[ annonse ]
Kaew og Stig Weigner. Kaew og Stig Weigner. Foto: Privat
4. juli 2020

UDI sa nei, men ny innreiselov kan gi mulighet for gjenforening i Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Kaew og Stig Weigner er gift både i Thailand og i Norge. Kaew har vært i Norge mange ganger og har Schengenvisum, men fikk 18. juni nei fra UDI. En ny innreiselov gjør imidlertid at ambassaden i Bangkok nå ikke utelukker at det kan gis innreisetillatelse.

 

Ekteparet hadde planer om å reise til Norge 22. juni, men det ble kun Stig som reiste, etter et negativt svar fra UDI 18. juni. Kaew måtte bli værende i Thailand.

 

Ekteparet har to hjem, ett i Thailand og ett i Norge. Stig er registrert som bosatt i Norge. Paret er kjent for folk i Pattaya som frivillige medarbeidere ved Sjømannskirken gjennom mange år. De er også ivrige syklister, både i Pattaya-området og i Trøndelag. Stig Weigner har bygget et condominium paret drifter i Pattaya:

 

LES: Skal sykle langs Kambodsja-grensa (2018)

LES: Nytt norsk kondominium er ferdig (2013)

 

[ annonser ]

Dette er et vel etablert par med en lang historie med reiser mellom Norge og Thailand. Thailand er i dag et av de få landene i verden med null smitte registrert innenlands. Så risikoen for Norge vil være minimal ved å la Kaew komme inn.

 

Samtidig har Danmark nå åpnet opp for at thaier kan få slippe inn, som ett av seks land utenfor EU som har fått klarsignal. De andre landene er Australia, Canada, Japan, New Zealand og Sør-Korea. Norge på sin side har ikke gjort noe tilsvarende trekk.

 

Planen til ekteparet Weigner var å tilbringe tre måneder i sommer-Norge, i henhold til lovgivningen om Schengenvisum. Visumet er i boks, men innreise er altså ikke godkjent.

 

– Jeg leste opp og ned og frem og tilbake men fant ikke noe om innreise uten oppholdskort (oppholdstillatelse, red. anm.), sa Weigner etter avslaget 18. juni. – Men jeg krysser fingre for at Norge åpner om ikke alt for lenge.

 

Det kan nå skje via den nye innreiseloven (Midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen) som trådte i kraft 1. juli.

 

Det står ikke noe i loven om hva slags visumtype man bør ha for å få innreise, men en oppholdstillatelse er helt klart en fordel. Omsorg for felles barn i Norge er også noe som vektlegges sterkt. Ekteparet Weigner har ikke det.

 

Ambassadesekretær Per-Jonas Xia Mehus i Bangkok sier til oss at etter innføringen av den nye midlertidige loven vil nå så godt som alle som har fått innvilget en oppholdstillatelse få lov til å reise til Norge. Han sier at det ikke har skjedd så store endringer angående korttids besøksvisum (90 dager), men legger til:

 

– UDI utarbeidet imidlertid samtidig en instruks som blant annet omhandler hvilke grupper som kan få besøksvisum også. Det er spesielt avsnitt 2.5 som er aktuelt i denne sammenhengen.

 

I det avsnittet står det:

Visum kan gis når særlige grunner tilsier det, slik som særskilt omsorgsansvar for personer i Norge eller andre sterke velferdshensyn.

 

Vi spurte Mehus:

 

– Vil ekteskap med en nordmann kunne kvalifisere for innreise, selv om man ikke har oppholdstillatelse? Kan dette kategoriseres som «sterke velferdshensyn»?

– Ekteskap med en nordmann gir i seg selv fortsatt ikke unntak fra innreiserestriksjonene. Vi er enige i at dette kan kategoriseres som sterke velferdshensyn, og er noe som vanligvis vektlegges høyt ved behandling av visumsøknader. Dette faller imidlertid ikke inn under «særlige grunner» for unntak i denne sammenhengen.

 

– Hva med et etablert samboerskap?

– De samme reglene gjelder også her. Samboere med felles barn for eksempel faller inn under unntakene, det samme gjelder samboere overfor personer bosatt i Norge med spesielt omsorgsbehov.

 

– Er evt. innreisetillatelse avhengig av at det er felles barn i forholdet? Eller kan en ektefelle/samboer også ha særskilte omsorgsbehov?

– Ektefelle/samboer faller også inn under gruppen som kan ha særskilte omsorgsbehov. Det er imidlertid sentralt at det bare kan gis unntak dersom den ene ektefellen eller samboeren bor i Norge.

 

– Så det er viktig at nordmannen som er gift med en thai som ønsker Schengenvisum er registrert som bosatt i Norge?

– Det står at personen må være bosatt i Norge, men jeg er usikker på om dette gjelder i fysisk eller i folkeregistrert forstand.

 

Mehus har håp om at flere grupper fra Thailand får lov til å reise til Norge snart:

– Vi har lagt merke til at EU har publisert en liste over 14 land de anbefaler å løfte innreiserestriksjonene for, og hvor Thailand er et av disse. Etter det vi er kjent med vil Norge først annonsere hvilke land vi åpner for 10. juli, men dersom Norge fortsetter strategien med å gjenåpne gradvis for reisende fra områder med relativt lav smittespredning, har vi i alle fall lov til å håpe at flere grupper fra Thailand får lov til å reise til Norge om ikke så alt for lenge.

(© Thailands Tidende. 4. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)