte om han kunne flytte tilbake til Norge og få umiddelbar sykebehandling hvis han ble alvorlig syk. Helfos representant sa at man ble medlem i Folketrygden igjen så fort man flytter tilbake, men Henriksen nevnte at det var noe byråkratiske hindre man måtte gjennom først, som kunne ta noen uker. 

 

Henriksen kunne også opplyse om at det ennå ikke var noe nytt i saken om bekreftelse av inntekt for nordmenn som søker årsvisum i Thailand. Først ute var Storbritannia og USA, men nå har også den danske ambassaden sagt at de ikke lenger vil utstede slike bekreftelser. Henriksen sa til Thailands Tidende at det kan komme endringer på kort eller lang sikt, men at hun ville komme tilbake til dette når det var tatt en avgjørelse.

 

Einar Svanøe fra ambassaden opplyste at de nå kun kan garantere for ti dagers sykeopphold for NAV-medlemmer. Årsaken er den nye personvernforordningen, som klassifiserer e-post som en usikker form for kommunikasjon. Det har i praksis gjort at Helfo og ambassaden ikke lenger kan utveksle informasjon. Det jobbes med saken, fikk vi vite.

 

Svanøe anbefalte nordmenn å ha en kopi av passet med ambassadens telefonnummer påskrevet, i tilfelle man blir alvorlig syk og sykehuset trenger å vite om man har dekket utgifter fra Norge. Han anbefalte også folk å tegne ekstra forsikring, utover det NAV kan tilby.

 

Som vist på videoen fra møtet, sa påtroppende ambassadør Kjersti Rødsmoen følgende: 

– Tro det eller ei, den kritikken vi får av departementet er at vi har et for høyt servicenivå.

 

Vi kommer tilbake med utfyllende informasjon om dette og andre ting som ble tatt opp på møtet.

(© Thailands Tidende 19. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)