[ annonse ]
Administrerende direktør Sverre Golten snakker thai på jobben og er stadig vekk ute og kontrollerer virksomheten. Administrerende direktør Sverre Golten snakker thai på jobben og er stadig vekk ute og kontrollerer virksomheten. Foto: ASTW
26. mai 2019

33 råd for næringslivet (og ekteskapet)

Skrevet av 
[ annonse ]

Sverre Golten er en suksessrik norsk bedriftsleder som har jobbet i Thailand i 35 år. Han gir her 33 «litt personlige og frie» råd, som han sier, til nordmenn som vil starte firma her. Mange av rådene gjelder også i et ekteskap. «Gå aldri til rettssak i Thailand» er et av mange helt konkrete råd.

 

«Ikke stol på at noen skjønner innholdet før det er oversatt til morsmålet» og «ikke bruk utenlandske advokater som bare koster en masse penger.»

Dette er blant rådene til Sverre Golten (70), som kom til Bangkok i 1984.

 

LES INTERVJU MED GOLTEN: Etter 35 år i Thailand: – Vi er her på tross av byråkratiet

 

Som maskiningeniør utdannet i Sveits skulle han overse salg av fiskemelsmaskiner produsert i Norge . Han ble etter hvert en sentral figur i virksomheten, og i 1998 overtok familien hans eierskapet av  A&S Thai Works Co., Ltd. (ASTW), som holder til i Samutprakarn utenfor Bangkok. De produderer fabrikkanlegg for fiskemel, kjøtt- og benmel som eksporteres til en mengde land.

 

[ annonser ]

Han sier også at i et thailandsk firma må man regne med at det forgår utlånsvirksomhet og ulovlig salg av lodder blant de ansatte, samt litt intriger og annet man ofte ikke kunne drømme om.

 

Om nordmenn sier han: «Mange nordmenn er selvgode og tror de vet alt fra før, og gjør så feil og går på bommerter.» 

 

Her er rådene:

 

1) Ta en grundig runde og be om råd fra alle hold, fra fastboende nordmenn, andre utlendinger, handelskammeret og ikke minst fra thaiene selv og BOI.

2) Følg rådene! Mange nordmenn er selvgode og tror det vet alt fra før og gjør så feil og går på bommerter.

3) Ansett en god thailandsk advokat med erfaring fra skandinaviske bedrifter. Ikke bruk utenlandske advokater som ofte bare koster en masse penger.

4) Vær veldig nøye med valg av medarbeidere og søk hjelp til dette. Særlig en god sekretær og en god bokholder er veldig viktig.

5) Velg helst en lokal thailands revisor, da de store fire er grassat dyre.

6) Velg en av de store thaibankene, ikke bytt bank senere, men opparbeid et godt og åpent forhold. Det er utrolig hvilke gode tjenester og ytelser man kan få fra thaibanker når tilliten er god. 

7) Finn noen i eller utenfor firmaet som kan og forstår offentlige regler og lover og følg disse.

8) I utgangspunktet ikke tro helt på noen, men vurder nøye og gjør så unntakene. Man er nødt til å ha noen rundt seg man kan stole på, ellers blir alt stress og mas.

9) Push og sjekk og kontroller hele tiden hvis du vil at noe skal bli gjort. Deleger og følg opp. Det meste blir gjort ferdig på thaivis, og ofte ikke på den måten man hadde forventet.

10) Sjekk priser igjen og igjen til du er rimelig sikker. Skulle du betale du for mye så bare rist på skuldrene og lær av det hele.

11) Finn ut hvorfor du taper ordre og gjør alt for  å forbedre tilbudet. Produktutvikling er veldig viktig da mye er forskjellig fra Norge og Europa. Tenk på nytt og ut av boksen.

12) Markedsføring: Ha alt på hai i Thailand, ikke skriv for mye tomt prat og lag mange gode bilder.

