[ annonse ]
Tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva (tv.) og Anutin Charnvirakul fra Bhumjaithai Party sitter med gode kort. Tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva (tv.) og Anutin Charnvirakul fra Bhumjaithai Party sitter med gode kort. Foto: Den thailandske stat/Bhumjaithai Party
13. mai 2019

Jokerne som kan hindre videre juntastyre

Skrevet av 
[ annonse ]

To partier, som hver fikk ca. ti prosent av setene i underhuset i valget, bestemmer nå hvem som skal styre Thailand videre. Det spekuleres i at Thaksins Pheu Thai-parti og valgets store overraskelse, Future Forward Party, nå begge kan være villig til å gi slipp på statsministerjobben for å unngå at juntageneral Prayuth fortsetter som statsminister.

 

En person det snakkes om som potensiell statsminister er Anutin Charnvirakul (mer om ham nederst) fra Bhumjaithai Party, som fikk 51 seter i underhuset. De er utgått fra Buriram med kjent bakmann Newin Chidchob som trekker i trådene. Som smarte politikere har partiet holdt kortene tett til brystet og ikke sagt hvem de vil støtte, selv om det har vært antatt at de var støttespillere for partiet Palang Pracharath med juntageneral Prayuth Chan-ocha som statsministerkandidat.

 

Valgkommisjonen har nå fordelt setene i underhuset, men flere partier protesterer på fordelingen og vil gå rettens vei med dette. Dette bunner i kompliserte regler for fordeling av 150 av underhusets 500 seter. Uansett er omtrentlig fordeling klar nå, og hestehandelen er i gang. Avisa The Nation antyder at de store partiene kan være villig til å gi slipp på statsministerjobben.

 

Palang Pracharath fikk nest flest seter i underhuset (115), etter Pheu Thai (136) – med tidligere statsminister, nå i eksil, Thaksin Shinawatra som kjent støttespiller. Pheu Thai har hevdet at ifølge tradisjonen skal de få forme regjering, siden de fikk flest seter i underhuset, men de har ikke den reelle makten, siden overhuset med 250 seter også er med å stemme over statsminister. Overhuset er blitt utpekt av juntaen, etter en mye omdiskutert endring til grunnloven.

 

LES: Valgresultatet klart 9. mai – ligger an til ustabilitet

[ annonser ]

 

Future Forward Party (80 seter) har allerede gått i koalisjon med Pheu Thai. Det vil si at de har mistet litt av sin forhandlingsmakt. Flere ledere der er også under etterforskning av den mye kritiserte valgkommisjonen for å ha eid aksjer i mediebedrifter under valget. Det er ikke lov, ifølge valgloven.

 

En annen mulig statsminister er tidligere statsminister for Demokratene (52 seter), Abhisit Vejjajiva, eventuelt en ny partileder for partiet. Demokratene gjorde et historisk dårlig valg, og Vejjajiva sa fra seg partilederjobben. Men det er ennå ikke valgt noen ny leder. Før valget sa Vejjajiva at de ikke ville binde seg til å støtte juntageneralen etter valget, selv om de er antatt å være støttespiller for juntaen, spesielt siden deres store politiske motstander er Pheu Thai.

 

Så spørs det om det for disse politikerne nå er så viktig å unngå videre militærstyre at de er villig til å svelge store kameler og inngå samarbeid med tidligere motstandere. Det foregår tunge forhandlinger i disse dager. Resultatet kan bli en statsminister fra partier som ble henholdsvis nummer fire og fem i valget. 

 

I så måte er tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva den kandidaten med mest erfaring og politisk tyngde.

 

Anutin Charnvirakul (53) er en forretningsmann som er styreleder for Sino-Thai Engineering and Construction og eier Rancho Charnvee resort i Khao Yai. Faren Chavarat Charnvirakul var statsminister i 15 dager i desember 2008, grunnet at andre kandidater ble fradømt retten til å drive politikk. Abhisit Vejjajiva overtok deretter jobben.

(© Thailands Tidende. 13. mai 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)