[ annonse ]
Visestatsminister Somkid Jatusripitak. Visestatsminister Somkid Jatusripitak. Foto: Carlos Gutierrez, Wikimedia Commons.
4. mai 2020

Lover at Thailand skal bli elbil-ledende innen fem år

Skrevet av 
[ annonse ]

Landets fremste økonom – og visestatsminister – leder myndighetenes elbilkomite, og vil gjøre alt for at Asias elbiler skal produseres i Thailand. Men bransjen protesterer mot rask innføring av streng EU6-standard.

 

Visestatsminister Somkid Jatusripitak er ingen hvem som helst. Det er han landet tyr til når viktige økonomiske spørsmål skal avklares. Han satt i Thaksins regjering fra 2001 til 2006, og har vært rådgiver til vekslende regjeringer.

 

Somkid er en etterspurt mann – som brenner for elbiler. Han er leder for elbilkomiteen (National Electric Vehicle Policy Committee) i landet.

 

Første steg i komiteens femårsplan, er at offentlige virksomheter skal begynne å ta i bruk elbiler. De snakker om elektriske rutebusser og mopedtaxier.

 

– Hindringer vil bli redusert. Markedet vil bygge seg opp som følge av etterspørsel etter elbiler og antall ladestasjoner, uttalte Somkid til Bangkok Post 11. mars i år.

[ annonser ]

 

Myndighetene planlegger ladestasjoner med 200 kilometers mellomrom utover i landet.

 

Industriminister Suriya Jungrungreangkit har satt som mål at i 2030 skal det produseres minst 750.000 elbiler i Thailand – en tredel av det totale bilmarkedet. 

 

I juli i år skal det testes ut 500 elektriske mopedtaxier i Bangkok, ifølge energiminister Sontirat Sontijirawong.

 

Målet til ministrene og komiteen er at det skal være 53.000 elektrisk drevne mopedtaxier i Thailand innen to år. Og 5000 elbusser innen fem år.

 

LES: Halverer årsavgift for elkjøretøyer, flere ladestasjoner

LES: Forventer fart i elbilmarkedet – norske krefter vil hjelpe

 

Etter å ha vært trege til å satse på elbil, håper myndighetene nå på en akselerert innføring av vestlige standarder. De har annonsert at de vil gå fra den nåværende utslippsstandarden via EU5 til EU6 i løpet av kun to år. Dette har fått bilindustrien her til å rope varsku om at dette ikke er nok tid til å legge om produksjonen.

 

Thailandske byer er tidvis å finne på toppen av verdensrankingen når det gjelder luftforurensning, i form av innhold av PM2.5-partikler i luften – de minste og mest skadelige partiklene for lungene. Chiang Mai og Chiang Rai er verst, og myndighetene skylder på avbrenning av landbruksarealer.

 

Men Bangkok og sentrale deler av Thailand opplever også dårlige målinger, spesielt i vintermånedene. Utslipp fra biler er kun en del av forklaringen, men myndighetene ønsker å gjøre noe med dette. 

 

En leder hos en japansk bilprodusent uttalte anonymt til Nikkei Asia at å gå fra EU5 til EU6 i løpet av kun ett år er hinsides enhver fornuft. Det tar lang tid å designe en bil til en spesifikk standard.

 

Det store ankepunktet er at drivstoff i Thailand ikke følger med på utviklingen. Myndighetene har gitt produsentene av drivstoff tid helt til 2024 for å komme inn under EU5-standarden – tre år mer enn bilindustrien.

 

Sjefen for Ford i Thailand, Wichit Wongwatthanakan, sier at det ikke er logisk at bilene skal oppfylle EU-standarder når drivstoff til bilene ikke finnes å oppdrive på markedet.

(© Thailands Tidende. 4. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)