11) Opparbeid og tren mavefølelsen for nesten alle avgjørelser. Den blir alltid bedre og bedre med erfaring og år og er et viktig hjelpemiddel.

12) Oversett nesten alt fra thai til engelsk og andre veien. Ikke stol på at noen skjønner innholdet før det er oversatt til morsmålet – begge veier. Bruk oversetter.

13) Hold alle skriftlige avtaler og kontrakter så enkle som mulig og opparbeid tillitt. Hvis noe skjer så diskuter og bli enige. Gå aldri til rettsak i Thailand.

14) Vær mentalt forberedt på det helt uforutsette, og ta det helt kaldt hvis tragedien slår til. Skyld så på deg selv, på dårlig forberedelse, naivitet og til slutt på uflaks og skjebnen.

15) Forbered alltid en plan B med noen midler i bakhånd og en fluktvei ut av det hele.

16) Vær i prinsippet helt ærlig og redelig til enhver tid selv om du skulle tape penger og prosjekter på kort sikt. Men gjør for all del bruk av god forhandlingstaktikk og vær kynisk når det trengs. Jeg har mange kunder som sier det er nesten umulig å finne helt ærlige mennesker. Ærlighet gjør at man vinner på lang sikt.

17) Ikke skjem bort folk med for mye tomt skryt, goder og for høye lønninger, men bruk mye tid til å motivere og gi alltid ros for godt utført arbeid. Finn den gylne middelvei.

18) Vær forsiktig med folk som smigrer.

19) Lær av danskenes utrykk: «Nu gælder det at holde kæft»

20) Bli aldri sint og kom aldri i krangel med thaier! Men en god diskusjon eller forhandling i forholdsvis rolige former er helt ok. Kutt situasjonen og le av det hele av og til.

21) La aldri noen miste ansikt. Hvis saken er alvorlig, så ta diskusjonen under fire øyne i lukket rom.

22) Vær blid og snill og gavmild til enhver tid , spesielt mot folk som ikke forventer det. Vær aldri  

misunnelig men gled deg over andres fremgang. Ta fram kaken selv ved den minste feiring.

23) Ha alltid noen tusenlapper liggende i skuffen og gi til den som sårt måtte trenge det, såsom når ungen til en arbeider er på sykehuset og regningen er ubetalt.

24) Lån ut penger til arbeidere med barn på skolen (med bevis), da skolepenger er et tungt løft for de fleste. Be dem betale tilbake over 5 måneder før neste termin.

25) Penger har mye makt i Thailand. Bruk penger med fornuft, men bruk dem. Ikke bli grådig og sløs ikke.

26) Unngå firmagjeld og privat gjeld så langt det lar seg gjøre. De fleste thaier har svært vondt for å betale tilbake lånte penger.

27) Led aldri noen medarbeidere eller andre inn i fristelse til å stjele noe fra firmaet eller deg selv. Opprett kontrollsystemer over alt og sjekk – da nesten alle vil prøve seg hvis sjansen byr seg. Hvis bare litt skulle bli borte så la det bare gå, såsom når noen ansatte får små kommisjoner, slik som sekretæren som bestiller flybillettene.

28) Hvis noen thaier blir tatt i stjeling skyldes dette «Bad Luck», da anger er et ukjent begrep for mange. Gå aldri på hevntokt.

29) Ikke tro at du vet hva som forgår i firmaet, men finn en balanse slik at du kan eksistere og blomstre.

30) Regn med at det forgår utlånsvirksomhet og ulovlig salg av lodder blant de ansatte, og intriger og annet man ofte ikke kunne drømme om.

31) Alle punktet ovenfor gjelder også stort sett i et ekteskap.

32) Ta det helt med ro til enhver tid og vær alltid blid, og smil mye. Ikke det brede gliset men den lille vinkelen i munnvikene som nesten alle thaier har innebygd.

(Thailands Tidende. 26. mai 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)