[ annonse ]
Partileder Thanathorn beskyldes for å være kongefiendtlig. Partileder Thanathorn beskyldes for å være kongefiendtlig. Foto: Future Forward
28. juli 2019

Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer

Skrevet av 
[ annonse ]

Grunnlovsdomstolen har gått ut og advart kritikere av domstolens avgjørelser. Hvis kritikken er «urettferdig» eller fremsatt med banneord, vil det kunne vanke inntil en måneds fengsel og inntil 50.000 baht i bot.

 

Fengslene i Thailand er ifølge FN av uakseptabel standard, så selv en måned kan være risikabelt for de som havner der. Nå er det Future Forwards tilhengere som trues med opphold bak murene. Dette partiet er en torn i øyet på makteliten i Thailand, og er sett på som samfunnskritikere. De fikk hele 80 av 500 seter i underhuset under valget i mars, og er landets tredje største parti.

 

På Future Forwards webside ble det gjengitt en rettsavgjørelse som beordret partiets leder Thanathorn Juangroongruangkit til å komme med en skriftlig redegjørelse innen 15 dager i forbindelse med en anmeldelse som sier at partiet ønsker å fjerne Kongen som statsoverhode. Partiprogrammet deres er blitt tolket som at de ønsker et «konstitusjonelt demokrati», ikke et «konstitusjonelt monarki», noe partiet selv avviser.

 

Dette ga opphav til mange kommentarer på partiets facebookside, hvor Grunnlovsdomstolen fikk mye kritikk og noen av kommentatorene benyttet grove uttrykk.

 

Dermed kom Grunnlovsdomstolen på banen og truet med fengsel. Loven Grunnlovsdomstolen henviser til ble vedtatt av militærstyret i mars 2018, og er en av juntalovene som ikke er blitt opphevet etter at militærregimet tok slutt.

[ annonser ]

 

Det er ikke noe nytt at politikere i Thailand bruker kongehuset som vikarierende argument for å nedkjempe sine motstandere. Enhver beskyldning om majestetsfornærmelse skal ifølge thailandsk lov etterforskes, uansett hvem som har fremsatt beskyldningen og hvorvidt det er blitt gitt solide beviser. Majestetsfornærmelse straffes med inntil 15 års fengsel, og hvert år dømmes mange mennesker i henhold til denne loven.

 

Anmeldelsen av Future Forward-partiet gjelder også deres logo. Den er en opp-ned trekant. Byråkraten bak anmeldelsen påstår at dette er en fordekt forherligelse av Illuminati-bevegelsen, som har en ordinær trekant (med et øye i midten) som symbol. Den hemmelige illuminati-bevegelsen skal opp gjennom historien ha vært deltakende i å styrte flere europeiske kongehus, hevder advokat Natthaporn Toprayoon, tidligere ansatt som rådgiver hos ombudsmannen i Thailand. Han ber derfor Grunnlovsdomstolen om å oppløse partiet.

 

Future Forward

Dette er «beviset» på at Future Forward ønsker å avvikle kongehuset. Partiets logo (tv.) og Illuminati-bevegelsens logo.

 

Partileder Thanathorn avviser denne beskyldningen som latterlig. Han sier også at Grunnlovsdomstolen ikke har myndighet til å oppløse partier.

 

Pheu Thai-grunnlegger og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra sa i en kommentar på sin 70-årsdag 26. juli at Thailand ikke burde la folk som bryter lovene også være de som tolker de samme lovene. Uttalelsen var ifølge nyhetsbyrået Bloomberg en dårlig skjult kritikk av dagens statsminister, som ledet statskuppet i 2014.

 

Pheu Thai har flest seter i underhuset, og er sammen med Future Forward ledere av opposisjonen mot dagens regjering.

(© Thailands Tidende. 28. juli 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)