[ annonse ]
Strikt håndhevelse av gammelt regelverk skaper stadig lengre køer hos immigrasjonsvesenet, her i Jomtien Soi 5. Strikt håndhevelse av gammelt regelverk skaper stadig lengre køer hos immigrasjonsvesenet, her i Jomtien Soi 5. Foto: LOR
9. september 2019

Meldeplikten stadig mer upopulær, Thailand oppfordres til å gjøre noe

Skrevet av 
[ annonse ]

For to og et halvt år siden meldte Thailands Tidende at politiet hadde begynt å bøtelegge folk som ikke overholdt meldeplikten for utlendinger. Etter det har landet fått en mengde negative reaksjoner – senest i dag fra lederen for de utenlandske handelskamre. Men politiet holder på sitt.

 

Meldeplikten er omtalt i vår artikkel fra 2017. Folk som ikke kjenner den kan ta en titt der. Plikten går ut på at immigrasjonspolitiet skal vite hvor utlendinger overnatter, senest 24 timer etter ankomst. De skal vite det når man ankommer Thailand, men også når man beveger seg fra en provins til en annen. Dette siste punktet var ikke nevnt i vår artikkel, da det på det tidspunktet var uklart hvorvidt dette kravet ble håndhevet.

 

LES: Ditt ansvar å melde adresse

 

Turister som bor på ordinære hoteller trenger ikke bry seg om dette, da hotellene rapporterer inn, men problemet er for de som bor privat eller i egen bolig – eller på små overnattingssteder som ikke følger loven.

 

I dag hadde Bangkok Post et intervju med lederen av foreningen for utenlandske handelskamre (Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand - JFCCT), Stanley Kang. Han er sterk i sin kritikk, og sier at landets omdømme ødelegges av dette drakoniske regelverket, som var myntet på fremmedarbeidere fra nabolandene på 70-tallet, ikke 40 millioner turister og arbeidende i 2019. Han ber myndighetene gjør noe med dette regelverket snarest.

[ annonser ]

 

Thaiene har fått mye kritikk for at de straffer overnattingsgjesten hvis overnattingsstedet ikke rapporterer i henhold til loven.

 

Nylig dukket det opp et intervju med en immigrasjonsoffiser i Phuket News, som sier at leietakere ikke skal bli stilt til ansvar hvis utleier ikke følger loven og rapporterer, men praksis har vist seg å være annerledes.

 

Det er store variasjoner fra provins til provins når det gjelder håndhevelsen av dette regelverket. Det rapporteres om at noen steder ser de uforstående på deg når du ber om å få melde deg, mens andre steder, for eksempel i Pattaya, gis utlendinger bøter hvis det blir oppdaget at de ikke har meldt seg.

 

Nylig kom det et innlegg på en svensk facebookgruppe fra en turist som hadde tilbrakt hele dagen på et immigrasjonskontor i Bangkok, og fortsatt sto langt bak i køen. Han trodde ikke han ville nå frem til skranken før kontoret stengte kl. 16.30, og lurte på hva han skulle gjøre. Dette synliggjør noe av problemet med dette lovverket.

 

Svensker i Thailand

En svensk turist rapporterte problemer med regelverket til den lukkede facebookgruppen Svenskar i Thailand.

 

Utenlandske medier har også i det siste begynt å fatte interesse for denne saken, spesielt de som har lokalkontorer i Thailand, som BBC. Men fortsatt insisterer thailandsk politi på nytten av denne loven, på tross av all oppmerksomheten. Kritikere har hevdet at dette systemet ikke er nyttig når det gjelder å lokalisere forbrytere eller terrorister, siden slike folk uansett ikke oppgir sine adresse til noen myndigheter.

 

BBC

BBC har tatt opp denne saken til diskusjon.

 

En underskriftskampanje mot lovverket, startet av fransk advokat Sebastian Brousseau, som står bak firmaet Isaan Lawyers i Korat, har i skrivende stund 6053 underskrifter. Det har bare kommet noen titalls underskrifter de siste ukene, så tallet virker å ha stoppet opp på dette nivået.

 

Politiet har fått mye kritikk for sine nettbaserte løsninger, som skulle avhjelpe problemet med køene på immigrasjonskonktorene. Systemet for innrapportering fungerer for overnattingssteder (såkalt TM30), selv om det er tungvint å fylle ut og tar lang tid første gangen. Men systemet for innrapportering for overnattingsgjester (TM28) fungerer dårlig eller ikke i det hele tatt. Det er rapportert om uker og måneders ventetid på å få svar.

 

Enkelte utlendinger har skrevet på sosiale medier at de velger å droppe dette meldingskravet. Det gjelder folk som reiser mye i Thailand, enten det er i jobbsammenheng eller det er for turisme. De skriver at alternativet er å si takk og farvel til Thailand. De velger da isteden å risikere en bot på noen tusen baht hvis de blir tatt.

(© Thailands Tidende. 9. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)